Naš identitet biti će dovoljan za plaćanje u budućnosti

  Zagreb, 20.9.2018. – Jednog od najvećih svjetskih autoriteta za temu plaćanja, Futurologa David Bircha, Financial Brand svrstao ga je među deset najutjecajnijih stručnjaka u bankarstvu, a Total Payments magazin smatra ga najutjecajnijim europskim komentatorom na temu budućnosti plaćanja. Savjetnik je najvećih financijskih organizacija za pitanja budućnosti elektronskih transakcija te stalni komentator za BBC Sky. Na Future Tense konferenciji, koja će se održati 2.10. u zagrebačkoj Laubi, Birch će govoriti o budućnosti plaćanja.

  Futurolog Birch tvrdi da se naš identitet duboko mijenja, jednako kao i novac, a upravo zahvaljujući tehnološkim promjenama oba se kretanja konvergiraju. Iz toga proizlazi da sve što će nam u budućnosti biti potrebno za transakciju jest naš identitet zarobljen u jedinstvenom zapisu naših online društvenih kontakata. Birch predviđa da su upravo društvene mreže i mobilni telefoni ključne tehnologije za spomenutu promjenu te da će oni omogućiti izgradnju infrastrukture identiteta koja može poboljšati privatnost i sigurnost korisnika. Dugoročne posljedice tih promjena nemoguće je predvidjeti, dijelom zbog toga što će njihov oblik ovisiti o tome kako tvrtke iskorištavaju poslovne prilike za pružanje usluga transakcije, no sigurno predviđanje na ovom polju jest da će novac uskoro biti suvišan. Na njegovom mjestu vidjet ćemo nove digitalne valute.

  Tehnologija je, ističe Birch, iz fizičkih predmeta novac pretvorila u nematerijalnu informaciju. Dolaskom smart kartica, mobitela i Bitcoina postalo je lakše nego ikad stvoriti nove oblike novca. Postalo je važno novac neodvojivo povezati s našim identitetom. Naša kartica ili telefon su sigurnosni uređaj koji nas mogu identificirati i povezati informacije o stanju na našem računu. Korištenje gotovine već sada je u padu, i sigurno će nestati

  David Birch na Future Tense konferenciju dolazi uz podršku Addiko banke, a tom prilikom Mario Žižek, predsjednik Uprave Addiko Bank d.d. izjavio je: “Da bi sutra bili bolji, morate danas zasukati rukave. Svi smo svjedocima kako se okruženje u kojem živimo i poslujemo mijenja nevjerojatnim tempom, koji će se još ubrzati. Sastavni dio poslovanja Addiko banke je kontinuirana transformacija u moderniju i inovativniju organizaciju. Mišljenja sam kako ćemo u sljedećih par godina upravo u segmentu plaćanja vidite najveće promjene.”

  Zanimljivo je da je upravo Birch popularno rečeno „influencer“ koji utječe na inovatore, njegov Twitter slijede Bill Gates i Richard Branson. Uz sve navedeno Birch je osnivač Consult Hyperion, nezavisne konzultantske firme te autor nekoliko knjiga: Before Babylon, Beyond Bitcoin, Identity is the New Money i Digital Identity Management.

  Uz Bircha, na Future Tense konferenciji govorit će futurologinja prehrane Morgaine Gaye o mikro i makro trendovima u prehrani, Gerd Leonhard o utjecaju razvoja tehnologije na razvoj čovječanstva i futurolog Aric Dromi o pametnim gradovima. Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu

  M.Z.

  Komentiraj

  komentari