Zvijezda proslavila svojih 100 uspješnog poslovanja!

Zvijezda čije su ulje, margarin i majoneza prvi izbor potrošača proslavila je svojih prvih sto godina izložbom „100 godina okusa“ koja je otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti do kraja rujna

Zvijezda je nazočne provela kroz vremeplov te pokazala koje su je ključne godine dovele do priznanja kojim se danas ponosno može pohvaliti.

Zvijezda je, naime, danas, kao i prije 100 godina, sinonim kvalitete s potpisom tradicije, a njezini brendovi, ulje, margarin i majoneza,  izrasli iz srca suncokreta, prvi su izbor domaćih potrošača, što godinama potvrđuju i rezultati nezavisnih istraživanja stručnih agencija.

Uz domaćine, predsjednika uprave Zvijezde Gorana Pajnića i Antu Todorića, dopredsjednika koncerna Agrokor, prvih 100 godina uspješne poslovne priče sa Zvijezdom su proslavili sadašnji i bivši zaposlenici kompanije, poslovni partneri, prijatelji i mediji.

Domaća proizvodna kompanija, čije su vrijednosti utemeljene na tradiciji, izvrsnosti i inovativnosti, osnovana je u Zagrebu 15. rujna 1916. godine kao Prva tvornica ulja. Od samih je početaka postavljala standarde u svom proizvodnom segmentu te pomicala granice, predstavljajući najprije domaćem tržištu margarin 1956. godine, a zatim već 1959. i prvu majonezu.

I danas je  Zvijezda jedini proizvođač majoneze i margarina u Hrvatskoj, te je nositelj trendova i tržišni lider, dodatno kad su u pitanju razvoj novih okusa kojima uspješno prate svjetske trendove, te inovacije u pakiranju i ambalaži.

 1. godinu, u kojoj se slavi 100 godina uspješnog poslovanja, Zvijezda je obilježila i novim proizvodima – Zvijezda majonezom s okusom slanine, gotovim umacima na bazi rajčice te novom ambalažom Margo namaza, a njezini brendovi – margarin, majoneza i ketchup, ove su godine nagrađeni Best Buy medaljom i prvi su izbor domaćih potrošača zbog čega opravdano koristi slogan „Ili Zvijezda, ili ništa“.

Veliki jubilej Zvijezda je dočekala i s odličnim poslovnim rezultatima.

– U prvih šest mjeseci ove godine Zvijezda nastavlja kontinuirano rasti.  U istom razdoblju rastao je i izvoz, pri čemu su otvorena i nova tržišta u EU – Rumunjska i Grčka, te Švicarska i Izrael, izjavio je Goran Pajnić, predsjednik uprave Zvijezde, te najavio kako su poslovni planovi Zvijezde, kao i do sada, usmjereni su na jačanje konkurentnosti na domaćem te širenju poslovnih aktivnosti na izvoznim tržištima.

Na svečanosti proslave G. Pajnić posebno je zahvalio svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima Zvijezde, kazavši kako su oni svojim radom, znanjem i zalaganjem doprinose kvaliteti Zvijezdinih proizvoda koji već sto godina pronalaze put do gotovo svakog kućanstva u Hrvatskoj.

– Iznimno smo ponosni što je Zvijezda od 1993. godine dio koncerna Agrokor. Riječ je o domaćoj proizvodnoj kompaniji koja je se  može pohvaliti bogatom tradicijom poslovanja dugom punih 100 godina, a takvih u Hrvatskoj nema mnogo.

U Zvijezdu je do danas uloženo više od 500 milijuna kuna, a investiralo se u tehnologiju, znanje i u ljude, te u zaštitu okoliša, energetsku učinkovitosti i logistički centar.

Zvijezda je pravi primjer kako uz snažne investicije te objedinjavanje tržišnog, poljoprivrednog i industrijskog znanja nastaje tržišni lider, izjavio je Ante Todorić, dopredsjednik koncerna Agrokor.

Svi zainteresirani mogu posjetiti izložbu „Sto godina okusa“ koja je za građane otvorena do kraja rujna.

A u nastavku donosimo ključne godine u povijesti Zvijezde:

 • rujna 1916. osnovana Prva hrvatska tvornica ulja – dioničko društvo
 • 1917. godine započela prva proizvodnja ulja od buće i suncokreta u prostorima u Palmotićevoj 82 u Zagrebu
 • Od 31. prosinca 1946. godine nosi naziv Tvornica ulja Zagreb (skraćeno TUZ)
 • 1956. godine s jednom linijom za proizvodnju započela prva proizvodnja MARGARINA i time je današnja Zvijezda postala prvi proizvođač te namirnice u zemlji

 • 1959. godine započinje povijest jednog od najjačeg hrvatskog brenda kada je započela proizvodnja majoneze u tubi

 • 1981. započinje proizvodnja novih mazivih margarina pod nazivom “MARGO”

 • 1981. godine potrošačima su predstavljene prve salate s povrćem i mesom na bazi majoneze u Jugoslaviji.

 • 1993. Zvijezda postaje dijelom koncerna Agrokor, te modernizirana, tehnološki usavršena s povećanom distribucijom i marketinški osmišljenom strategijom predstavlja jedan od najvećih subjekata hrvatskog gospodarstva

 • 1995. Prva hrvatska tvornica ulja mijenja ime u Zvijezda

 

 • 2001. uvodi se šest novih proizvoda, a među njima i Zvijezda djevičansko maslinovo ulje

 • 2005. započinje proizvodnja Omegol ulja i margarinskog namaza – to je prva Zvijezdina linija funkcionalnih proizvoda i prvi takav na hrvatskom tržištu; bogat omega-3 esencijalnim masnim kiselinama

 • 2006. godine, povodom 90. rođendana Zvijezde promijenjen je logotip brenda i proizvoda izraslih iz srca suncokreta

 • 2016. godine Zvijezda slavi svojih prvih sto godina i to s novim proizvodima koji su već pronašli put do potrošača – Zvijezda majoneza s okusom slanine i Zvijezda gotovi umaci na bazi rajčice.
 • 2016.  Zvijezda je proslavu 100. rođendana dočekala s izvrsnim poslovnim rezultatima, širenjem poslovanja na nova tržišta te je nagrađena Best Buy nagradom za najbolji omjer cijene i kvalitete u kategorijama margarina, ketchupa i majoneze.

A.M.

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar