Za manje svađa u braku postoji rješenje

Gotovo da nema para koji se nikad u životu nije posvađao. I nema ništa loše u svađama ako su konstruktivne. Problem je, ipak, što se često raspravljamo “u prazno” čime trošimo energiju i kvarimo odnos.

Postoji jedna stvar koja će nam pomoći da se manje svađamo s partnerom – vrijeme kada se svađamo, raspravljamo.

Svađa ukazuje na problem među partnerima, ali često na to hoće li rasprava uopće izbiti utiču glad, umor, žeđ. Ma kako mislili da smo iznad toga, ne možemo pobjeći od osnovnih potreba, zato savjetujemo da prvo odgovorite na ovih pet pitanja.

1.Vi ste jutarnji ili večernji tip osobe?

2.Vaš/a partner/ica  je jutarnji ili večernji tip?

3.Kad se sjetite najgorih svađa, da li primjećujete da su se dogodile u određeno doba dana ili na određenom mjestu?

4.Kad se sjetite najproduktivnijih rasprava, da li su se one dogodile u određeno doba dana ili na određenom mjestu? (na primjer, tijekom šetnje)

5.Osjećate  li se bolje kad se svađate čim nastane problem ili kad sačekate da se strasti stišaju? Što o tome misli vaš partner?

Jednom kada shvatite kada je najveća vjerojatnost da se vaše svađe pretvore u buru, možete spriječiti da se takav scenario ponavlja. Pokušajte raspravu započeti kada je najbolje vrijeme za to, prema vašem mišljenju.

Na primjer, ako ste nervozni ujutru, nećete dozvoliti sebi da čim otvorite oči uđete u raspravu s partnerom oko neopranog suđa nego ćete sačekati da dođe veče. Ako ste, pak, stalno nervozni, probajte ustanoviti vrijeme za svađe. Zvuči smiješno, ali stručnjaci tvrde da “funkcionira”. Jer, ako znate da postoji vrijeme kad ćete raščistiti stvari s partnerom, manja je vjerojatnost da ćete “pucati” zbog sitnica.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari