Vodeni sportovi i djeca

Ljeto je idealno vrijeme ako želite provjeriti da li je vaše dijete zainteresirano za neki od vodenih sportova. Dobro je da mladi probaju što više različitih pokreta, a plivanje upravo to omogućava.

Fizičke vježbe u vodi odlične su za razvoj djeteta u ranim godinama, počevši već od vrtića.

Ne zaboravite da u vodi vladaju drugačiji zakoni fizike. Prije svega, tijelo u vodi ima manju relativnu težinu nego na tlu. Zbog plutanja tijela, opterećenje na kralježnicu je manje, a i sile na ekstremitete u vodi su drugačije nego na suhom, pa se tijelo spontano adaptira tim drugačijim pokretima i postaje motorički spretnije.

Da bi se tijelo uravnotežilo, satovima gimnastike ili plesa (gdje je izuzetno bitan balans), treniranjem borilačkih vještina (gdje se podjednako vježbaju i lijeva i desna strana) ili plivanjem, sprječava se slabljenje rijetko korištenih grupa mišića i teškoće s koštano-zglobnim sistemom kasnije u životu.

Koje su glavne prednosti vodenih sportova za djecu?

Manje opterećuju kralježnicu

Za pokrete se istovremeno aktiviraju velike grupe mišića, što je vrlo pogodno za predškolsko dijete zbog kompletnosti kretanja;

Razvijaju kardiovaskularni sistem (pogotovo kod dugotrajnije neprekinute aktivnosti);

Razvijaju centre za termoregulaciju (da li ste ikada vidjeli plivača kojem je hladno?).

Ovo je sasvim dovoljan broj razloga zbog čega bi trebalo djetetu osigurati neku aktivnost u void, ne samo ljeti, već I tijekom školske godine.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari