Mladi kineski leopard – veleposlanik Svijeta mačaka

U Zoološkom vrtu grada Zagreba u nedjelju, 11. ožujka, održao se edukativni događaj Svijet mačaka. U sklopu njega posjetitelji su mogli upoznati novog stanovnika Vrta – kineskog leoparda

Zagreb, 11. ožujka 2018. – Dvogodišnji mužjak kineskog leoparda u Zagreb je stigao iz Krakowa. Ime mu je Tadzik i, slažu se svi koji se o njemu brinu, odlično mu odgovara.

Predstavnik je ugrožene, endemske podvrste leoparda. Živi samo u sjeveroistočnoj Kini, području umjerene klime. Procjenjuje se da u prirodi ima manje od petsto jedinki te vrste.

Situaciju otežava činjenica da je populacija fragmentirana, pa pojedina područja imaju manje od pedeset jedinki. To znači da bi vrlo brzo moglo doći do izumiranja kineskog leoparda u prirodi. Razloga za ugroženost ima niz – od sukoba s ljudima preko krivolova do nedostatka hrane i gubitka staništa.

Isto ugrožava i većinu drugih divljih mačaka, pa edukatori Zoološkog vrta za nedjelju pripremaju edukativni događaj Svijet mačaka. Zanimljiv program trajat će od 10 do 17 sati.

U Lavljoj stijeni Kidepo bio je postavljen edukativni kutak o divljim mačkama. Djeca su mogla proučavati preparate poput krzna tigra i risa, lubanje lava, kandži, otiska šapa itd. Kreativci su mogli izrađivati repove mačaka, a oni natjecateljskog duha uključiti se u igru s temom rasprostranjenosti divljih mačaka u svijetu. Naime, te životinje žive na svim kontinentima osim u Australiji i na Antarktici.

Među najpoznatijim su velikim mačkama lav, tigar, leopard i jaguar.

Iako velike mačke spadaju među najkarizmatičnije životinje na svijetu, sve su ugroženije, najviše zbog ljudskih aktivnosti. Populacija tigrova u posljednjih se stotinu godina smanjila za čak 95, a afričkih lavova u posljednjih dvadeset godina za 40 posto.

Kako bi se velike mačke sačuvalo od izumiranja, stvaraju se uzgojni programi i sigurnosne populacije u zoološkim vrtovima. Riječ je o tzv. arkama za slučaj da određena vrsta nestane u prirodi. U takvim programima sudjeluje i Zoološki vrt grada Zagreba.

 

Oglas

Komentiraj

komentari