Povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti 79 000 zagrljaja stiglo iz više od 45 zemalja svijeta

Međunarodna inicijativa „Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke“, u organizaciji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, završila je velikim uspjehom. Iako rekord nije oboren, grlilo se u čak 45 zemalja svijeta te je prikupljeno više od 79 000 fotografija zagrljaja. U Hrvatskoj inicijativu su podržale mnoge osobe iz javnog života poput predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ministra zdravlja Daria Nakića, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i mnogi drugi.

Međunarodni dan rijetkih bolesti u cijelom svijetu se obilježava 29. veljače, a cilj je postignut – u javnosti se čuo glas oboljelih, a javnost im je pružila razumijevanje i podršku upravo putem fotografija zagrljaja koje su pristizale svakodnevno.
Rijetke bolesti su one bolesti koje se javljaju na manje od 5 pojedinaca na 10 000 stanovnika, u Europi od njih boluje oko 6-8% cjelokupne populacije.Samo u Hrvatskoj prema procjenama više od 250 tisuća osoba boluje od neke rijetke bolesti, a zahvaljujući uspjehu ove akcije znaju da nisu sami.

Oboljeli od rijetkih bolesti osobito su izolirani i ranjivi te isključeni iz društva koje ih ne razumije i stigmatizira, povrh svih drugih tegoba s kojima se moraju nositi uslijed svoje bolesti.

Sami zagrljaji smanjuju rizik od bolesti srca, oslobađaju od umora, poboljšavaju imunitet te oslobađaju oksitocin, hormon koji tjera ljude da se osjećaju sigurno te koji snižava razine kortizola, čime se smanjuje stres, tjeskoba i usamljenost. Akcija „Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke“ promovirala je i poticala takav topao i prisan ljudski kontakt u cijelome svijetu i dala glas onima koje se rijetko čuje.
A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari