Žene u tehnološkom sektoru smatraju da su im vrata zatvorena već na početku zapošljavanja!

Booking.com otkriva da prepreke pri uvođenju raznolikosti u tehnološki sektor započinju spolnim predrasudama pri samom zapošljavanju što sprječava žene da se pridruže tom sektoru
Zagreb, 15. svibnja 2019 – Booking.com, jedna od najvećih svjetskih tvrtki za organizaciju putovanja i lider u digitalnim tehnologijama, proveo je globalno istraživanje koje pokazuje da gotovo polovica žena zaposlenih u tehnološkom sektoru (47%) smatra da ih spolne predrasude prilikom zapošljavanja sprječavaju da se pridruže tom sektoru.

Usprkos brojnim težnjama da se poveća broj zaposlenih žena i pripadnika manjina u tehnološkom sektoru, istraživanja pokazuju da izazovi zastupljeni pri procesu zapošljavanja možda obeshrabruju žene pri javljanju na oglase za radna mjesta u tehnološkom sektoru. To znači da tehnološke tvrtke već na samom početku postupka zapošljavanja možda odbacuju kvalificirane žene. Kada se gledaju razlike među godištima, studentice preddiplomskih studija koje žele ostvariti karijeru u tehnološkom sektoru izdvajaju se svojim stavovima o izazovima koje im stvaraju spolne predrasude pri zapošljavanju. Više od tri petine tih studentica (62%) smatra spolne predrasude pri zapošljavanju preprekom za žene koje žele raditi u tehnološkom sektoru.

“Kada je riječ o povećanju spolne raznolikosti u tehnološkom sektoru, fokus je većinom na tome što taj sektor, obrazovni sustavi i vlade mogu učiniti kako bi u što ranijoj dobi potaknuli više djevojaka i mladih žena na obrazovanje u STEM područjima, a poslije i na karijeru u tehnološkoj industriji”, izjavila je Gillian Tans, glavna izvršna direktorica Booking.com-a.

“Naše istraživanje pokazuje koliko bitnu ulogu igra postupak zapošljavanja pri poticanju žena na karijeru u tehnološkom sektoru. To uključuje način na koji se govori o tom sektoru, opise poslova i prilike koje se promoviraju. Kada uzmemo u obzir da 51% žena diljem svijeta smatra da postupci zapošljavanja s ciljem privlačenja raznolikih zaposlenika najviše utječu na njihov uspjeh u tehnološkom sektoru, onda su ovi rezultati itekako važni.”

Postupak zapošljavanja u tehnološkom sektoru ne privlači žene, već ih udaljuje.
Kad je riječ o specifičnim metodama pri zapošljavanju u tehnološkom sektoru, žene smatraju da nerijetko dolazi do pogrešnog predstavljanja uloga i prilika koje dolaze s karijerom u tehnološkom sektoru, što potom dovodi i do pogrešnih odabira pri postupku zapošljavanja. Jedan od razloga za to mogao bi biti način na koji tehnološke tvrtke oglašavaju nova radna mjesta. Mnogi smatraju da suptilne nijanse i riječi koje se većinom odnose na muškarce, poput “vođa” i “dominantan”, mogu dovesti do toga da se žene osjećaju isključenima, pa ih manji broj razmatra takve uloge. Opisi poslova dodatno obeshrabruju žene od prijave na netehničke poslove u tehnološkom sektoru.
Više od polovice žena (51%) smatra da su opisi poslova napisani za muškarce. Naše istraživanje pokazuje da više od polovice stručnjakinja zaposlenih u tehnološkom sektoru i studentica (54%) smatra da tvrtke češće govore o poslovima koji obuhvaćaju kodiranje, dizajn, analizu podataka i inženjerstvo, pritom zanemarujući netehničke poslove koji bi mogli biti jednako zanimljivi. U skladu s tim, gotovo tri od četiri žene iz sektora tehnologije i studentice zainteresirane za ostvarivanje karijere u tom sektoru (72%) kaže da i dalje smatraju kako se od njih očekuje da imaju tehničke vještine ili diplomu iz tehničkih ili računalnih znanosti kako bi dobile posao u branši – bez obzira na to radi li se o radnom mjestu za tehničku ulogu ili netehničku ulogu, primjerice u odjelima kao što su Ljudski resursi, Financije, Pravni odjel i Odjel za marketing. Ako se pogledaju rezultati po regijama, to je mišljenje izrazito snažno izraženo u Indiji (83%), Kini (79%) i Brazilu (74%).

Kada je u pitanju jasan razvoj karijere unutar tehnološkog sektora, polovica žena (50%) na globalnoj razini smatra da im prilike za napredovanje nisu objašnjene odmah na početku – još jedan faktor koji im otežava ulazak u tehnološki sektor. To mišljenje izrazito je snažno zastupljeno među preddiplomkinjama (59%), što pokazuje kako tehnološki sektor treba učini više kako bi se istaknule prilike za napredovanje koje su dostupne mladim ženama, čak i prije nego one uđu u taj sektor.

“Naša istraživanja podupiru mišljenje da, već godinama, tehnološke tvrtke raspravljaju o branši i ulogama dostupnima unutar branše na način koji je bio usmjeren na muškarce, no koji je izuzimao i odbijao brojne žene – radilo se to o jeziku korištenom u opisu posla ili tijekom postupka traženja kandidata ili zapošljavanja. Budući da je to jedna od prvih interakcija koje kandidat ima s organizacijom, moramo osigurati da postupak prijave bude rodno uravnotežen i uključiv, kako ne bismo zatvarali vrata mladim ženama i odbijali ih u ovoj ranoj fazi postupka”, kaže Tans. “Isto tako, i kao branša ženama moramo bolje isticati više karijernih putova koji su ženama dostupni u sektoru industrije.”

Nakon što se zaposle, muškarci i žene imaju različita iskustva s napredovanjem i dobivanjem rukovodećih pozicija Na pitanje o prilikama za napredovanje nakon ulaska u tehnološki sektor, više od tri petine žena (62%) smatra da se od njih očekuje ispunjenje svih preduvjete za posao kako bi napredovale, dok muškarci dobivaju promaknuće na temelju budućeg potencijala. Ako se pogledaju rezultati po regijama, to je mišljenje najviše izraženo u Indiji (75%) i Kini (74%), čime se potvrđuje percepcija pristranosti u korist muškaraca kada se radi o odabiru karijere i napredovanju.

Sličan broj žena (61%) smatra da se stavovi i ponašanja na koja se pozitivno gleda kod muškaraca obično gledaju na negativan način kod žena. Više od polovice (55%) žena koje su sudjelovale u anketi smatra da ne dobivaju dovoljno prilika za razvoj i rukovodeće pozicije.

Oglas

Komentiraj

komentari