Veliki radovi na 96. rođendan Zoološkog vrta grada Zagreba

U sklopu projekta ‘Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)’ u Zoološkom se vrtu grade Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Prikaz vodenih staništa i Mikrosvijet maksimirske šume. Nove će nastambe zahvaljujući tome dobiti europski smeđi medvjed, europski dabrovi, crvene vjeverice te ptice zlatovrana, pupavac i europska grlica. Taj je projekt sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zoološki vrt grada Zagreba (@zagrebzoo)

 ‘Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba i Grad Zagreb uspješno povlače sredstva iz fondova Europske unije. Nakon prve faze modernizacije Zoološkog vrta, u tijeku je Modernizacija dva, projekt pod imenom Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture, a u Dumovcu kreće izgradnja oporavilišta za divlje životinje. Nadam se da ću Zoološkom vrtu na stotom rođendanu moći čestitati na realizaciji ovih planova’, kazao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević čestitajući Zoološkom vrtu 96. rođendan.

U Vrtu se gradi i nastamba za sive vukove. Njihovo preseljenje preduvjet je za proširenje Afričke savane, cjeline u kojoj se planira gradnja nastambe za žirafe.

‘Mnogo je toga napravljeno proteklih godina, no mnogo je toga i za napraviti u godinama koje dolaze. Želimo da Divlje srce grada nastavi razvijati svoje programe edukacije građana o važnosti zaštite životinjskog svijeta, a da životinje koje taj svijet ovdje predstavljaju, imaju što kvalitetnije uvjete za život te skrb naših djelatnika. Zahvaljujući našem znanju i iskustvu te izgradnji oporavilišta za divlje životinje u Dumovcu, raste i kvaliteta naše skrbi za divlje životinje’, istaknuo je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok.

U Zoološkom vrtu građani trenutačno mogu upoznati 350 vrsta životinja, a posebno im je drago vidjeti njihove mladunce. Jedan od trenutačno najpopularnijih je dvomjesečni zebran. Građani su davali prijedloge za njegovo ime putem društvenih mreža, a žiri je napravio uži izbor. Potom su za najbolje ime glasali pobjednici kreativnog natječaja ‘Upoznajmo zagrebačke zebre’. Najbolje videosnimke, nadahnute prugastim stanovnicima Divljeg srca grada, poslala su djeca iz Centra za autizam Zagreb, Škole za odgoj i obrazovanje Pula, Osnovne škole Marija Bistrica, Osnovne škole Andrije Kačića Miošića iz Donje Voće i Osnovne škole Grigor Vitez iz Zagreba. Ti su školarci, zahvaljujući svojoj kreativnosti, malom zebranu nadjenuli ime Marty, isto kakvo nosi njemu sličan lik iz animiranog filma Madagaskar.

Ispred vanjske nastambe bjelorukih gibona koja je preuređena tijekom zime, napetost se mogla rezati nožem. Obitelj gibona ponovo je dobila zadatak prognozirati rezultat utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. U srazu s Engleskom u nedjelju na Europskom nogometnom prvenstvu pobijedit će Vatreni! Obitelj gibona ne sumnja u nadmoć naše reprezentacije. Prvo su kutiji s hrvatskom zastavom pristupile Kulička i njezina kći Fiona, a potom je došao i Kent. Voćem iz hrvatske kutije na kraju se počastila i Dora, najmlađa članica obitelji gibona koja je na svijet došla tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Navijačku pjesmu nadahnutu Divljim srcem grada Zoo Zagreb volim jako na rođendanu Zoološkog vrta predstavio je glazbenik Marin Ivanović Stole.

U edukativnom dijelu rođendanskog programa posjetitelji su upoznati s nekima od najzanimljivijih projekata istraživanja i zaštite prirode na kojima Zoološki vrt surađuje s ustanovama i udrugama diljem zemlje. Edukativne kutke u Vrtu su imali Veterinarski i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Park prirode Lonjsko polje, Javna ustanova za zaštitu prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Međimurska priroda – javna ustanova za zaštitu prirode, Hrvatsko herpetološko društvo HYLA i Hrvatsko društvo za biološka istraživanja HDBI.

Oglas

Komentiraj

komentari