Zloupotreba opojnih droga kod madih se sve ranije konzumira!

Rizici od zlouporabe sredstava ovisnosti kod adolescenata mogu se uvelike smanjiti preventivnim programima i kontinuiranom edukacijom

Zagreb, 17. prosinca 2018. – Zlouporaba sredstava ovisnosti jedno je od najčešćih rizičnih ponašanja u koja se upuštaju mladi, a obzirom da se kod adolescenata još uvijek razvijaju područja u mozgu koja reguliraju donošenje odluka, rasuđivanje i samokontrolu, to ih čini ranjivom skupinom za eksperimentiranje s različitim sredstvima ovisnosti i razvijanje ovisnosti o istima. S ciljem edukacije djece i mladih te cjelokupne javnosti o štetnom utjecaju droga, promjene stavova mladih o konzumiranju droga te podizanja svijesti o veličini problema ovisnosti, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo te Gradskim uredom za obrazovanje, i ove je godine organizirala nagradni natječaj „Škola bez droge – grad bez droge“ u kojem su sudjelovali svi učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, kao i učenici sva četiri razreda srednjih škola grada Zagreba.

Učenici su crtali i pisali na temu ovisnosti te na taj način uvelike doprinijeli osvještavanju te smanjenu rizika od konzumiranja droga među njihovim vršnjacima. Nagradni natječaj, koji je među učenicima izazvao velik interes, obuhvatio je dvije kategorije, nagradu za najbolji plakat i najbolji slogan, i to posebno za osnovne i posebno za srednje škole.

Težak zadatak odabira najboljih imao je stručan žiri sastavljen od književnika, filmskih scenarista, karikaturista, akademskih slikara i dr. U kategoriji „Najbolji slogan“ radove su bodovali Sanja Pilić, književnica, autorica niza knjiga i slikovnica, Goran Kulenović, filmski scenarist i režiser te Zoran Lazić, novinar, scenarist, filmski i glazbeni kritičar. U kategoriji „Najbolji plakat“ radove su bodovali Srećko Puntarić – Felix, najutjecajniji hrvatski karikaturist, Tomislav Vuković, kipar, sudionik niza samostalnih i grupnih izložbi te Josip Dolovčak, akademski slikar-grafičar.

Pobjednici prve nagrade u kategoriji „Najbolji plakat“ su učenici OŠ Vjenceslava Novaka (7. c) te učenici IX. gimnazija (2. b).

U kategoriji „Najbolji slogani“ pobjednik je učenik  OŠ Ivana Cankara  (7.c) te učenik Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (1. a).

Dodjeli nagrada prisustvovali su brojni visoki uzvanici te osobe iz javnog života Grada Zagreba, a program je vodio zabavni duo, glumac Vedran Mlikota i pjevač Davor Gobac.

„Nažalost, nije novost da zloupotreba opojnih droga svakodnevno uzima svoj danak u našem društvu, kako u Zagrebu, tako i diljem Hrvatske. Zato je zadaća Zavoda, ali i ostalih ustanova, pojedinca, ali i društva u cjelini, da spriječimo širenje ove pošasti kojoj je izloženo sve više mladih. Uočava se trend sve ranijeg konzumiranja različitih psihoaktivnih tvari, pa sada mladi već u osnovno školskoj dobi počinju eksperimentirati s ilegalnim drogama. To utječe na njihov psiho-fizički razvoj, na njihove obitelji, ali i na druge članove uže i šire društvene zajednice. Dakle, problem ovisnosti nije problem i briga samo onih koji su se direktno suočili s tim problemom već je nužno uključivanje cijelog društva u iznalaženju načina rješavanja i preveniranja ovisnosti u društvu. Podsjetiti moram i na alarmantnu činjenicu da u Gradu Zagrebu 80% mladih, između 15 i 17 godina, koristi neku vrstu droge. Zabrinjavajući je i podatak kolega iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga koji ukazuje na to da dolazi do hiperprodukcije novih psihoaktivnih tvari, kao i rasta prevalencije uporabe kanabisa u Hrvatskoj. Stoga, današnjim danom mjesec borbe protiv ovisnosti zaključujemo, znakovito, upravo dodjelom nagrada onima kojima je akcija bila usmjerena – našim osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji su zbog svoje osjetljive dobi najizloženiji iskušenjima zloporabe sredstava ovisnosti“, rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar.

Dr. Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti istaknula je kako su mladi ljudi bez sumnje razvojno najrizičnija i najosjetljivija skupina za razvoj ovisnosti. „Mladi danas više no ikada tijekom svog rasta i razvoja istražuju, eksperimentiraju, radoznali su, često povodljivi, ali i spremni na učenje. Sve to govori da je problem ovisnosti među mladima i dalje aktualan u našoj državi te da je iznimno važno razvijati programe prevencije ovisnosti koji se usmjeravaju na preveniranje svih oblika ovisnosti. Baš stoga su preventivne akcije i inicijative poput ove vrlo važne, upečatljive i vrijedne za njihovo zdravo odrastanje. Veoma je važno valjano informiranje i odgoj za odgovornost mladih osoba, educiranje roditelja i nastavnika o faktorima rizika, simptomima i posljedicama korištenja sredstava ovisnosti. Valja naglasiti da uspješan rad na prevenciji ovog problema zahtijeva odgovarajuće mjere na svim društvenim razinama, od obitelji do stručnih institucija, a akcije poput ove svakako predstavljaju korak prema uspješnom suočavanju s ovim prevažnim problemom“, zaključila je dr. Orban.

 

Oglas

Komentiraj

komentari