Zagrepčani učili kako spasiti život!

8. lipnja 2017., Zagreb – U dvosatnoj kampanji „Oživi me“ u organizaciji Zaklade „Hrvatska kuća srca“, Hrvatskog kardiološkog društva i Udruge studenata StEPP te uz podršku Grada Zagreba na zagrebačkom Cvjetnom trgu sudjelovao je velik broj građana i javnih osoba, a njih više od 200 naučilo je kako pružiti prvu pomoć uslijed iznenadnog srčanog zastoja koji se u Hrvatskoj događa svakog sata. Akciji su se pridružili gradonačelnik Milan Bandić i ministar turizma Gari Cappelli, uz plesne nastupe grupe Atomic Dance Factory. Nakon edukacije Zagrepčana organizatori nastavljaju s besplatnim radionicama u Vukovaru te onima za medijske predstavnike i redakcije, u cilju edukacije novinara koji žive užurbanim tempom, kreću se među mnoštvom ljudi i imaju mogućnost prenijeti željena znanja i poruke.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. „Oživi me“ je javno-zdravstvena akcija nastala 2014. godine s ciljem senzibiliziranja javnosti o problemu iznenadne srčane smrti i načinima prve pomoći u tim slučajevima, a u tri godine svoga djelovanja Zaklada je kroz razne besplatne akcije, edukacije i radionice podučila više od 2500 građana postupcima oživljavanja.“, ističe Upravitelj Zaklade akademik Davor Miličić.

Organizatori naglašavaju kako se srčani zastoj može dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje, ono se ne događa samo starim i bolesnim osobama, a jedan je od najčešćih uzroka smrti. Čak 80% srčanih zastoja događa se izvan bolnice, u 60 – 80% slučajeva svjedoci su sugrađani i prolaznici, pri čemu se u manje od 20% slučajeva pruži prva pomoć na licu mjesta od strane svjedoka osobi u srčanom zastoju.

Edukacija traje kratko, a ovo specifično znanje je od neizmjerne važnosti jer spašava ljudski život. Sljedeća edukacija bit će u Vukovaru, kao nastavak suradnje započete prije četiri godine. Zaklada je tada donirala Gradu heroju automatski vanjski defibrilator, a sada nastavljamo s edukacijom građana “, ističe doktorica Ivana Portolan Pajić, koordinatorica rada Zaklade  i pomoćnica Pročelnice u Gradskom uredu za zdravstvo.

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10-12% svake minute tijekom koje se ne provede oživljavanje. Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje, a prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem u Hrvatskoj iznosi 13 minuta. Postupci oživljavanja, izvedeni pravilno, povećavaju šanse za preživljavanje i potpuni neurološki oporavak dva do četiri puta.

Sve o problemu iznenadnog srčanog zastoja saznajte na www.ozivi.me te skinite aplikaciju sa svim potrebnim informacijama na svoj pametni telefon.

Organizatori kampanje „Oživi me“ namjeravaju provesti edukacije i sa svim zainteresiranim medijskim redakcijama.  Mole se svi zainteresirani novinari i medijske redakcije da se prijave za sudjelovanje na email adresu maja.popovic@mpr.hr.

A.M.

 

Oglas

Komentiraj

komentari