Završio prvi Green Eye festival – festival posvećen ekologiji

Javna ustanova ”Nacionalni Park Krka” u Šibeniku novim festivalom potaknuo pitanje ekologije, od iduće godine planiraju isto pitanje otvoriti i na lokalitetima nacionalnog parka

Šibenik je ovog vikenda, u sklopu Krkinog kulturnog ljeta ugostio Green Eye festival koji se održavao pod sloganom Nature is Watching You – Priroda te gleda. Festival Green Eye posvećen je temama zaštite okoliša i očuvanja prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta.

Pokretanje festivala inicirala je Javna ustanova ”Nacionalni park Krka”, a festival se održao pod producentskom palicom kuće Spiritus movens d.o.o. Projekcije pod otvorenim nebom na obali ispred Muzeja Grada Šibenika poslužile su kao odlična kulisa za festival koji je u potpunosti posvećen ekologiji. Pored projekcija na otvorenom, radi loših vremenskih uvjeta dio projekcija je prebačen u Muzej Grada Šibenika.

”Glavni cilj prilikom odluke o pokretanju Green Eye filmskog festivala bilo nam je podići svijest o ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta. Željeli smo prvenstveno naglasiti važnost uspostavljanja uravnoteženijeg odnosa između ljudi i prirode, utjecaja koji priroda ima na naše zdravlje i uloge pojedinca u njezinu očuvanju. Stoga se nadamo i vjerujemo da će se festival održavati i narednih godina, te da ćemo ga proširiti i na ostale lokalitete unutar NP Krka.” – istaknuo je Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove ”Nacionalni park Krka”.

Tokom trodnevnog festivala posjetitelji su mogli pogledati šest dugih i tri kratka filma. Festival je otvorio film Hvala na kiši/Thank you for the rain, a nakon filma publici se obratio i kompozitor glazbe za film, Chris White koji nije krio oduševljenje prirodnim ljepotama Hrvatske, koju je ovaj put prvi put posjetio. Posjetitelji su nakon filma Hvala na kiši mogli pogledati i film Leonarda DiCapria, Prije poplave / Before the Flood. Subotnju večer otvorio je film Sjeme: Neispričana priča / Seed: The Untold story, te nakon njega film Utrka s izumiranjem / Racing Extinction. Završnu večer obilježio je hrvatsko-kanadski film Ježeva kuća / Hedgehog’s Home prema klasičnoj poemi Branka Ćopića te Kako pustiti svijet na miru i voljeti ono što klima ne može promijeniti / How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change o utjecaju klimatskih promjena na svijet oko nas.

Na festivalu su, osim dugometražnih filmova, predstavljeni i kratki filmski uradci Priroda govori / Nature isSpeakingkao dio provokativne reklamne kampanje i poziva ljudima da počnu slušati prirodu. Kampanja se sastoji od nekolicine kratkometražnih filmova od kojih su na festivalu prikazani: Majka priroda / Mother nature, Ocean / Ocean, Prašuma / Rainforest, u kojima su glasove posudili poznati glumci Julia Roberts, Harrison Ford i Kevin Spacey.

Festival su podržale i brojne osobe iz javnog života poput redatelja Bobe Jelčića s kćeri Lolom Jelčić, redatelja Vinka Brešana, glumca Gorana Bogdana, vlasnice modne agencije Tihane Harapin Zalepugin, te dizajnerica Loredane Bahorić i Ruže Hodak.

 ”Trebamo se ponekad osvrnuti i izaći iz kolotečine brzog života koju živimo, te posvetiti vrijeme prirodi koju ostavljamo budućim generacijama. Drago mi je da postoje osobe koje su odlučile pokrenuti ovakav festival i filmskom umjetnošću nas upozoriti na propuste koje radimo. Ovdje sam došao sa kćeri Lolom, jer mislim da je potrebno od najranijih nogu djeci usađivati svijest za odgovornim načinom života prema prirodi.” istaknuo je redatelj Bobo Jelčić koji je u društvu kćeri Lole posjetio festival.

 

 

 

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari