Zašto obožavamo šunke – 10 je razloga i više

Zašto toliko volimo šunke? Zato što se slažu s nebrojenim jelima. Idu s kruhom, idu i na kruh. Idu s kajganom, idu i u njoj. Salata? Može, samo ih narežemo. Pizza tijesto? Ma može, samo ih nježno položimo na već zapečen umak od rajčice i sir koji se rasteže. Drugi razlog? Šunke su izrazito praktične. Bilo da ih kupujete svježe na odjelu delikatesa ili da kupujete cijelu šunku u ovitku ili u „slajsovima“, spremnu da u njoj uživate.

Ideš na dijetu? Idu i šunke!   

Treći razlog zašto volimo šunke, posebice PIK Šunku u ovitku i PIK Kuhanu koje imaju samo 2% masnoće, jest taj što spadaju u lagana mesna jela. Pa ako se odlučite na neku od popularnih dijeta – Whole30, Ciklična, Paleo, Atkinsova, Dukan ili Keto (LCHF) – koje dopuštaju konzumaciju mesa, birajte šunke. Čvrsto četvrto mjesto za ljubav prema šunkama jest njihov okus i sočna konzistencija. Nećemo si lagati, tko je ikad probao šunke od kvalitetnog svinjećeg buta i ostao ravnodušan prema njima? Točno tako, ne poznajete nikoga s takvom dijagnozom.

I solo i s ekipom

 Na petom mjestu naše liste prigodno se nalazi – prigodnost! Šunke su jednostavno prigodan odabir za svaku situaciju. Kad sami sjedite ispred TV-a i upijate omiljenu sapunicu ili kad na vrata nahrupe prijatelji, rođaci, susjedi… samo narežete ili otvorite šunke i već ste u njihovim očima vrhunski domaćin. Na šestom mjestu je činjenica koju možda i niste znali, a to je da su PIK-ove šunke, šunke u pravom smislu te riječi jer „šunka“ znači da meso dolazi isključivo od svinjećeg buta. Odlična je ova lista, nešto ste i naučili! Na sedmom mjestu nalazi se miris šunke koji nas redovito vraća u djetinjstvo i miriše na mamin doručak ili bakin sendvič za večeru.

Taman za Instagram

Na osmom mjestu najvažnijih razloga zašto volimo šunku nalazi se jedan posve neočekivan – šunka je dobar Instagram model! Zbog svoje roskaste boje, odlično će izgledati na vašim gastro-Instagram fotografijama, bez obzira u čemu se nalazi. Razlog broj devet je sasvim sebične prirode i kaže – u šunki često uživamo kad nam se baš jako ne da kuhati, a želimo pojesti nešto hranjivo, ukusno i zasitno. Zadnji od 10 razloga? Čak i ako niste na dijeti, a želite se hraniti zdravije i paziti što unosite u svoje tijelo, šunka je i dalje jedan od boljih (mesnih) odabira.

 Ako vam nedostaje ideja kako pripremiti jela sa šunkom zavirite u kratki priručnik i pronađite 5 sočnih i laganih recepata koje ćete iznova ponavljati.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari