Završilo prvo izdanje međunarodnog dječjeg festivala Zagifest

30. travnja 2018. –Tjedan ispunjen emocijama, pozitivnom energijom, prijateljstvom, druženjem i pjesmom. Tako bi se ukratko moglo opisati premijerno izdanje međunarodnog dječjeg festivala Zagifest koji je, nakon punih pet dana, završio finalnom večeri u Histrionskom domu. Šesnaest natjecatelja iz brojnih europskih zemalja, atraktivne koreografije i scenski nastupi te odlične interpretacije autorskih, nikad izvođenih pjesama, obilježile su prvo izdanje koje se održalo pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Gradske skupštine grada Zagreba. Dobitnica prvog povijesnog Grand Prixa, četrnaestogodišnja je zvijezda iz Makedonije, vrsna vokalistica i talentirana glazbenica Mina Blazhev.

Pobjednica Mina Blazhev i predsjednik žirija Marjan Kataroski
Pobjednica Mina Blazhev i predsjednik žirija Marjan Kataroski

Osim natjecateljskog dijela, festival ima još jedan veliki cilj – povezivati djecu iz različitih etničkih i vjerskih sredina, učiti ih razumijevanju i toleranciji te stremiti nadilaženju kulturnih razlika među djecom iz cijelog svijeta. Tako su svi sudionici uživali i u brojnim zanimljivim sadržajima koji su im uljepšali boravak u najvećoj hrvatskoj metropoli. Osim posjeta gradskom centru, posebno su se oduševili zoološkim vrtom te Muzeju iluzija, a kako je ipak riječ o mladim pjevačima, opušteno karaoke zabava ipak ih je najviše razveselila. Poruka ljubavi čula se na svakom koraku, a himna festivala Ljubav samo ljubav, pjevala se na svakom koraku. Festival su posjetili i predstavnici World Association of Festivals, a hoće li i Zagifest postati članicom ovog prestižnog društva organizatori će saznati u narednim mjesecima.

Ponosna sam i iznimno sretna jer su protekli dani u Zagrebu zasigurno ostavili trag i dotaknuli naše mlade goste. Bili su razigrani, veseli i najviše raspjevani, a bio je užitak gledati s koliko se ljubavi podržavaju u nastupima, kako zajedno vježbaju i na kraju se zajedno raduju nagradama. Mislim da smo za prvu godinu napravili odličan posao i da smo ispričali Europi još jednu lijepu priču o našoj zemlji i gradu. S velikim se žarom i zadovoljstvom bacamo na još teži i veći izazov. Želimo da Zagreb u budućnosti bude prepoznat i po jednom vrhunskom dječjem festivalu i dat ćemo sve od sebe da već sljedeće izdanje bude veliki iskorak na tom putu. Vjerujemo da ćemo  u Hrvatsku dovesti još puno više natjecatelja iz cijelog svijeta. Na kraju, hvala svim našim partnerima iprijateljima, a vidimo se na Zagifestu 2019. godine“, izjavila je Iva Kuzman, direktorica festivala Zagifest, za koju nema puno odmora jer pripreme za još veće i bolje drugo izdanje festivala kreću ubrzo.

A na samom su kraju, u hotelu Westin, partneru festivalaZagifest, svečano uručene i prve nagrade. Stručni žiri odlučio je da su u kategoriji od 7 do 9 godina prvo mjesto podijelile Mađarka Sophie Ritter koja je pjevala pjesmu Pleši sad i naša Tia Mikić s pjesmom Ja sam za Zagreb. U kategoriji od 10 do 12 godina pobijedila je simpatična Slovenka Tjaša Jakups pjesmom Opusti se, a u kategoriji od 13 do 14 Nora Egri s pjesmom Usamljeni brod. Najcjenjeniju, nagradu Grand Prix, kući je odnijela Mina Blazhev s pjesmom Ples kroz život. Makedonka već ima brojne pratitelje na društvenim mrežama, nagrada s festivala iz cijelog svijeta i koja je na samom pragu profesionalne glazbene karijere. Voditelj programa bio je Dalibor Petko, a mlade je glazbenike u subotu zabavljao Endi, naša najpopularnija teen zvijezda.

Više informacija može se pronaći na službenoj internetskoj stranici te Facebook stranici.

Oglas

Komentiraj

komentari