Šest ideja kako pametni telefon koristiti za STEM

27. veljače 2023. – Pametni je telefon djeci i mladima veći dio dana u rukama ili nadohvat njih. Svjesni te činjenice, ali i vrste sadržaja koje mladi konzumiraju putem mobitela, hrvatski STEM ambasadori njihovim roditeljima savjetuju da potraže aplikacije pomoću kojih djeca i mladi na zanimljiv način mogu proširiti svoje znanje iz STEM područja.

Photomath je najpopularnija aplikacija za učenje matematike u svijetu. Ta aplikacija nastala u Hrvatskoj koju namjerava kupiti Google, kameru mobitela koristi za prepoznavanje matematičkih zadataka i na zaslonu pokazuje kako se on rješava korak po korak.

Za identifikaciju biljaka postoji niz aplikacija, a jedna od najpopularnijih je Pl@ntNet. Ona na temelju fotografije otkriva o kojoj se biljci radi.

Aplikacija iMammalia zaljubljenicima u boravak na otvorenom omogućuje otkrivanje koji sisavac stoji iza kojeg traga u prirodi. Aplikacija je jednostavna za uporabu, a omogućuje bilježenje tragova sisavaca diljem Europe.

Koje biljne i životinjske vrste u Hrvatskoj nisu autohtone, zainteresirani mogu naučiti pomoću aplikacije Invazivne vrste u Hrvatskoj. Tu je aplikaciju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo kako bi se razvila mreža istraživača amatera koji će s terena dojavljivati i dijeliti nalaze stranih i invazivnih stranih vrsta u Hrvatskoj i tako pridonijeti kartiranju stranih i invazivnih stranih vrsta te ranom otkrivanju novih invazivnih stranih vrsta u Hrvatskoj.

GeoCro aplikacija je pomoću koje zainteresirani mogu istraživati lokalnu geologiju Hrvatske, doznavati osnovne informacije o različitim stijenama i strukturama prisutnima na površini te kratku geološku prošlost prostora Hrvatske. Namjera Hrvatskog geološkog instituta bila je na moderan i praktičan način približiti geološku građu Hrvatske ne samo geolozima već i svima koji su zainteresirani za geologiju.

Onima koji vole promatrati noćno nebo, STEM ambasadori preporučuju aplikaciju Stellarium Mobile – Star Map. Usmjeravanje mobitela prema nebu korisniku omogućuje da identificira sve što na njemu vidi – zvijezde, sazvježđa, planete, komete i satelite.

STEM ambasadori su srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja. Oni se nadaju da će djecu i mlade koji odrastaju okruženi tehnologijom, roditelji i nastavnici poticati da je rabe što svrhovitije.

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

 

Oglas

Komentiraj

komentari