Puštate li djeci da sama biraju odjeću?

Kad vam vaša djevojčica mahne s vrha penjalice na igralištu, a sve mame, tate, bake i djedovi gledaju u nju sa smiješkom, možda to nije samo zato što je neodoljivo slatka.

Možda to ima veze i s činjenicom da se tog dana obukla po svom ukusu i da inače bira sama što će obući. Doduše, osjećaj za boje kod malenih obično rezultira takozvanim “papagaj” stilom. Ali, njima se to sviđa.

Što raditi kad dijete ima “osjećaj za modu” – Lako je onim mamama čija djeca nemaju posebnih želja niti se previše interesiraju za odijevanje. Ali kod nekih je svakodnevni ritual odijevanja pravi stres jer dijete ima visoko razvijen osjećaj za “modu” i točno zna koju majicu ili suknjicu voli, a koju ne. I obično beskompromisno odbijaju odjenuti nešto što im se ne sviđa.

Oko toga možete zauzeti dva stava – nametnuti svoju odjevnu kombinaciju i točka ili dozvoliti djetetu da govori u svoje ime kroz izbor odjeće. Naime, kao i kod mnogih drugih pitanja roditeljstva, problem odijevanja ne svodi se na to da mama ili tata žele kontrolirati dijete.

Više se svodi na pitanje – treba li dijete učiti uklopiti se i zadovoljiti norme i ukuse zadane od okoline ili ga treba pustiti da se kreativno izrazi i vlastitim kombinacijama priča o svom karakteru.

Odahnite i uživajte u promatranju – Ako odlučite prepustiti izbor odjeće djetetu, možda ste mu učinili uslugu jer niste razmišljali o drugima, već o tome da vaše dijete radi ono što osjeća da je dobro i odijeva ono u čemu se osjeća dobro. Pripazite samo da bude obučeno u skladu s godišnjim dobom tj. da mu nije hladno ili vruće.

Odahnite i uživajte u promatranju djeteta. Zasigurno će vam biti zanimljivo vidjeti kako će se njegov ukus i izbori mijenjati s godinama i hoće li imati više potrebe isticati se ili uklopiti. To je poanta života – izražavati se i razvijati slobodno, donositi odluke i izbore i pritom se dobro zabavljati.

Djecu nije briga što drugi misle o njihovoj odjeći – Djeca ne primjećuju da je neka odjeća drugačija od druge i da tenisice nisu idealan spoj s haljinom. Ali ono što je divno kod njih jest činjenica da, kad bi i bili svjesni da se okolina čudi ili ruga šarenilu ili kombinaciji odjeće, ne bi ih bilo briga! Tako dugo dok mogu uživati u bojama, u haljini koja se prilikom vrtnje napuhuje ili pak jakni koja ima sto džepića, nije ih briga što drugi o tome misle.

Nikad se ne zna, možda u nekom čući budući modni guru.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari