Zašto on to radi?

Zašto on to radi? Lundy Bancroft

Naklada Znanje

Knjiga „Zašto on to radi? – Uvid u misli ljutitih i kontrolirajućih muškaraca“ zaista nam pomaže shvatiti što se to događa u glavama muškaraca zlostavljača. Na početku navodi da ne diskriminira niti jedan spol, ali da su muškarci obično ti koji zlostavljaju – psihički, emocionalno, ekonomski, fizički i seksualno, žene, odnosno ovdje je riječ o intimnim partnericama. Također, Bancroft se više od petnaest godina bavi zlostavljanjem u partnerskim odnosima i obiteljskim nasiljem te je radio na više od 2000 slučajeva. Zaista pozamašno i hvalevrijedno iskustvo koje nam govori da čovjek zaista zna o čemu govori. Kao što svaki stručnjak najviše uči o populaciji s kojom radi baš na temelju iskustva, ponekad nam spomene neke metode koje je radio u prvih pet godina, a koje su se pokazale pogrešne ili pak ne tako uspješne. Neke takve metode uvelike koriste neki stručnjaci koji nisu toliko upoznati s tematikom te tako griješe u svom postupanju prema zlostavljaču i njegovoj žrtvi.

Knjiga je bogata primjerima na temelju kojih najbolje ulazimo u misli, razloge i posljedice zlostavljača i njegovog ponašanja, kao i ponašanja koja može poduzeti žrtva u cilju obrane i zaštite integriteta i života.

Osobama koje sumnjaju da je njihova prijateljica žrtva takvog zlostavljanja može predstavljati vrlo koristan materijal pomoću kojeg može shvatiti dinamiku odnosa i zlostavljanja, kako joj pomoći da shvati da je u zlostavljačkom odnosu (ako toga nije svjesna) i kako joj pomoći da se zaštiti od zlostavljača (sebe i djecu).

Osobama koje su bliske sa zlostavljačem također može pomoći u shvaćanju što se zapravo događa iza njegovih „izrežiranih“ situacija i okrivljavanja partnerice za njegovo ponašanje.

I najvažnije od svega, ovo je knjiga napisana prvenstveno žrtvama partnerskog nasilja! Pruža kompletan priručnik koji razjašnjava njihov odnos obraćajući se direktno žrtvi, ohrabrujući je na neke korake koje će joj pružiti zaštitu, dajući joj savjete kako se nositi sa zlostavljanjem, kako se oduprijeti, a da ne nastrada.

Daje joj odgovor na pitanje zašto on to radi, razotkriva mitove koje povezujemo sa zlostavljanjem. Dovodi u pitanje kako zlostavljanje utječe na dinamiku obitelji, kako utječe na djecu te zašto neka djeca stanu na stranu očeva zlostavljača. Povezuje i objašnjava zašto dječaci koji su doživjeli i gledali kako je otac nasilan prema majci, a fizički nije nikad bio nasilan prema njima, počinju omalovažavati, nepoštivati, vrijeđati pa i fizički udarati svoju sestru, čak i majku, a kasnije se na taj način odnosi i prema svojim partnericama (ili partnerima).

Odgovor na pitanje su temeljna uvjerenja muškaraca da su važniji, da su žene ispod njih, manje vrijedne te da su oni vlasnici njihovih misli i njihova tijela. Željni moći i kontrole nad „slabijim spolom“, a pritom tu slabost žele iskoristiti kako bi žena zadovoljavala samo njegove potrebe, ne propitujući njegove odluke i ponašanje.

Ukratko, ovo su odgovori na pitanja koje ćete dobiti čitajući knjigu

  • Zašto su zlostavljači šarmantni na početku veze, a zatim se promijene?
  • Koji su rani znakovi upozorenja koji vam mogu pokazati da ste možda u vezi s muškarcem koji zlostavlja ili ima potrebu za kontrolom?
  • Zašto se njegova raspoloženja mijenjaju brzinom svjetlosti?
  • Što se zbiva u njegovoj glavi i kako njegov način razmišljanja uzrokuje njegovo ponašanje?
  • Kakvu ulogu u zlostavljanju imaju – ili nemaju – alkohol i droge?
  • Kako znati da se zlostavljač uistinu mijenja – i što učiniti ako nema promjene?
  • Kako prijatelji, rodbina, i drugi članovi zajednice mogu prekinuti zlostavljanje?
  • Zašto se mnogi zlostavljači čine kao mentalno bolesne osobe – i zašto to obično nisu?

U danima koji slijede pisati ću o znakovima upozorenja koji vam mogu pokazati da ste možda u vezi s muškarcem koji zlostavlja ili ima potrebu za kontrolom jer Bancroft navodi da bi ti znakovi trebali biti dio obrazovanja svake djevojke prije nego što počne izlaziti s dečkima.

Iva Sambolek

Oglas

Komentiraj

komentari