Zapanjujuće činjenice o (nekim) ženama

Žene su stvarno pravo čudo prirode i postoji mnogo toga što ne znamo o njima. Donosimo 10 nevjerojatnih i iznenađujućih činjenica o ženama.

  1. Sudeći prema istraživanjima, mentalne veze se brže optimiziraju kod djevojčica nego kod dječaka tokom djetinjstva i adolescentskog doba. Ovo je razlog zašto žene brže sazrijevaju u polju emocija i obrade misli.
  2. Kaliginofobija, još poznata i kao venustrafobija ili ginefobija, predstavlja iracionalni strah od lijepih žena. Da, stvarno.
  3. U vrijeme antičke Grčke, žene su mogle posvijetliti kosu uz pomoć raznih biljnih ekstrakta ali i, još gore, arsena.
  4. Nedavna istraživanja pokazala su da menstrualni grčevi mogu biti podjednako bolni kao i srčani udar. Ovaj poremećaj poznat je pod imenom dismenoreja i od njega pate milioni žena svakog mjeseca.
  5. Kraljica Elizabeta II naručila je 1952. godine napraviti nijansu crvenog karmina koja će se savršeno slagati sa njenom odorom za krunidbu. Ta nijansa je dobila je ime prema nazivu njenog doma u Škotskoj.
  6. Svakih 90 sekundi negdje na svijetu umre jedna žena tokom trudnoće ili porođaja.
  7. Žene su poznate po tome što pričaju više od muškaraca. Mnogo, mnogo više – u prosjeku oko 13.000 riječi dnevno više od muškaraca.
  8. Tokom Olimpijskih igara 1924. godine, jedina disciplina u kojoj je ženama bio dozvoljen nastup bilo je klizanje na ledu. Te godine je 15 žena učestvovalo na Olimpijadi.
  9. Savitribai Phule smatra se jednom od najvećih liderki u Indiji. Za nju je od velikog značaja bilo žensko obrazovanje i zajedno sa mužem Jyotirao Phuleom otvorila je 18 škola za žene.
  10. Samo 48 žena osvojili je Nobelovu nagradu od 1901. godine do danas.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari