Vole li majke više najmlađe dijete?

Ako pitate mamu i tatu jeste li im draži vi ili vaša braća i sestre, zasigurno će reći da ste im svi jednako dragi. Posljednje provedeno istraživanje pokazuje da to nije istina.

Iako to ne žele otvoreno priznati, većina roditelja ima dijete koje im je draže. Provedeno je istraživanje 1000 majki, a njih više od polovice je pod okriljem anonimnosti priznalo da im je draže najmlađe dijete. Samo četvrtina majki priznala je da im je draže prvorođeno dijete.

Ono što je većina majki navela kao razlog veće ljubavi prema najmlađem djetetu jest to što je “prvo dijete teže i zahtjevnije”. Stručnjaci pak upozoravaju da se majke ne trebaju osjećati loše jer imaju različite osjećaje prema djeci.

Favoriziranje djece je jedan od posljednjih tabua i može izazvati krivnju, pa je važno naglasiti da je riječ o čestoj pojavi i nije užasno.

Prije ovog istraživanja provedeno je još jedno u kojem su majke rekle da od njihove djece, najmlađe bi najvjerojatnije reklo da joj je najdraže. Samo petina djece misli da nema favoriziranja u njihovoj obitelji. Isto istraživanje pokazalo je i da su prvorođena djeca više vezana uz majku pa se čak i u odrasloj dobi više druže s njom. To potvrđuju i majke, koje misle da imaju najviše zajedničkih interesa s najstarijim djetetom.

Čini se da ima istine i u postojanju “sindroma srednjeg djeteta”, onog koje dobiva najmanje pažnje majke, no istraživači misle da ga izazivaju sama djeca koja se najmanje oslanjaju na svoje majke čak i u odrasloj dobi.

Majke se jako brinu oko svega s prvim djetetom, a kad stignu ostala djeca opuštenije su jer su već iskusile sve loše i dobro. Mlađa djeca uče na greškama starije pa su zbog toga manja briga za svoje majke.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari