Nije dobro ako vam je televizor upaljen cijeli dan

Raspoloživi podaci govore da je čak u 30 posto domaćinstava televizor uključen tijekom cijelog dana i dobar dio noći, što ima istinski negativan utjecaj na razvoj djece i uspostavljanje kontakta između djeteta i roditelja.

Studija pokazuje da svaki sat proveden ispred televizora koji se nalazi u neposrednoj blizini vašeg djeteta znači da će se roditelji mnogo manje obraćati djeci, da će im mnogo manje tepati i pričati, što je veoma važno za brži razvoj jezičkih vještina kod djece.

Sasvim je jasno da će roditelji mnogo više pažnje posvetiti gledanju televizijskog programa i na taj će način zanemariti dijete. Preporučuje se da djeca ne bi trebala gledati televiziju sve do navršene dvije godine, koje se smatraju ključnim za razvoj jezičkih vještina kod djece, za što je veoma važan kontakt roditelja i djece.

Autori ovog istraživanja tvrde da dobiveni rezultati mogu poslužiti kao pojašnjenje ranijih nalaza koji su ukazivali na povezanost između gledanja televizije i kašnjenja u razvoju jezičkih vještina. I to je samo jedan od razloga zašto televizor nije dobar. Nenadoknadivo je izgubljeno vrijeme provedeno ispred televizora, prvenstveno za djecu, svakako i za odrasle. Život je s ove strane ekrana, a ne u njemu. Stoga racionalno koristite tehnološko pomagalo, za informiranje ili uživanje u nekom dobrom filmu, ali sve drugo, što vam odvlači vrijeme i pažnju od stvarnog života trebali bi izbaciti iz dnevne satnice.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari