Važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji ginekološkog raka!

Brojni građani ovog vikenda sudjelovali su u javnozdravstvenoj akciji Globaton te zajedno upozorili na važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji ginekološkog raka. Liječnici, rekreativci i sportaši predvođeni ljubiteljima planinarenja – alpinistom Stipom Božićem i glumcem Vedranom Mlikotom zajedno se se popeli na Sljeme kako bi u ovim izazovnim vremenima poslali nikad važniju poruku o tome koliko su svakodnevno kretanje, boravak u prirodi na čistom zraku te bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti važni za očuvanje zdravlja.

Ovom jedinstvenom inicijativom u prirodi ukazali su kako je na putu do glavnog cilja – smanjenja pobola i smrtnosti od ginekološkog raka, potrebno svladati sve postojeće barijere i ostvariti tri postavljena cilja. Oni obuhvaćaju donošenje dugo iščekivanog Nacionalnog plana protiv raka za Republiku Hrvatsku koji osigurava višestruke humane, kliničke i ekonomske benefite za građane Republike Hrvatske i naš zdravstveni sustav. Također je potrebno uspješno implementirati i povećati odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice te program probira na HPV, uz poticanje odlaska na redovite ginekološke preglede i PAPA test. Iznimno je važno i ukloniti sve postojeće nepotrebne administrativne barijere koje utječu na nedovoljnu procijepljenost djevojčica i dječaka protiv HPV-a.

„Dovoljno je da samo roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu potpišu izjavu, a svim ostalim roditeljima nije potrebno dodatno administrativno opterećenje, kako bismo ostvarili željeni cilj eliminacije raka uzrokovanog HPV infekcijom, po uzoru na najuspješnije svjetske primjere Australije, Portugala, Škotske, Belgije, Irske itd. koji imaju preko 80% procijepljenosti!“- istaknula je glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka dr. Neda Ferenčić Vrban dok je je prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka dodao: Cro-Globaton je jedna od inicijativa koju smo odavno prepoznali i pokrenuli u Hrvatskoj, slijedom naše misije borbe protiv raka. Aktivnosti i učinci Hrvatske lige protiv raka po mišljenju mnogih stručnjaka su veliki i često puta nezamjenjivi jer je mobilizirala ne samo brojne stručnjake iz onkologije i srodnih struka u borbi protiv raka već i brojne ljude dobre volje koji daju značajan doprinos u poboljšanju onkološke zaštite u Hrvatskoj.“

Ovogodišnji Globaton započeo je okupljanjem ispred osnovne škole u Gračanima nakon čega su građani, rekreativci, sportaši i liječnici nastavili planinarenje stazom 57 do planinarske kućice na Snopljaku. Nakon kratkog odmora i fotografiranja na jednom od najljepših sljemenskih okruženja, planinari su preko Brestovca krenuli prema krajnjem cilju – poznatom sljemenskm restoranu Stara Lugarnica. Uz čestitke i veselje nakon dolaska na cilj zajedno su uživali u domaćim pićima prepričavajući iskustvo veselog planinarenja.

Ova tri cilja CRO GLOBATON-a i Hrvatske lige protiv raka vrlo su važni za zdravlje naših građana! Svladajmo barijere i pobijedimo rak!“ – istaknuo je po dolasku na cilj Stipe Božić dok je bivši olimpijski reprezentativac i veslač Mario Vekić dodao: „Liga već duži niz godina promiče Europskih 12 kodova protiv raka, koji uključuju i tjelesnu aktivnost te mi je čast biti njihovim ambasadorom kako bih pozvao sve građane na dovoljno kretanja i promjenu životnih navika koje mogu smanjiti pojavnost raka.“

Sedmo izdanje Globatona održalo se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora dok je suorganizator projekta Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj.

Oglas

Komentiraj

komentari