Ivana Petković Čevra: „Postavši mama, osjećala sam se kompletno na svakoj razini!“

Ivana Petković Čevra, bivša Miss Hrvatske koju znamo kao nježnu, nasmiješenu, prelijepu djevojku i dalje svojom pojavom oduzima dah, ali osim što je lijepa Ivana je sretna mama i uspješna mlada žena.

PR managerica u kozmetičkoj multinacionalnoj kompaniji sa MBA diplomom, sada majka dvoje djece ekskluzivno za  portal SRETNA MAMA govori o tome kako je uskladila majčinske i poslovne obaveze, što je veseli, kako provodi vrijeme sa svojim mališanima….

ivana1

Ivana, uspješno gradite poslovnu karijeru u multinacionalnoj kompaniji već duži niz godina, a k tome ste i majka dvoje mališana. Kako uspjevate uskladiti poslovni život i ulogu majke?

Hvala Vam na komplimentu, iako ne bih rekla da bi jedno trebalo isključivati drugo. Međutim, uz današnji ubrzani tempo života, očekivanja koja, što drugi, a što mi sami stavljamo pred sebe, zaista nije lako. Budući da sam perfekcionista, trebalo mi je vremena da shvatim da ne može sve biti u svakom trenutku savršeno na svim poljima, već da je zdravi balans ključ svega. Pokušavam sve riješiti uz dobru organizaciju, te biti maksimalno posvećena onome što trenutno radim i u tome dati najbolje od sebe.

Da možete nešto promijeniti u radnom pravu kako biste olakšali majkama da usklade poslovni i privatni život, što bi to bilo?

Ne poznajem svaku stavku radnog prava da se osjećam kompetentna komentirati ga, međutim ono što je za svaku majku sigurna sam bitno jest imati pravog sugovornika odnosno pretpostavljenog sa druge strane stola, a to je osoba koja ima razumijevanje za svoju zaposlenicu i njezin život i obveze koje postoje izvan radnog vremena. Ono što mogu govoriti iz svoje perspektive, bilo bi divno imati mogućnost rada od doma za vrijeme njege bolesnog djeteta, te što se tiče HZZO-a i obračunskih naknada, imati 100% naknadu plaće za njegu djeteta do njegove navršene 3. godine života. Poznato je da dijete prilikom ulaska u kolektiv i pohađanje jaslica jača svoj imunitet i češće obolijeva, a majke su te koje u većini slučajeva preuzimaju odgovornost i brigu oko djeteta, izostaju s posla, a finalno im se i oduzima sa plaće.

Biti majka je predivna uloga u životu svake žene, kako ste se Vi osjećali kada ste postali majka po prvi put?

Biti majka je istinski blagoslov i najteži i najljepši posao na svijetu. Kada kažem najteži, mislim na sve one neprospavane noći, cijeloživotnu brigu i sva ona pitanja i nedoumice za koje postoje knjige i knjige, a niti jedna vam neće dati pravi odgovor. On vjerovatno leži u vlastitom biću, intuiciji i stalnom učenju uz naše mališane. Postavši mama, osjećala sam se kompletno na svakoj razini, a i vjerujem da su reproduktivni organi odradili svoj smisao:).

Djeca su izuzetno nevina, iskrena, a često i puna humora. Vjerujemo da imate pregršt takvih primjera.

Ima ih toliko puno i zaista bih ih trebala evidentirati, i kod svoje djevojčice i dječaka. Znaju nas baš istinski nasmijati svojim razmišljanjima, provalama, ali i djelima:).

ivana2

Na koji način provodite svoje slobodno vrijeme sa svojim mališanima?

U svojim slobodnim trenucima volimo usporiti vrijeme. Tjedan je obično dosta kaotičan s obzirom na posao, hobije ili aktivnosti, te se obično svodi na zajedniči obrok, njegu, maženje i čitanje priča prije spavanja, no zato vikende volimo ljenčariti, opustiti se, educirati, igrati… Moj stariji sin i ja smo dosta kućni tipovi i najsretniji u pidžamama u kućnom okruženju, a djevojčica (na tatu) je uvijek “on the go” i s njom akcija ne prestaje. Neizostavni su i odlasci u prirodu, parkove, na rođendane…

Koja je bila Vaša najomiljenija igra kada ste bili djevojčica, a koja je najomiljenija Vašim mališanima?

Igre koje nažalost više ne postoje jer su se tada djeca igrala ispred svojih zgrada, kada se vrata nisu zaključavala i kada smo se svi posjećivali međusobno. Igrali smo tada gumi-gumi, penjali se po drveću, utrkivali, okupljali po haustorima i imali prave pjevačke performanse. Danas se obitelji drže dosta zatvoreno što ne iznenađuje s obzirom na radno vrijeme, djeca ostaju duže u vrtiću i imaju izvanvrtićke aktivnosti koje mi nismo imali prije početka osnovne škole. Nama istinsko zajedničko vrijeme danas počinje od 18 sati. Mark koji je predškolarac voli svašta, stvara i gradi najmaštovitije građevine od lego kocaka, voli igrati šah, poker, monopol, a Lena voli kopirati starijeg brata i dovoljno joj je samo da je s njim u njegovoj sobi:). Često se znaju i skupa igrati, ali to su igre koje su plod mašte i sve je dobro dok igra potraje…:).

Što mislite o povećanju trenda populariziranja korištenja gadgeta kod mlađe djece (vrtićke dobi) i da li Vi i u kojoj mjeri dopuštate svojim mališanima korištenje gadgeta poput mobitela, tableta i sl.

Sklisko pitanje:)! U našoj je obitelji glavni izbor kažnjavanja (u slučaju potrebe, a i to se nekad zalomi:() zabrana tableta, igranja igrica na mobitelima i gledanje crtića. Svjesna sam trendova digitalizacije, na kraju radim u segmentu društvenih mreža i u kompaniji koja je predvodnik trendova u tom smislu u kozmetičkoj industriji, no ne smatram da je isto dobro za dijete. Ne želim ih u potpunosti izolirati, ali trudimo se isto svesti zaista na minimum u svakom pogledu.

Na koji način nakon napornog dana na poslu punite baterije kako biste imali energije za dalje?

Teško:), regeneriram se u hodu uz dobro posložene obveze, ali tri stvari volim i one me opuštaju: kuhanje (koje je nažalost brzinsko u toku tjedna, ali zato si vikendima dam oduška), trening boksa i moja velika ljubav – pjevanje. Za sve tri nemam vremena koliko bih željela, ali i te mrvice život znače:).

ivana4

Hoćemo li možda u nekoj skorijoj budućnosti imati prilike poslušati singl?

Haha, teško. Obožavam glazbu i nisu mi strana razmišljanja sebe na pozornici pod svjetlima reflektora u pjevačkom deliriju, ali za sada to ostaje u intimnom prostoru moje mašte i zvučnoj izolaciji moga auta :).

Imate li vremena za sebe pored posla i uloge majke?

Kao što sam spomenula, minimalno, doslovce 3-4 sati tjedno, ali zato su samo moji i nikome ih ne dam:). Čak i ako logistika zašteka, dolazim sa ‘pojačanjem’ (aka klincima) na trening.

Koja je Vaša tajna sretne mame?

U balansu između poslovnog, privatnog, duhovnog i ne biti prekritičan prema sebi, već otpuštati, učiti, nadograđivati. Moja najveća nagrada je vidjeti svoju djecu sretnu i zadovoljnu.

Što biste poručili majkama i svima onima koje će to tek postati?

Wooohooo, spremite se za najljepšu avanturu života i ne gubite vjeru u sebe jer svaki problem ima svoje riješenje. Uživajte u trenutku jer to je jedino što imamo:).

Razgovarala: Ana Mišić

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar

  1. MKsOrb.Com

    […]we prefer to honor lots of other web sites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

  2. Masum

    […]very couple of sites that take place to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]