Zagrepčani se uključili u obilježavanje Svjetskog dana srca

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara povodom Svjetskog dana srca organizirala je danas na Trgu bana Jelačića javnozdravstvenu akciju „Pokreni svoj život – saznaj svoj kardiovaskularni rizik“. Zagrepčanke i Zagrepčani odazvali su se u velikom broju na mjerenja krvnog tlaka, kolesterola i glukoze kako bi saznali svoj kardiovaskularni rizik.

„Upravo je prevencija ono što putem ovakvih javnozdravstvenih aktivnosti želimo staviti u prvi plan. Čak 80 % prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti može se spriječiti prepoznavanjem i uklanjanjem čimbenika rizika, a to su konzumacija duhana i alkohola, loša prehrana i tjelesna neaktivnost. Pozivamo građane da razmišljaju o svojoj prehrani te da svaki dan izdvoje minimalno 15 do 20 minuta za šetnju, sport, ples ili bilo koju drugu fizičku aktivnost kako bi svoje srce održavali zdravim“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., koordinatorica Svjetskog dana srca u Hrvatskoj.

Brojke pokazuju da su kardiovaskularne bolesti i dalje prvi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. 25 694 osobe umrle su u 2015. godini od kardiovaskularnih bolesti, što govori o važnosti edukacije građana. Bez obzira na to što je medicina iznimno napredovala, i dalje se povećava broj umrlih, čemu zasigurno pridonose i loše prehrambene navike, fizička neaktivnost te pušenje. Javnozdravstvene akcije imaju za cilj podići svjesnost građana o važnosti brige za vlastito zdravlje, pri čemu redovite kontrolei preventivno ponašanje igraju najznačajniju ulogu.

Prestanak pušenja jedna je od najboljih odluka koju bi povodom Svjetskog dana srca svaka osoba koja puši trebala učiniti za poboljšanje svog srčanog zdravlja. Unutar dvije godine od prestanka pušenja, rizik od koronarne bolesti srca bitno se smanjuje, a nakon 15 godina nepušenja  rizik od KVB isti je kao i kod nepušača. Treba znati i da izloženost pasivnom pušenju također predstavlja rizik za nastanak bolesti srca u nepušača.

Osim toga, za održavanje zdravlja srca kao vrlo važna stavka nameće se fizička aktivnost. Zahvaljujući sportskim društvima,građani su danas na Trgu bana Jelačića mogli upoznati brojne sportove, a posebnu pozornost privuklo je nordijsko hodanje kao spoj tjelesne aktivnosti i boravka u prirodi.

U nedjelju, 2. listopada, Zaklada Hrvatska kuća srca sa suradnicima organizira šetnju Medvednicom i zdravi ručak kako bi građane potaknuli na tjelesnu aktivnost i kako bi naglasili važnost spoja uravnotežene prehrane i tjelovježbe kao preduvjeta za srčano zdravlje.

 

Oglas

Komentiraj

komentari