Zagrebačke fontane zasvijetlile u znaku 25. dana narcisa

Zagrebačke fontane zasvijetlile su u bojama znaka jubilarnog, 25. Dana narcisa te svojom znakovitom porukom upozorile na važnost prevencije raka dojke i očuvanje zdravlja koje je u ovim izazovnim vremenima za sve nas važnije no ikad. Uoči dana koji već više od dva i pol desetljeća simbolizira borbu protiv raka dojke renomirani liječnici okupili su se na platou zagrebačkih fontana te otkrili sve o trenutnom stanju u Hrvatskoj kada je u pitanju ova opaka bolest ali i najavili planove za bolju i zdraviju budućnost.

“Prema posljednjim podacima iz 2018. godine u Hrvatskoj je registrirano 2845 žena s novootkrivenim karcinomom dojke dok ih je u 2019. od te bolesti umrlo 752. Dok se incidencija zadnjih 5 godina uporno drži iznad 2700, smrtnost u istom razdoblju konstatno pada. Od 1002 umrle žene od raka dojke u 2016. godini do 752 žene u 2019. To je dakle značajan pad i iznosi oko 25%.”- istaknula je dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka, specijalistica onkologije i radioterapije dr. Ilona Sušac.

Stručnjaci su naglasili važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Početkom ožujka započeo je njegov 7. ciklus, a sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled.

“Na mamografski pregled u proteklih godinu dana, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusom, odazvalo se oko 55% žena što je svega 5% manje u odnosu na razdoblje prije epidemije. Nacionalni program provodi se u svim zdravstvenim ustanovama kao i do sada, izuzev KB Dubrave.” – izjavila je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a. dr. Andrea Šupe Parun te dodala:“Napredak nacionalnog programa je uočljiv jer se u svakom novom ciklusu obavi više mamografskih pregleda u odnosu na prethodni te se otkriva sve veći broj karcinoma dojke u ranom odnosno lokaliziranom stadiju.” – izjavila je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a. dr. Andrea Šupe Parun.

Zbog trenutne epidemiološke situacije te sigurnosti svih građana, a posebno onih oboljelih od raka u programu ovogodišnjeg Dana narcisa neće biti javnog okupljanja već se 27. ožujka održala online konferencija vodećih domaćih liječnika. Tako su na potpuno siguran način građani iz prve ruke mogli saznati sve o koracima životno važne prevencije ali i mogućnostima liječenja raka dojke. 

‘’Grad Zagreb je od 2004. godine proširio nacionalni program na mlađe od 49 godina i starije od 70 godina jer su karcinomi česti i u ovim dobnim uzrastima. Taj projekt je po svojoj kvaliteti više nego uspješan, a to pokazuju i brojke smrtnosti. U budućnosti ih želimo još više smanjiti novim dijagnostičkim postupcima. Svaka žena nam je važna i njeno zdravlje ima neprocjenjivu vrijednost.”– zaključio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr. sc Vjekoslav Jeleč, dr. med.

Ovogodišnji Dan narcisa u organizaciji je Hrvatske lige protiv raka u suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te uz podršku Predsjednika RH Zorana Milanovića, Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatske liječničke komore te zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Jelene Pavičić Vukičević.

Oglas

Komentiraj

komentari