Zamisli, kreni, djeluj!

Završna proslava Europskog tjedna mladih održana je u povodu Dana Europe na Europskom trgu u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Uz zabavne i edukativne sadržaje brojni su se posjetitelji imali priliku upoznati s mogućnostima za mlade u okviru programa Erasmus+ te doznati kako se uključiti u aktivnosti poput volontiranja, razmjena mladih, Europskih snaga solidarnosti. Ideja Europskog tjedna mladih, koji je održan u Hrvatskoj i još 32 europske zemlje uz slogan „Zamisli, kreni, djeluj“, bila je potaknuti mlade na solidarnost i društveni angažman.

„Svoju budućnost možete zamisliti već danas – možda vas priče na našim štandovima inspiriraju i potaknu da krenete  dalje u planiranje i realizaciju svoje mobilnosti te se po povratku posvetite djelovanju i sami postanete inspiracija ostalim mladima“, poručila je okupljenim mladim posjetiteljima ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović otvarajući događaj.

Proslavi su prisustvovali i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić. Premijer Plenković je u pratnji dužnosnika te ravnateljice AMPEU Antonije Gladović i voditelja Predstavništva EK u Hrvatskoj Branka Baričevića obišao EU sajam za mlade na kojem se predstavilo 20-ak udruga i ustanova koje rade s mladima i provode projekte za mlade. Prilikom posjeta štandu Agencije za mobilnost i programe EU, koja je zadužena za provedbu programa Erasmus+ u Hrvatskoj, premijer Plenković je izjavio kako Europom danas vlada Erasmus generacija.

Uz Eurodesk, besplatni informacijski servis za mlade koji djeluje unutar Agencije za mobilnost i programe Europske unije, na štandovima su se predstavili Info-centar za mlade ZUM, Regionalni info centar za mlade Rijeka, Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba, Pozitiva Samobor, Outward Bound Croatia, Mreža udruga Zagor, Mreža mladih Hrvatske, Udruga Mladih EU, Udruga IKS, Europski dom Slavonski Brod, Udruga Delta, Carpe Diem, Volonterski centar Zagreb, Udruga Amazonas, ACT Grupa, Srpska pravoslavna opšta gimnazija “Kantakuzina Katarina Branković”, Europska iskaznica za mlade EYCA, OŠ Ljudevit Gaj, OŠ Fran Galović, Odred izviđača pomoraca “Posejdon” i Centar za rehabilitaciju Zagreb.

Uz nastup kantautorice Luce, posjetitelji su imali mogućnost besplatnog slanja razglednica prijateljima diljem Europe, iznijeti svoje viđenje solidarnosti na panou solidarnosti, sudjelovati u snimanju ljudskog lanca i kvizu o Erasmusu te pritom osvojiti nagrade.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari