ŽENAMA JE DOSTA – poruka ovogodišnje protestne akcije povodom Međunarodnog dana žena

Ženska mreža Hrvatske okuplja više od 30 organizacija koje zagovaraju i direktno štite prava žena, a ove godine, u 20. godini od osnivanja ponovo obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena centralnim događajem u Zagrebu.
„ŽENAMA JE DOSTA!“, središnja je poruka ovogodišnje protestne povorke, kojoj će se pridružiti žene, članice ženskih organizacija širom Hrvatske.
„Ženama je dosta političke podzastupljenosti i izigravanja važećih zakona. Dosta nam je istjerivanja s tržišta rada, nezaposlenosti, neplaćenog, potplaćenog ili manje plaćenog rada i tjeranja natrag u privatnu sferu. Ženama je dosta prebacivanja tereta za obitelj i odgoj djece isključivo na leđa žena, bez društvenih servisa. Dosta nam je prijetnji da će nam smanjiti stečena prava koja štite naše seksualno i reproduktivno zdravlje i oduzeti kontrolu i pravo odlučivanja o vlastitom tijelu! Ženama je dosta partnerskog i drugih oblika nasilja kojima smo izložene svakodnevno. Ženama je dosta toga da se nas kažnjava za nasilje koje smo preživjele. Ženama je dosta zato što država ne poduzima ništa da spriječi femicid. Zahtijevamo primjenu zakona te nacionalnih i međunarodnih dokumenata i mehanizama kojima se osigurava provedba ustavnog načela ravnopravnosti spolova i ostvarenje ženskih ljudskih prava.“, naglašavaju koordinatorice Ženske mreže Hrvatske.

Protest započinje u utorak, 8.3. u 11,00 sati, okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, odakle će se krenuti Ulicom Račkog, zatim Jurišićevom, preko Trga b. Jelačića do Trga sv. Marka, na kojem će se u 12,00 sati održati program i izraziti nezadovoljstvo sve grubljim kršenjem ženskih prava, dokidanjem stečenih prava i sve glasnijim najavljivanjem mjera i propisa koje vode pogoršanju ionako lošeg položaja žena u društvu. Zahtjevi će se predati Vladi.

Pozivaju se sve građanke i građani, predstavnice i predstavnici državnih tijela i institucija, organizacije civilnog društva, političkih stranaka i sindikata koje/i su zabrinuti zbog urušavanja ženskih prava i ugrožavanja osnovnih društvenih vrijednosti u Hrvatskoj da se pridruže akciji!
A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari