Vaši roditelji i unuci

 

Razgovorom ćete doći do rješenja, ali nemojte zaboraviti da su vaši roditelji važan dio života vaše djece, pa budite zahvalni što su tu i što će mu svojim prisustvom i ljubavlju obogatiti djetinjstvo

Bake i djede često razmaze svoje unuke do krajnjih granica, ali to vas ne treba previše brinuti, kažu stručnjaci, jer mališani vrlo lako shvate kod koga, gdje i u kojim prilikama nestašluci “prolaze”, a gdje su zabranjeni.

Međutim, psiholozi naglašavaju da je važno da djeca poštuju uvijek ista pravila i da im, naprimjer, ujednačen sistem nagrada i kazni pomaže da budu bolja. Zbog toga je bitno da bake i djede usvoje roditeljska pravila i pridržavaju ih se čak i kada se s njima ne slažu.

Postizanje dogovora – To je lakše reći nego učiniti, pa se mnogi roditelji suočavaju s ozbiljnim problemima kada su u pitanju dogovori s bakama vezani za odgoj mališana.

Što raditi kada se vaši roditelji ne pridržavaju pravila koja ste nametnuli djeci i kako postići da oni razumiju način na koji ih želite odgajati?

Bez prepirki – Glavni savjet stručnjaka je da se ne raspravljate i prepirete, naročito ne pred djecom. Ako baka dozvoljava unuku ili unučici piti gazirani sok, a vi biste željeli da dijete pije prirodne sokove, to nije veliki problem ako se ne događa svakodnevno, pa nemojte dizati tenziju i svađati se s majkom, jer tako nećete doći do rješenja. Izbjegnite sukobe kad god je moguće i pokušajte pronaći način da se dogovorite sa svojim roditeljima.

Objasnite im zbog čega su vam neka pravila važna, kao i kako će to utjecati na dijete. Ako nešto striktno zabranjujete, onda budite fleksibilniji po pitanju nekih manje važnih pravila, pa dozvolite bakama da barem ponekad “pobijede”. Najvažnije je da se ne svađate, jer to djeci prenosi lošu poruku.

Postoji i alternativa – Ako ste suočeni sa situacijom s kojom se ne možete pomiriti, kada vaši roditelji, naprimjer, dozvoljavaju djetetu da jede hranu koju vi ne dozvoljavate, ili da se igra igračkama koje su opasne, prvo razgovarajte, ali ako to ne donese rezultate razmislite o alternativnom rješenju čuvanja djece.

Objasnite roditeljima da ste u dogovoru sa suprugom donijeli određena pravila koja su vam bitna i da od njih očekujete da ih poštuju. Uvijek imajte na umu da vaši roditelji ne rade to da bi vas naljutili, već je u pitanju jaz između generacija, drugačija “pravila” odgoja i velika ljubav prema unucima.

Oni zaista vjeruju da su njihove odluke najbolje i zbog toga ćete sigurno često čuti rečenicu: “Ne možeš me ti učiti kako se djeca odgajaju, tko je tebe odgajao”.

Što ne smijete uraditi -Pokažite im da ste zahvalni za ljubav koju su pružili i vama i vašoj djeci, ali im objasnite da su se vremena i način života promijenili, da su sada djeca drugačija, kao i metode odgoja.

Nikada nemojte govoriti roditeljima da su s vama griješili, jer ćete ih uvrijediti i povrijediti njihova osjećanja. I nikada im nemojte prijetiti da ćete im uskratiti vrijeme s unucima, ako ne slušaju što pričate, savjetuju psiholozi.

To nisu dobri načini rješavanja problema, već im objasnite da ste vi roditelji njihovog unuka ili unučice i da vi donosite odluke. Ultimatume postavljajte samo ako baš morate, ali nemojte biti ljuti. Razgovorom ćete doći do rješenja, ali nemojte zaboraviti da su vaši roditelji važan dio života vaše djece, pa budite zahvalni što su tu i što će mu svojim prisustvom i ljubavlju obogatiti djetinjstvo.

Savjet – Stručnjaci savjetuju da se nikada ne raspravljate s roditeljima vašeg supruga. Bitno je da svako riješi problem sa svojim roditeljima. Međutim, ako problem poprimi veće razmjere, ne povjeravajte bakama čuvanje mališana nego razmislite o dadilji ili upisu u vrtić.

U svakom slučaju, valja biti poprilično vješt kada ‘plovite’ između tri generacije. Vrlo brzo shvatite koliko je težak posao ‘kapetana’.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari