Volite li roštilj?

Stiže nam jesen i svaki lijepi vikend želimo iskoristiti za boravak u prirodi, dok nas ne oviju tmurni dani, magle i kiše. Bez obzira da li je to neko izletište ili vlastiti vrt, svi volimo pripremati ili biti pozvani na roštilj. Ako smo u ulozi majstora za roštilj, trebali bi znati nekoliko osnovnih trikova kako bi pripravljeno meso bilo ukusno i hvaljeno od gostiju.

Mjesto gdje ćemo postaviti roštilj dost je važno. Ako ima dosta vjetra, treba ga postaviti u zavjetrinu, a u suprotnom negdje gdje će dim u suprotnom smjeru od vas, ali i gostiju.

Rešetka za pečenje najbolja je ako je od savinutih traka, kako se meso ne bi suviše osušilo, a i možemo sakupljati tekućinu za podlijevanje tijekom pečenja. Vrsta drva za amaterski roštilj možda i nje od presudnog značaja, ali nikako ne bi smjelo biti s ostacima boje i mokro. Ugljen je najbolji briket, jer dugo drži vatru, ali će poslužiti i obični drveni ugljen.

Na razgorenu vatru posipamo ugljen i pričekamo da ga vatra ulovi razmahujući nastali pepeo, čisto nam ne smeta kasnije. Na rešetku ispod koje žar bez plamena stavit ćemo pripremljeno meso.

Nije potrebno posebno napominjati da bez dobrog mesa nema ni dobrog roštilja. Kupite kvalitetno i svježe meso. Isto je i s marinadom, smjesom ulja, začina, senfa, mljevene paprike i luka u kojoj meso treba odstajati do 24 sata, kako bi poprimilo savršenu aromu. U ovom slučaju nema dobrog savjeta, već savršenu mješavinu i marinadu morate smisliti sami, prema vlastitom ukusu. Najjednostavnija i često korištena marinada ili ‘pac’ vrlo je jednostavna.

Meso se posoli, popapri i dok ga slažemo u posudu svaki red zalijemo s malo ulja i dodamo nasjeckanog češnjaka. Takav ‘pac’ dovoljno je da odstoji preko noći i spreman je sutradan za upotrebu. Poželjno je da se marinada radi u loncu, a ne u plastici. Poslije ćemo doznati zašto.

Meso na rešetki stalno treba okretati i koji puta vilicom pritisnuti kako bi bilo što bolje pečeno. Kako smo meso vadili iz lonca na rešetku, u posudi je ostalo nešto od marinade. Kad je meso skoro gotovo, na slobodni dio rešetke uz kraj stavimo lonac i u njega vraćamo pečeno meso te ga poklopimo i ostavimo kratko dok se sadržina ne zapari. Tako ćemo mesu dati sočnost i dodatak okusa po marinadi nakon pečenja.

Na ostatak vatre možemo staviti neko povrće ili kruh, da se iskoristi vatra a i namirnice dobiju roštilj štih.

Ne zaboravite na vatru, ona mora biti skroz ugažena kad odlazite s mjesta roštiljanja, najbolje je žarište zaliti vodom.

Uživajte u toplim jesenskim danima i gurmanskim ekshibicijama s obitelji prijateljima. Za čas će nas posjetiti hladnoća i ružno vrijeme.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari