Znate li koji su najpoželjniji poslodavci?

Da li Vam prosječna plaća od cca 11.000,00 kn zvuči dobro?

Konzultantska kuća SELECTIO proglasila je Top 5 Poslodavaca Partnera za 2015. godinu:

  1. Pliva Hrvatska
  2. Microsoft Hrvatska
  3. Coca-Cola HBC Hrvatska
  4. Sandoz
  5. Zagrebačka pivovara

U Top 5 organizacijama posebna se pozornost posvećuje razvoju zaposlenika. Kroz godinu svi njihovi zaposlenici prođu barem jedan trening, a gotovo svi imaju i definiran svoj individualni plan razvoja. Top 5 organizacije u prosjeku po zaposleniku ulažu 48 sati i 6.994 kuna u educiranje godišnje, aktivno potiču kulturu razvoja kompetencija i imaju razvijene sustave upravljanja karijerom. Prema stranici Poslovna Hrvatska, prosječna je neto plaća u ovim organizacijama u protekloj godini bila 11.276 kuna.

Projekt Poslodavac Partner pokrenut je prije deset godina pod pokroviteljstvom portala MojPosao i tjednika Lider s misijom promoviranja kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima te je do sada u njemu sudjelovalo više od 80 organizacija. Certifikat Poslodavac Partner je priznanje koje se dodjeljuje organizacijama na temelju ocjene razvijenosti praksi upravljanja zaposlenicima u sljedećim područjima:

  • Strategija;
  • Regrutiranje i selekcija;
  • Rad, motivacija i nagrađivanje;
  • Usavršavanje i razvoj;
  • Odnos prema zaposlenicima.

Top 5 Poslodavaca Partnera strateški upravljaju zaposlenicima, imaju transparentan proces zapošljavanja, postavljaju jasne ciljeve, mjere radni učinak zaposlenika i nagrađuju ostvarenje rezultata, ulažu u razvoj zaposlenika i potiču dvosmjernu komunikaciju sa zaposlenicima kroz različite kanale.

Prema istraživanju provedenom prošle godine pokazalo se da 95% posloprimaca preferira organizacije koje su nositelji Certifikata Poslodavac Partner ispred ostalih poslodavaca, a kao razlog navode da su to dobro organizirane tvrtke koje nude više mogućnosti za razvoj karijere. Pogledajte  po čemu se ističu i kakve mogućnosti za razvoj karijere nude Top 5 Poslodavaca Partnera:

“Imamo ulazne pozicije gdje zapošljavamo osobe bez iskustva koji imaju priliku učiti od iskusnih mentora i postati vrhunski stručnjaci u industriji koja se kontinuirano razvija i napreduje. S druge strane, naši izgrađeni stručnjaci rade u međunarodnim timovima koristeći najnovije tehnologije i stječu iskustvo u radu u virtualnim timovima. Regionalne i globalne pozicije na kojima rade naši zaposlenici nude dodatnu dimenziju razvoja karijere van uobičajenih okvira“, izjavila je Blagica Petrovac Šikić, viša direktorica Ljudskih potencijala Plive Hrvatska.

Naš razrađen karijerni model, koji pokriva svaku profesiju, disciplinu i ulogu/poziciju unutar kompanije, omogućuje svakom pojedincu da usporedi svoja trenutačna znanja, vještine, kompetencije i iskustva sa željenima te tako sustavno gradi svoj vlastiti razvoji plan i nadograđuje ga, kako bi bio spreman na novu ulogu i nove izazove. Tijekom godine, svi zaposlenici imaju mogućnost pohađati razne treninge, radionice i timske sastanke, gdje ne samo da nauče nešto novo, već dobiju i nove spoznaje i perspektive koje su im od značaja za daljne usmjeravanje karijernog puta“, izjavila je Nathalie Lerotić Pavlik, HR menadžerica u Microsoftu – regija Adriatic.

Ključni projekti povezani s upravljanjem zaposlenicima, koje smo proveli u prošloj godini, svakako su pojačani razvojni programi namijenjeni zaposlenicima na različitim razinama upravljanja pod nazivom Fast Forward 1 i Fast Forward 2. Programi omogućuju zaposlenicima puni razvoj na trenutačnoj razini upravljanja i pripremaju ih za prijelaz na sljedeću razinu. Fast Forward program je istodobno usredotočen na razvoj zaposlenika, posebno onih prepoznatih kao darovitih, te je usmjeren na jačanje radne angažiranosti i zadržavanje visokokvalitetnih zaposlenika, što su ujedno i ključni čimbenici strategije upravljanja ljudskim potencijalima unutar Coca-Cole HBC Hrvatska.

Uz program Fast Forward ponosni smo na novi jednogodišnji pripravnički program, Uči, zalaži se, iskaži se!, kojemu je cilj privlačenje i razvoj talenata u svim trima državama: Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.  Pripravnici na samome početku prolaze uvodni program za zaposlenike, koji obuhvaća upoznavanje različitih dužnosti unutar tvrtke i rad na terenu. Također, u okviru programa pripravnici imaju priliku raditi na međuodjelnim projektima te steći širu sliku o tvrtki i njezinu poslovanju te različitim poslovnim procesima. Ovim smo programom željeli pridonijeti većoj zaposlenosti mladih ljudi te skrenuti pozornost na važnost neprestanoga učenja, na što smo i sami izrazito usmjereni“, izjavila je Kiriaki Kritidi, direktorica Odjela za ljudske potencijale Coca-Cole HBC Hrvatska.

Jednaku važnost pridajemo tome što su zaposlenici postigli te kako su to postigli. Principe Vrijednosti i ponašanja uveli smo i u sustav bonusa pri čemu je važno doseći ciljeve, ali i ostvariti ih na ispravan način. Upotrebom nekoliko različitih načina evaluacije pratimo učinkovitost svakog zaposlenika te nastojimo na taj način uočiti i potencijalne nasljednike određenih pozicija. Nudimo velik broj internih treninga, radionica te mogućnost usavršavanja na poslijediplomskim i doktorskim studijima.“, izjavio je Igor Haralović, Direktor Sandoza.

Ključni projekti upravljanja ljudskim resursima u 2015. godini u Zagrebačkoj pivovari bili su Angažiranje i razvoj izvrsnih ljudskih potencijala i Razvoj globalnih talenata. Uspješno smo implementirali Internu platformu za učenje i razvoj „Naša škola“. Željeli smo osigurati strukturirani i individualni pristup razvoju zaposlenika i potaknuti njihovu angažiranost povezivanjem s kolegama, dijeljenjem znanja i iskustva na edukacijama, čime smo ujedno razvili i vlastite stručne trenere. U našem pristupu razvoju za­poslenika važno je to što je sam zaposlenik prvenstveno odgovoran za svoj razvoj i planiranje svoje karijere, što se uvelike razlikuje od starog pristupa prema kojemu je voditelj imao glavnu ulogu u planiranju karijere i razvoja zaposlenika“, izjavila je Jadranka Sakoman, Direktorica ljudskih resursa u Zagrebačkoj pivovari.

A.M.

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari