Za osmijeh djeteta u bolnici

Akcija Za osmijeh djeteta u bolnici jedna je od četiri programa Saveza društava naša djeca Hrvatske, koji je uvršten u Nacionalnu strategiju za prava djece u Republici Hrvatskoj od 2014.-2020. godine. Glavni cilj spomenutog programa je poboljšavanje uvjeta bolničkog liječenja djece, a izvodi se uz financijsku potporu iz sredstava Ministarstva zdravlja. Neke od akcija za realizaciju ovog programa su opremanje bolničkog prostora za djecu, trajna edukacija medicinskih sestara, primjena suvremenih medicinskih standarda, individualni pristup djetetu tijekom liječenja, te ono što bi se djeci najviše svidjelo, mogućnost cjelodnevnog boravka i posjeta roditelja bolesnom djetetu. Na taj način bi se i roditelji uključili u zdravstvenu njegu bolesnog djeteta.

Sve ideje kreću od Koordinacijskog odbora u kojem iskusni pedijatri, medicinske sestre i društveni suradnici predlažu aktivnosti.

„Postoje stručni časopisi te stručna literatura koje članovi KO redovito prate i stječu nova saznanja.Odlaskom i aktivnim sudjelovanjem na stručnim skupovima i kongresima u Hrvatskoj i svijetu također stječemo nova saznanja i razmjenjujemo iskustva.Takva saznanja prilagodimo našim uvjetima i mogućnostima, dopunimo našim idejama i smjernicama te KO predlaže i potiče realizaciju planiranih stručnih aktivnosti u suradnji s bolnicama/dječjim odjelima.Ideje dobivamo od djece i roditelja i uvažavamo ih kao partnere u našim aktivnostima.“, rekla nam je članica Koordinacijskog odbora Katica Šešo.

Zahvaljujući ovoj akciji, koja traje već 15 godina, može se nabrojati niz promjena u bolnicama diljem Hrvatske. Na odjelu pedijatrije opće bolnice Ogulin roditelji mogu biti uz svoje dijete 24 sata dnevno. Na dječjem odjelu Opće bolnice Bjelovar renovirani su prostori i oprema, isto kao i u Zaboku na Odjelu za pedijatriju. Tamo se također, uz pomoć volontera, organiziraju kreativne radionice, predstave i priredbe. Svaka bolnica koja ispuni kriterije ovog programa, dobiva počasni naziv Bolnica/dječji odjel – prijatelj svakom djetetu.

„Akcija ide dalje s brojnim idejama kao što su povezivanje bolnice sa zajednicom u cilju zajedničkog rada u brizi za zdravlje djece. Razvijanje svijesti da bolnica koja promiče zdravlje ne znači samo razvoj visoko tehnološke skrbi,već razvijanje  kooperacije i humanizacije bolničke atmosfere te utječe na povezivanje i poboljšanje kvalitete primarne zdravstvene zaštite te uključivanje drugih društvenih sektora.“, izjavila je Katica Šešo.

Kako djeca reagiraju na cijelu akciju možda najbolje opisuje jedna dječja izjava koju je Šešo podijelila s nama: „Kad je moja mama došla da me odvede iz bolnice,rekla sam joj: Mama, molim te pričekaj-da se ovdje još malo poigram.“.

Savez društva naša djeca ističe kako provedba ove akcije na zahtijeva velika financijska sredstva, nego promjenu stava kod liječnika, medicinskih sestara i roditelja o bolničkom liječenju djece. Ono što građani mogu učiniti te tako pomoći je prvenstveno kontaktiranje i suradnja s Koordinacijskim odborom. Na taj način, zajedničkim djelovanjem moguće je djeci olakšati boravak u bolnici.

Napisala: Kristina Rep

Oglas

Komentiraj

komentari