Ispunite data obećanja!

Ljudi su umorni, bezvoljni, ništa ih više ne raduje. Trenutni su im odnosi zaleđeni, bez strasti ili intimnosti. Dani im teku kao na traci, svaki je podjednako nezadovoljavajuć, kako u poslovnom, tako i u obiteljskom smislu. Osjećaju se izdano i prevareno. Kao da ih sreća zaobilazi u širokom luku. Da im je barem pilula za sreću! Tugu i depresiju, nećemo ublažiti nekom rozom ili zelenom pilulicom. Xanax, Prozac ili neki iz širokog spektra antidepresiva neće imati željeni učinak. Sreća nije tek odsustvo tuge i depresije. Ono je pozitivno stanje kad nam je život ispunjen smislom i zadovoljstvom.

I za to postoji lijek, no ne izdaje se na recept. On zahtjeva svakodnevno življenje, djelovanje i kretanje prema postavljenom cilju. Ali mi maštamo i sanjamo o nekim boljim vremenima i plačemo za prošlosti. Usput trošimo silne riječi. Guši nas njihova snaga, jer svjesni smo očitog nesklada između riječi i djela. Postali smo majstori u smišljanju isprika! Rascijep između onoga što radimo i pustih obećanja na koje se zaklinjemo nije samo mjera licemjerstva, jer često naivno vjerujemo dobronamjernim izjavama. Bilo da smo ih mi dali ili nam je netko drugi obećao raj. No nas ne definiraju riječi već postupci. I vraćamo se na početak priče. Razočarani smo i izdani, padamo sve dublje i dublje. Čini se kako ne postoji pojas za spašavanje. No to nije tako.

Promijenimo li svoje ponašanje, pretočimo negativne misli u pozitivne, preuzmemo odgovornost za svoje osjećaje i donošenje odluka, pridajmo zasluženi značaj svakoj izrečenoj riječi i ispunimo ono što smo rekli. I tada možda prihvatimo rizik da postanemo sretni. Teško je odbaciti silna obećanja koja nam se nude na sve strane, ali nemoguće je živjeti sretan život koji se temelji na lažnim riječima i obećanjima koje nismo u stanju ispuniti.

Rosie Kugli

Oglas

Komentiraj

komentari