Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja

Dnevno u Hrvatskoj od korona virusa oboli od 50 do 100 građana, dok ih od 1000 do 1.500 ostane bez posla zbog posljedica pandemije koja je zahvatila i sektor gospodarstva. Mjere Vlade RH usmjerene realnom tržištu za očuvanje radnih mjesta dobro su došla potpora, ali i dalje ostaje pitanje – kako preživjeti. Bližimo se brojci od 150 tisuća nezaposlenih, a tek je na izmaku prvi mjesec izolacije i poslovne stagnacije, od najmanje tri koliko nam predviđaju liječnici.

U situaciji kakva jeste snalazi se iznimna poduzetnica Bernarda Cecelja, vlasnica dviju tvrtki, koje upošljavaju više od 250 zaposlenika. Tvrtka Bernarda Nova, za ugostiteljstvo i hotelijerstvo nalazi se u općini Vidovec, Varaždinska županija, od prvog dana uvođenja mjera zabrane rada je zatvorena. Ova je tvrtka pokrenula veliki investicijski program gradnje hotela visoke kategorije, no radovi su djelomično stali jer je dio izvođača u izolaciji, a dobava repromaterijala stiže iz Italije što je dodatno pogoršalo poslovnu aktivnost. Tvrtka Bernarda iz Nedelišća, Međimurska županija, bavi se proizvodnjom kreveta i madraca i još odolijeva “udarima korone”.

– No i tu nam je proizvodnja prepolovljena, dio radnika je na godišnjem , a dio radi na način da smo organizirali dvije smjene kako bi se osigurao što veći razmak između djelatnika i spriječila moguću zaraza. Smanjenje proizvodnje bilo je nužno jer 70 posto svega što proizvodimo ujedno i izvozimo, najviše u hotele diljem Europe, a naši kupci su zatvorili svoje objekte. Osim toga zatvorili smo prodajne salone, kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj. Ne možemo robu otpremati na hrvatske otoke kod nas, a isto tako i trgovački centri nam ne uzimaju robu jer su i oni zatvoreni – opisala je trenutačno stanje u svojim tvrtkama poduzetnica Bernarda Cecelja.

Najavljuje da će za tvrtku Bernarda Nova koja u cijelosti miruje uzeti subvencije od države, dok će razliku do punog iznosa plaća svih radnika nadopuniti iz vlastiti rezervi, kako ne bi bilo nikakvih rezanja prihoda za zaposlenike u ovom trenutku. Tvrtka Bernarda koja radi smanjenim kapacitetima isplatit će i pune osobne dohotke, ali će se tek vidjeti koliko će se trenutačno poslovanje smanjiti u svom prometu zbog čega će se tražiti i pomoć države.

Svakako nam predstoje izazova vremena, jasna je poduzetnica Bernarda Cecelja.

– I ova kriza će proći, moramo štedjeti na svakom koraku,te kako volim reći – pokriti se onoliko koliko nam je poplun širok. Sigurno ćemo još dugo osjećati posljedice nastale situacije, no moramo se nekako organizirati. Koristit ćemo godišnje odmore, a kasnije ako neće ići drugačije idemo svi na minimalac. Uprava se odrekla svojih plaća, od banaka tražimo moratorij na otplatu kredita, a kasnije ćemo vidjeti hoćemo li ići na nove kredite. Tu moramo isto biti oprezni s obzirom da već imamo kredite koji će nam dolaziti na naplatu. Moramo razmišljati pozitivno, raditi moramo, a nadam se da će se za nekoliko mjeseci stanje poboljšati – razmišljanja su poduzetnice Bernarde Cecelja koja upošljava više od 250 djelatnika, te kojima nije smanjivala plaću niti zatvarala radna mjesta unatoč pandemiji i stanju u gospodarstvu.

U vrlo nezavidnoj poziciji našla se i Tanja Ana Kaužljar, vlasnica frizerskog salona Danu iz Zagreba čija je poslovna aktivnost među prvima zbog korone morala biti obustavljena.

– Moj frizerski salon ne posluje od 16. ožujka jer sam ga samoinicijativno zatvorila na preporuku Stožera civilne zaštite, a od 19. ožujka i na temelju Odluke Vlade RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Trenutačno imam pet zaposlenih osoba u frizerskom salonu, dok mi je jedna frizerka na bolovanju radi komplikacija u trudnoći. Frizerski salon posluje skoro 19 godina na temeljima timskog rada i u ovo krizu smo ušle zajedno, te nisam ostavila bez posla niti jednu radnicu. Kako frizerski salon, zbog financijskih problema ne bi bio zatvoren, predala sam zahtjev za subvencije od države za očuvanje radnih mjesta još 25. ožujka – osvrnula se na aktualnu situaciju vlasnica frizerskog salona Danu iz Zagreba.

Kao poduzetnica s iskustvom rada gotovo dva desetljeća na realnom tržištu izlaz iz ove zdravstveno – gospodarske situacije vidi u dva smjera.

– Provedba sankcija protiv svih osoba koje svojim neodgovornim ponašanjem narušavaju zdravlje i živote drugih građana jer bi se na taj način brže izašlo iz ovog stanja blokade većine gospodarskog sustava. Drugi smjer je poticanje održavanja i razvoj poduzetnika iz Republike Hrvatskoj, odnosno sudjelovanje poduzetnika u kreiranju odluka Vlade RH. U mojoj djelatnosti to bi značilo skoro otvaranje salona pod strogim mjerama zaštite zdravlja od CIVIT-19 virusa – jasna je ova poduzetnica.

Poslovanje u vrijeme pandemije Covida 19, koja ostavlja duboki trag na sve aspekte života, pa tako i onog gospodarskog,  i za poduzetnicu Mirelu Relković iz Nove Gradiške, vlasnice tvrtke Kontoar d.o.o., svakako je izazovno, no ističe da se i s tim izazovom jako dobro nosi.

– Slušajući prvenstveno samu sebe uspjela sam predvidjeti situaciju mudrim odlukama i sačuvati svoje poslovanje. I ne samo sačuvati nego ponuditi neke nove načine poslovanja i komuniciranja, koje sam već upotrebljavala, ali drugi na tržištu – nisu. Dodala bih da je tome pridonijela i moja znatiželja pa sebe kao osobu usudim “gurnuti” u nepoznato i tako sebe pripremati unaprijed za izazove poput ovih današnjih. Naravno da je određeni broj mojih klijenata “preko noći” ostao zatvoren i bez nula prihoda – ali mi nitko nije otkazao usluge, ali to je ipak manji dio klijenata. U ovoj situaciji vrlo je primjenjiva poslovica – ne stavljati sva jaja u jednu košaru, koja se barem kod mene i potvrđuje ispravnom. Tu je i veliko međusobno povjerenje između mojih klijenata i mojih zaposlenika, kao jedan od najvažnijih ključeva sadašnjeg poslovanja – ističe poduzetnica iz Nove Gradiške Mirela Relković naglašavajući da kod nje nije bilo otpuštanja zaposlenika, te da će u novonastaloj situaciji imati potreba i otvarati nova radna mjesta. Ova poduzetnica vidi i izlaz iz nastale gospodarske situacije – prvenstveno, savjetuje vlasnica tvrtke Kontoar d.o.o. kroz potpuno drugačije razmišljanje o poslovanju.

– Treba otkriti svoje “skrivene” resurse – a ima ih i naša država jako puno – samo nisu mogli doći do izražaja i nije im se posvećivala dovoljna pažnja. Kao što treba biti hrabar u vođenju države, u ovim trenucima, tako i svaki poduzetnik treba početi promišljati o svom poslovanju na nov način. Nema čekanja – svako odgađanje i čekanje da pandemija prođe dovodi do nepovratnog gubitka. Za one koji se nalaze u takvoj situaciji preporučujem odmak od svakodnevice i prepuštanju negativnih vijesti. Naučite slušati sebe, okružite se dobrim materijalima za čitanje o poslovanju, o društvu, životu…kako kome odgovara i vidjet ćete da će ideje dolaziti same…Upravo tim idejama se veselim! Čeka nas novo razdoblje poslovanja i života općenito – ja sam spremna na sve – a Vi? – zaključuje ova poduzetnica.

Znatno suroviju gospodarsku situaciju i poslovanje ima OPG Krešimir Lovrec iz mjesta Štrigova u Međimurskoj županiji, koji iza sebe imaju višegeneracijsku vinogradarsko-vinarsku tradiciju. Sada izrazito na udaru pandemije

– Nakon što je iznenada i potpuno neočekivano sletio crni labud COVID-19 i u Hrvatsku, izazvavši zloćudnu koronu, nama malim poduzetnicima u vinskom turizmu bio je to pravi šok. Sve je preko noći potpuno stalo. Strah i gotovo oduzetost od njega, bile su prve reakcije. Od čega ovdje u srcu vinograda živjeti kad imamo samo vino po kojeg nitko ne smije doći kupiti niti ga smiješ nekamo dostaviti. Prodaja je za sada minimalna, kako bi se reklo, za kruh i mlijeko. Ipak dovoljno da se počinje vraćati kakav-takav optimizam. Planove za povratak angažmanu oko vinskog turizma ne možemo trenutno imati jer realno gledajući, povratku normalnom stanju možemo se nadati tek možda iduće godine – precizna je oko sadašnjeg stanja u poslovanju Jasna Lovrec. Što se tiče radnika najveći dio poslova u OPG-u obavlja se vlastitim kadrovskim resursima, uz povremeno korištenje sezonskih radnik. No svjesni su da moraju aplicirati na ponuđene subvencije države jer bez pomoći države ni oni ne mogu dalje. No, koliko i kako, ostaje pitanje u glavamo ovih poduzetnika iz vinorodnih međimurskih krajobraza.

– Austrija je bogatija država od Hrvatske, ali kad bismo mi mogli preslikati njihov model pomoći gospodarstvu, bilo bi puno bolje. Mali poduzetnici sami, mogu jedino propasti bez pomoći države. Mi ovisimo o prodaji vina ponajviše kroz turizam i restorane, a sada je to blokirano. Grozim se pomisliti da bismo brižno njegovana vina u koja je uloženo puno truda i novca u vinogradu i podrumu, bili prisiljeni ponuditi nekoj destileriji. Katastrofa i sramota za hrvatsku vinsku kulturu koja još i k tome teži ekologiji, pa makar i u situaciji epidemije korone. Mi se još jedino nadamo nekoj prodaji butelji pojedincima, tvrtkama i institucijama putem dostavnih službi u Hrvatskoj koji mogu prepoznati iskrena vina. Strani turisti i hrvatski i ex-patrijati zasigurno će opet doći kad odleti crni labud. Lijepo od njih je što nam se ponekad jave s riječima ohrabrenja i želje da nas ponovno posjete kad bude moguće – ocjenjuje Jasna Lovrec nastalo stanje u svom biznisu, ali i gospodarstvu cijele države.

Spas od države treba i mlada poduzetnica Melisa Idrizi iz Nove Gradiške, koja je iznimno sadržajno, kvalitetno i sveobuhvatno gradila svoje poduzetništvo.

Njezin fizioterapeutski centar pod nazivom Femur ne radi zbog zabrane poslovanja, a kada će otvoriti vrata, u uvjetima nastalih okolnosti iznimno je teško predvidjeti.

– Kako sam fizioterapeut i moj posao je isključivo fizički kontakt radi zaštite svojih klijenata i sebe same obustavila sam sve poslovne aktivnosti, a one najosnovnije svele su se na održavanje kontakta online ili telefonski s mojim klijentima. Zdravlje i zaštita na prvom su mjestu trenutačno – ističe vlasnica fizioterapeutskog centra Femur. Melisa Idrizi koja je iz Nove Gradiške, ali se poduzetništvom bavi u Zagrebu, uzela je poticaje od države za prevladavanje krize u poslovanju, napose jer joj novci trebaju zbog plaćanja najma poslovnog prostora, kao i osnovnih troškova centra kada nema klijenata. Sve što nam se događa vidi kao odličnu priliku za nova rješenja u poslovanju, ali i na osobnom razvoju.

–  Smatram da je izlaz kroz rad na sebi, pripremi za visoki start kada dođe vrijeme za to, te održavanje kontakata s već postojećim te informiranjem novih klijenata o svojem poslovanju i uslugama koje nudim. U mojoj priči, zdravlje, pokret i opće stanje organizma ne bira vrijeme. Niti pandemiju niti gospodarske uvjete. Rad na sebi u potpunosti se treba primjenjivati u svakom trenutku. Jer vidimo, ako nas zdravlje izda, nemamo kontrolu kao niti sada – smatra ova mlada poduzetnica.

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar

 1. viagra for sale

  Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja – Sretna mama

 2. chloroquine mexico

  Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja – Sretna mama

 3. tylenol arthritis

  Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja – Sretna mama

 4. Google

  Here are some links to web pages that we link to for the reason that we think they are really worth visiting.

 5. Sonia Randhawa

  […]just beneath, are several completely not connected sites to ours, nevertheless, they’re certainly worth going over[…]

 6. buy cialis

  Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja – Sretna mama

 7. Extreme incense

  […]just beneath, are quite a few entirely not related internet sites to ours, having said that, they may be certainly really worth going over[…]

 8. مترجم سكس دياثة

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they are basically worth a go as a result of, so possess a look[…]

 9. buy CBD

  […]just beneath, are various completely not connected internet sites to ours, however, they are surely really worth going over[…]

 10. knowledge

  […]check below, are some absolutely unrelated internet websites to ours, even so, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 11. local guides

  […]check beneath, are some totally unrelated internet sites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 12. RoyalCBD.com

  […]Every once inside a whilst we pick blogs that we read. Listed below would be the most current web pages that we choose […]

 13. RoyalCBD

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless actually worth taking a appear, whoa did one learn about Mid East has got additional problerms also […]

 14. RoyalCBD

  […]although websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they’re truly really worth a go via, so have a look[…]

 15. RoyalCBD

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to because we consider they may be worth visiting[…]

 16. cbd oil texas

  […]just beneath, are various totally not related web pages to ours, having said that, they’re certainly worth going over[…]

 17. ohio cbd

  […]very couple of internet sites that transpire to become detailed below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 18. cbd rhode island

  […]very few internet sites that happen to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 19. RoyalCBD

  […]although sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they’re really worth a go as a result of, so possess a look[…]

 20. nevada

  […]very few internet sites that happen to become detailed below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 21. RoyalCBD.com

  […]although web sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they may be essentially really worth a go by, so possess a look[…]

 22. cbd kentucky

  […]that could be the end of this write-up. Right here you will discover some websites that we assume you will appreciate, just click the links over[…]

 23. cbd oil iowa

  […]very few internet websites that take place to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 24. florida cbd

  […]although web sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they are basically really worth a go by way of, so have a look[…]

 25. Royal CBD

  […]that could be the end of this post. Right here you will find some internet sites that we assume you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 26. Royal CBD

  […]that is the finish of this report. Here you will locate some web-sites that we feel you will enjoy, just click the links over[…]

 27. alabama cbd

  […]just beneath, are numerous entirely not related web pages to ours, nonetheless, they may be certainly worth going over[…]

 28. Royal CBD

  […]that will be the finish of this post. Right here you’ll come across some sites that we assume you’ll value, just click the links over[…]

 29. Royal CBD

  […]that will be the finish of this article. Here you’ll uncover some web pages that we consider you will value, just click the hyperlinks over[…]

 30. cbd oil timeline

  […]although sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are essentially really worth a go as a result of, so possess a look[…]

 31. RoyalCBD

  […]please stop by the web pages we comply with, including this 1, as it represents our picks from the web[…]

 32. RoyalCBD

  […]please visit the sites we stick to, including this a single, because it represents our picks in the web[…]

 33. RoyalCBD.com

  […]Every when in a although we choose blogs that we study. Listed beneath would be the most up-to-date web pages that we choose […]

 34. اغاني

  […]very few sites that occur to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 35. MILF

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a lot of link love from[…]

 36. rust custom maps

  […]Every the moment inside a even though we pick out blogs that we study. Listed beneath would be the most recent web pages that we decide on […]

 37. Skyline Properties

  […]please check out the web-sites we stick to, which includes this one particular, because it represents our picks through the web[…]

 38. Amsterdam escorts

  […]we like to honor quite a few other web websites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 39. anvelope chisinau

  […]although websites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they are actually really worth a go through, so possess a look[…]

 40. Pc reparatur

  […]that could be the finish of this post. Here you’ll come across some sites that we assume you’ll value, just click the links over[…]

 41. education news websites

  […]very handful of web sites that take place to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 42. Group Health Insurance Chicago

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nevertheless seriously worth taking a search, whoa did a single study about Mid East has got additional problerms also […]

 43. gamer

  […]check below, are some totally unrelated internet sites to ours, however, they are most trustworthy sources that we use[…]

 44. Corporate Speaker

  […]that is the end of this report. Here you will discover some internet sites that we think you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 45. Buy ketamine Online

  […]very few web sites that occur to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 46. health insurance broker

  […]we like to honor a lot of other world-wide-web websites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 47. radio

  […]Every as soon as inside a though we select blogs that we read. Listed below are the latest web sites that we select […]

 48. gamdom

  […]check below, are some completely unrelated web sites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 49. bitsler

  […]Every once in a though we decide on blogs that we study. Listed below would be the latest web pages that we pick out […]

 50. stake.com

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless truly worth taking a look, whoa did a single find out about Mid East has got extra problerms as well […]

 51. Financial career

  […]check beneath, are some totally unrelated internet websites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 52. Google

  Please pay a visit to the internet sites we follow, such as this a single, because it represents our picks through the web.

 53. coin swap

  […]that would be the end of this post. Right here you will uncover some web pages that we consider you’ll appreciate, just click the links over[…]

 54. male masturbator

  […]Every the moment inside a whilst we decide on blogs that we study. Listed beneath are the latest websites that we choose […]

 55. wordpress colorado

  […]we prefer to honor quite a few other web sites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 56. crypto exchange

  […]Every when in a though we select blogs that we study. Listed beneath would be the newest internet sites that we select […]

 57. THC VAPE OIL

  […]we like to honor quite a few other net sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 58. hatdinhduong mystrikingly

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless truly worth taking a search, whoa did a single find out about Mid East has got much more problerms at the same time […]

 59. emma-shop

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to due to the fact we consider they may be really worth visiting[…]

 60. cialistodo.com

  Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja – Sretna mama

 61. blogcaodep.com

  […]just beneath, are various absolutely not related sites to ours, having said that, they are certainly worth going over[…]

 62. mana mana song

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nevertheless genuinely worth taking a search, whoa did 1 find out about Mid East has got much more problerms too […]

 63. Damiana

  […]just beneath, are many entirely not related web sites to ours, nevertheless, they are surely really worth going over[…]

 64. Solar Powered Lights

  […]that is the end of this write-up. Here you’ll locate some websites that we believe you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 65. Gerüstbau

  […]very few web sites that transpire to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 66. havuz market

  […]just beneath, are a lot of completely not related web sites to ours, however, they’re certainly really worth going over[…]

 67. hamak beþik

  […]although sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they’re essentially worth a go via, so possess a look[…]

 68. kamado grill 2020

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless really really worth taking a look, whoa did one particular master about Mid East has got extra problerms too […]

 69. blue pitbull puppies for sale

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless definitely worth taking a appear, whoa did one particular study about Mid East has got additional problerms too […]

 70. Glock 21sf

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I love but do not get a great deal of link appreciate from[…]

 71. Beretta cx4 storm for sale

  […]we like to honor numerous other world-wide-web web pages on the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 72. Gun Shops Near Me

  […]just beneath, are many completely not associated websites to ours, having said that, they are certainly really worth going over[…]

 73. CBD Vape Cartridge

  […]very few internet sites that take place to become in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 74. hardcore sex

  […]very handful of websites that occur to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 75. Gulberg Arena

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be actually worth a go by, so possess a look[…]

 76. thc vape juice

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they are essentially really worth a go by means of, so have a look[…]

 77. sweat

  […]here are some links to websites that we link to for the reason that we think they are really worth visiting[…]

 78. yys

  […]The facts talked about inside the write-up are a number of the most effective available […]

 79. meme dikleştirme

  […]Every as soon as in a when we choose blogs that we read. Listed beneath would be the most current web sites that we decide on […]

 80. en iyi yatırım

  […]that is the finish of this report. Right here you’ll discover some internet sites that we think you will value, just click the hyperlinks over[…]

 81. Reformhaus

  […]here are some links to sites that we link to mainly because we believe they may be really worth visiting[…]

 82. learn more

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re really worth a go by way of, so possess a look[…]

 83. thc vape juice

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless definitely worth taking a look, whoa did one learn about Mid East has got additional problerms also […]

 84. Fish scale cocaine

  […]we like to honor numerous other online web sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 85. University in kenya

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they’re really worth a go through, so possess a look[…]

 86. Maltipoo puppies

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless definitely worth taking a look, whoa did a single find out about Mid East has got much more problerms at the same time […]

 87. THC Vape Oil

  […]that would be the finish of this report. Here you’ll come across some internet sites that we think you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 88. canada pharmacy

  […]Every as soon as in a although we choose blogs that we read. Listed beneath are the most recent web sites that we pick […]

 89. brazzers

  […]here are some links to internet sites that we link to since we consider they may be worth visiting[…]

 90. film

  […]just beneath, are various totally not connected web sites to ours, however, they are surely worth going over[…]

 91. Custom hoodies printing

  […]that would be the end of this write-up. Right here you will uncover some web sites that we consider you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 92. Antique silver bracelet

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they may be actually really worth a go by means of, so possess a look[…]

 93. backlink

  […]Every after in a although we select blogs that we read. Listed below are the most current sites that we choose […]

 94. app download for pc

  […]although websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they are truly really worth a go through, so have a look[…]

 95. pubg mobile hile

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are basically really worth a go via, so have a look[…]

 96. bitcoins online

  […]Every after in a though we pick out blogs that we study. Listed below would be the newest web pages that we opt for […]

 97. ed treatment

  […]very couple of websites that take place to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 98. Buy Adderall Capsules

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they may be basically really worth a go by means of, so possess a look[…]

 99. IMPORT AUTO USA

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless actually really worth taking a look, whoa did one discover about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 100. in the usa

  […]just beneath, are several completely not connected internet sites to ours, nevertheless, they’re certainly really worth going over[…]

 101. Buy shatter online

  […]check beneath, are some totally unrelated websites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 102. 샌즈카지노

  […]check below, are some completely unrelated web sites to ours, however, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 103. 메리트카지노

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they may be in fact really worth a go by means of, so have a look[…]

 104. BUY ECSTASY PILLS ONLINE

  […]that would be the finish of this article. Here you’ll come across some internet sites that we consider you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 105. 코인카지노

  […]Every when inside a while we opt for blogs that we study. Listed beneath would be the most recent sites that we pick […]

 106. buy magic mushroom

  […]that is the end of this write-up. Right here you’ll uncover some web-sites that we think you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 107. Gold extraction

  […]Every once inside a even though we pick out blogs that we read. Listed below are the most current web-sites that we choose […]

 108. Blue Dream Strain

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless truly worth taking a search, whoa did one study about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 109. Lisa Ann Porn

  […]please stop by the websites we stick to, which includes this a single, as it represents our picks through the web[…]

 110. Makeup Brushes Set

  […]that will be the finish of this post. Right here you will locate some websites that we feel you will value, just click the hyperlinks over[…]

 111. Champagne Makeup Brushes Set

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless really worth taking a search, whoa did one particular discover about Mid East has got extra problerms at the same time […]

 112. Waterproof Lipstick Set

  […]very couple of web sites that come about to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 113. Anti Aging Face Steamer

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless really worth taking a appear, whoa did one particular discover about Mid East has got much more problerms at the same time […]

 114. nytimes

  […]check beneath, are some totally unrelated internet sites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 115. dutchnews

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to mainly because we think they may be really worth visiting[…]

 116. cphpost

  […]we came across a cool website which you might take pleasure in. Take a search should you want[…]

 117. spiegel

  […]check below, are some absolutely unrelated internet websites to ours, nonetheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 118. helsinkitimes

  […]very couple of web-sites that happen to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 119. TransHub

  […]just beneath, are a lot of totally not related sites to ours, on the other hand, they’re surely really worth going over[…]

 120. xnxx mom

  […]just beneath, are many completely not associated websites to ours, however, they are certainly really worth going over[…]

 121. GayHub

  […]always a major fan of linking to bloggers that I adore but really don’t get a lot of link enjoy from[…]

 122. MILF Porn

  […]Every when in a even though we pick blogs that we read. Listed below are the newest websites that we decide on […]

 123. kratom for sale

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are essentially really worth a go by, so have a look[…]

 124. BLACKBERRY KUSH DANK VAPES

  […]we prefer to honor lots of other web sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 125. 우리카지노

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they are really really worth a go via, so have a look[…]

 126. 메리트카지노

  […]very couple of web sites that take place to become detailed below, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 127. best cbd oil

  […]check below, are some entirely unrelated internet websites to ours, nevertheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 128. cbd oil

  […]just beneath, are several absolutely not associated web sites to ours, nonetheless, they may be surely worth going over[…]

 129. cbd oil

  […]very few internet websites that take place to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 130. cbd for dogs

  […]Every after in a while we opt for blogs that we study. Listed beneath would be the most current web sites that we opt for […]

 131. sexercise workout

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless truly really worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got far more problerms also […]