Značenje dječjih snova

Osobe, predmeti, životinje i događaji o kojima sanjaju mogu vam otkriti puno o njihovim željama, predstavama, strahovima i brigama. Djeca, baš kao i odrasli ponovo proživljavaju svoje emocije i dnevne utiske.

Dječji snovi predstavljaju ključ njihove duše i zato bi roditelji morali pažljivo slušati što im dijete ujutro priča. Doduše, maleni tek nakon treće godine mogu jasno prepričati san. Istraživanja provedena u SAD pokazala su da u svakom drugom dječjem snu glavne uloge igraju životinje i likovi iz mašte. Što kažu dječji snovi? Psiholozi tvrde sljedeće:

Borba sa zmajem odražava konflikt s vlastitim osjećanjima, a ako se u snovima pojavljuju domaće životinje, onda je djeci potrebno više naklonosti i nježnosti.

– Psiholozi su isto tako došli do zaključka da djeca najčešće sanjaju kuće, vodu, brda, doline i scene spašavanja.

– Djeca stara između tri i četiri godine najčešće sanjaju jedno biće, uglavnom životinju. Radnja je vrlo jednostavna i kratko traje.

– Starija djeca, od pet ili šest godina, imaju složenije snove, a ona od sedam do devet godina često sebe u snovima vide kao superjunake ili filmske zvijezde.

Što su djeca starija, njihovi snovi postaju složeniji, veoma maštoviti i u njima se postepeno pojavljuju nasilje i strahovi. U snovima djeca vježbaju ono što će realizirati u životu ili proživljavaju ono što još nisu u stanju ostvariti ili prihvatiti u stvarnom životu. Ako ih roditelji znaju protumačiti, moći će svojoj djeci pružiti podršku. Zato djecu treba poticati da pričaju svoje snove, ali te snove ne bi trebalo niti ignorirati, niti dramatizirati.

Mala ‘sanjarica’

– Brda i doline govore o samostalnosti. Ako se dijete penje, onda je učinilo napredak u razvoju. Međutim, ako je u snu palo niz padinu, to znači da želi više samostalnosti.

– Scene spašavanja pokazuju da je dijete zaokupljeno rastankom. Ako u snu spasi osobu koja mu nedostaje u stvarnom životu, znači da nije preboljelo rastanak.

– Voda predstavlja konflikt između radoznalosti i straha, povjerenja i kontrole. Ako veselo pliva, to znači da je smireno, međutim, ako se davi, opterećeno je brigama.

– Kuća je simbol zaštite. Ako dijete sanja oronulu kuću, to znači da mu nedostaje podrška. – Životinje, po pravilu, simboliziraju karakterne osobine

– Divlji lav, snažni medvjed ili vjerni pas. Pri tome životinja ne mora odražavati karakter djeteta, već može ukazivati na to kakvo bi ono željelo biti.

Dakle, nije potrebno biti neki poseban stručnjak da se protumačili dječji snovi, ali zato treba biti vješt u tumačenju djeci, kako bi znali istaknuti pozitivne karakteristike snova, a mudro pojasniti što bi, prema snovima, valjalo izbjegavati ili popraviti.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari