Znate li što je to disfagija?

Povodom međunarodnog mjeseca disfagije, koji se po prvi put obilježava u Hrvatskoj, na glavnoj zagrebačkoj tržnici Dolac postavljena je instalacija s ciljem senzibiliziranja javnosti.

Disfagija je stalna poteškoća gutanja, stanje u kojem gutanje izaziva bol ili je potpuno onemogućeno. Često se javlja kao posljedica težih bolesti poput tumora usta i grla, moždanog udara ili Parkinsonove bolesti. Češće pogađa stariju populaciju, ali disfagiju mogu imati i djeca.

Tijekom jednog dana 900 puta progutamo hranu, piće ili vlastitu slinu, te je teško zamisliti život u kojem je ta radnja izrazito bolna i često nemoguća. Kako bi se osvijestila javnost, u suradnji s Hrvatskim neurološkim društvom pokrenuta je kampanja pod nazivom ‘Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj.’

Mjesec lipanj, međunarodni je mjesec disfagije, a ovom kampanjom ga u Hrvatskoj obilježavamo po prvi puta. Kampanja počinje gerilom na centralnoj zagrebačkoj tržnici Dolac, postavljenom instalacijom skulptura u obliku šarenih i primamljivih sladoleda s dodacima koji predstavljaju teškoću gutanja kakvu osjećaju osobe s disfagijom. Skulpture su djelo poznatog umjetnika Igora Balenta.

Disfagija se najčešće javlja kod neuroloških i onkoloških pacijenata te se najčešće ne prepoznaje na vrijeme. Također, može dovesti do dodatnih zdravstvenih komplikacija poput neuhranjenosti, slabljenja organizma, dehidracije i ponavljajućih upala pluća. Važno je na vrijeme prepoznati ovaj poremećaj i osigurati pomoć kako bi se olakšalo primarno oboljenje i pospješio oporavak.

Na web stranici www.disfagija.hr moguće je pronaći dodatne informacije o disfagiji, ali i savjete kako lakše živjeti s ovim poremećajem te razne recepte i ideje za prehranu s ciljem osiguravanja unošenja dovoljno nutritivnih tvari za normalan rad organizma i poboljšanu kvalitetu života.

Oglas

Komentiraj

komentari