Vrtim Zdravi Film potvrdio važnost edukacije u stvaranju zdravih životnih navika od najranije dobi

Više od 50 posto učenika sedmog razreda svaki dan provede minimalno dva sata ispred ekrana

Zagreb, 18. listopada 2017. – Iako su novim naraštajima informacije o važnosti pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti dostupnije nego ikad, edukacija je i dalje ključna u stvaranju pozitivnih životnih navika od najranije dobi. To su potvrdili i rezultati istraživanja koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film na više od 5.000 učenika iz 103 osnovne škole diljem Hrvatske, a koji su svoje znanje o ovim temama unaprijedili za 12,09 posto.

Poznato je kako djeca stvaraju navike kopirajući ponašanje svojih roditelja, ali i učeći od profesora i prijatelja u školi. Upravo je na međugeneracijskoj edukaciji temeljen i projekt Vrtim Zdravi Film, koji od 2011. godine provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé, a u sklopu kojeg je u proteklih šest sezona više od 17.500 sedmaša učilo o osnovnim postavkama pravilne prehrane i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnosti.

Projekt Vrtim Zdravi Film dio je globalnog dugoročnog plana Nestléa u skladu s kojim će do kraja 2020. godine poduzeti značajne korake kako bi doprinio društvu u kojem djeluje. Tako se kompanija obvezala nastaviti raditi na usvajanju zdravijeg načina života za 50 milijuna djece – kroz unapređenje proizvoda i razne edukacijske programe. Cilj je djeci, ali i njihovim roditeljima objasniti koju ulogu prehrana i tjelesna aktivnost imaju u njihovim životima te ih podučiti kako uravnotežiti prehranu. U proteklih šest godina su istraživanja provedena u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film pokazala kako djevojčice svakodnevno konzumiraju puno više slatkiša u odnosu na dječake te su i značajno manje tjelesno aktivne od njih. U navedenom periodu je zabilježen porast konzumacije voća i povrća u svakodnevnim obrocima školske djece, no istovremeno se bilježi i značajan pad konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nakon provedene edukacije u sklopu šeste sezone projekta Vrtim Zdravi Film znanje učenika se unaprijedilo za 12,09 posto, što je najbolji pokazatelj važnosti uloge škole i roditelja u stvaranju pozitivnih navika kod djece. Osim podizanja ukupne razine znanja učenika o prehrani, rezultati istraživanja pokazali su kako se više treba posvetiti i temi redovite tjelesne aktivnosti kod djece i adolescenata, kao ključnog segmenta u odgoju zdravih generacija.

Značajna postignuća ostvarili su učenici OŠ Šćitarjevo iz Velike Gorice, koji su nagrađeni za najznačajniji pomak u znanju jer su imali najveći broj točnih odgovora nakon provedene edukacije i to čak 96,19%. Učenici OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice nagrađeni su za najbolji kreativni uradak na temu zdravih recepata, dok su učenice OŠ Otok iz Zagreba te učenici OŠ Sveta Nedelja iz Svete Nedelje nagrađeni za najbolja ostvarenja u sportu.

U cjelini su rezultati istraživanja prije provedene edukacije u sklopu šeste sezone projekta pokazali kako više od 20% učenika ima manje od dva obroka dnevno od preporučenih pet. Velik broj učenika, njih čak 28,18%, smatra kako je dnevni unos jedne velike žlice soli zdrav, dok nutricionisti preporučuju konzumaciju do jedne male žlice dnevno. Čak 40,78% svakodnevno dva ili više puta konzumira slatkiše, a njih 28,80% pije gazirane sokove jednom ili više puta dnevno. Samo 18,47% učenika i učenica zadovoljavajuće je tjelesno aktivno odnosno najmanje 60 minuta svaki dan, dok 10,79% učenika sedmih razreda provodi dijetu umjesto sportskih aktivnosti. Treba svakako istaknuti i da 58,27% učenica i učenika pred ekranom provodi duže od preporučena 2 sata dnevno.

„Obiteljsko okruženje najbolje je mjesto za usvajanje zdravih životnih navika. Konzumacija hrane izvan kuće, osim što utječe na kućni budžet, povezuje se i s lošijim prehrambenim navikama što često rezultira prekomjernom težinom i to posebno kod djece i mladih. Istinski izazov roditeljima je prehrana njihovih tinejdžera koji su velikim dijelom zaluđeni brzom hranom, a istovremeno svaki suvišan kilogram, posebno djevojkama te dobi, često uzrokuje vrlo ozbiljne poremećaje prehrane kao što su anoreksija i bulimija. Roditelji bi trebali uložiti maksimalne napore kako bi njihova djeca stekla pravilne prehrambene navike te da im bavljenje tjelesnom aktivnošću postane dio svakodnevice“, izjavila je dr. sc. Dijana Majer, dr. med., iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U prilog tomu idu i alarmantni podaci istraživanja, kojeg su nedavno proveli istraživači Imperial Collegea u Londonu i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prema kojem se u posljednjih 40 godina broj pretile djece i adolescenata diljem svijeta povećao s 11 milijuna na čak 120 milijuna djece. Istraživači su, također, upozorili kako jasne deklaracije na prehrambenim proizvodima s podacima o sadržaju soli, šećera i masnoća uvelike pomažu potrošačima da donesu informirane odluke o kupnji, što je ujedno i jedna od globalnih obveza kompanije Nestlé.

Važnost projekta Vrtim Zdravi Film prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Oglas

Komentiraj

komentari