Zube čuvaju plastični premazi

Čuli ste za proizvod koji štiti dječje zube od karijesa, ali ne znate baš o čemu se radi i da li je siguran? Nema razloga za brigu, riječ je o plastičnim premazima koji se stavljaju na zube kako bi bili zaštićeni od karijesa i drugih zubnih bolesti.

Plastični premaz stavlja se na površinu zuba, točnije na trajne kutnjake i pretkutnjake. Zahvaljujući tom premazu, zubi ostaju zaštićeni od hrane i kamenca koji uzrokuju karijes.

Ako razmišljate o tome da li vašem djetetu treba plastični premaz, uzmite u obzir kakvi su vaši zubi (genetika), kakva je kvaliteta djetetovih zuba i kakve su njegove navike i prehrana.

Mnogi zubari preporučuju stavljanje ovog premaza za svu djecu kojima su izrasli trajni kutnjaci. Ne morate strahovati da je riječ o još jednom bolnom postupku. Obično su dovoljne jedna ili dvije posjete zubaru. Stomatolog prvo osuši zub, a zatim stavi premaz i sačeka da se osuši.

Ipak, nemojte misliti da je plastični premaz stopostotna zaštita od nastanka karijesa. S obzirom na to da se stavlja samo na kutnjake (i pretkutnjake obično nakon šeste godine života) plastični premaz ne može zaštititi ostale zube, kao ni prostor između njih.

Možda su ipak klasične metode održavanja zubiju učinkovitije, jeftinije, a i zdravije, no o tome odlučujete vi.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari