Svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta

Zagreb,6. veljače 2019. – Ove godine međunarodni Dan sigurnijeg interneta obilježava se uz slogan ‘Zajedno za bolji internet’. Tim je povodom Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) iz Osijeka okupio učenike i nastavnike Osnovne škole Izidora Kršnjavog iz Zagreba te predstavnike regulatornih agencija i teleoperatera kako bi skrenuo pozornost na problem rastućeg e-nasilja.

Konferencija je započela pjesmom učeničkog zbora, koja je podsjetila na jednostavnija vremena – igranje lovice, ledene kraljice, gumigumi te kada su igračke bile autići i lutke. Moderatorica Iva Šulentić popričala je s učenicima, koji su okupljenima kazali kako oni vide igralište prije 20 godina i kako izgleda njihovo igralište novog doba. Danas djeca provode sve više vremena na tzv. digitalnom igralištu s kojim dolaze mnogi izazovi uključujući i e-nasilje.

‘Više od 95% djece u Hrvatskoj ima pristup internetu, i to uglavnom putem mobilnih uređaja, a svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta. Obilježavanjem Dana sigurnijeg interneta želimo skrenuti pozornost svih aktera i podsjetiti ih na ovaj gorući problem te da svatko mora učiniti svoj dio. Upravo smo zato odlučili pokrenuti platformu SINI’, kazao je Tomislav Ramljak, voditelj CNZD-a.

Platforma uključuje edukativne sadržaje za djecu, mlade i roditelje o zaštiti na internetu i sigurnom korištenje mobilnih uređaja i novih tehnologija. SINI je nastala kao odgovor na realnu potrebu brojnih stručnjaka, profesora i učitelja za edukacijom o sigurnosti na internetu. Radi se o sveobuhvatnoj elektroničkoj platformi koja omogućuje stručnjacima diljem Hrvatske jednostavno usavršavanje, što je posebno važno za stručnjake u regijama gdje je ovakav tip edukacije rijetko dostupan.

‘Cilj izrade platforme je učiniti dostupnim i objediniti na jednom mjestu sadržaj o sigurnosti na internetu za djecu, mlade, roditelje, učitelje, profesore i ostale stručnjake“, naglašava Ramljak. CNZD je projekt realizirao u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM), A1 Hrvatska, Hrvatskim Telekomom i Tele2. U sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta partneri projekta su potpisali i Povelju o sigurnosti i zaštiti djece na internetu, kojom se želi pokazati zajednička predanost cilju stvaranja boljeg interneta.

Kako štitimo najmlađe korisnike?

‘Već godinama kao regulator tržišta elektroničkih komunikacija dajemo svoj doprinos da se internet učini sigurnijim i boljim mjestom za sve, pogotovo djecu kao najmlađe korisnike usluga digitalnog društva. Naše brošure o sigurnijem internetu za djecu i roditelje već se treću godinu zaredom dostavljaju učenicama i učenicima petih razreda u sve osnovne škole, ali smatramo da se može više. Zato zajedno s operatorima, kao onima koji nam omogućavaju pristup internetu, i predstavnicima civilnog društva, koje se bavi ovom važnom temom, nakon potpisane Povelje o sigurnijem internetu prošle godine, pokrećemo projekt web platforme SINI – Sigurni na internetu. Nadamo se da će ovakav pristup, s edukativnim materijalima i važnim informacijama na jednom mjestu na tri razine: djece i mladih, roditelja te stručnjaka i profesionalaca u obrazovnom sustavu, ne samo doprijeti do više djece i građana, nego će se stručno znanje i iskustvo moći učinkovito širiti’, kazao je Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a.

‘U A1 Hrvatska, kao društveno odgovornoj kompaniji, fokusirani smo na zaštitu djece na internetu i odgovorno korištenje ekrana. Alarmantni su podaci istraživanja o korištenju tehnologije odnosno aplikacija u Hrvatskoj koje smo proveli potkraj prošle godine – samo 8 posto ispitanika koristi ih kako bi kontrolirali što im dijete radi na svim ekranima, a tek 7 posto voljelo bi koristiti aplikacije za nadzor, a time i sigurnost. Stoga imamo velika očekivanja od ove suradnje i nove platforme s ciljem konkretne pomoći roditeljima, institucijama i djeci kako bi stvorili za njih sigurnije online okruženje. Osim toga, na određenim mobilnim uređajima, među rijetkim operatorima na svijetu, predinstaliramo aplikaciju netHELP za pomoć i edukaciju o zaštiti djece na internetu. Također, A1 Hrvatska već godinama sustavno kroz suradnju s udrugama, volontiranje, participaciju u EU projektu Safer Internet Croatia: Making Internet a good and safe place radi na osvješćivanju i edukaciji roditelja i djece“, poručuje Martina Rizman Matić, direktorica Korporativnih komunikacija A1 Hrvatska.

‘Hrvatski Telekom, kao predvodnik digitalne transformacije u Hrvatskoj, osjeća odgovornost omogućiti što sigurnije okruženje u kojem građani, posebno mladi, koriste nove tehnologije. Smatramo to iznimno važnom temom današnjice. Zato smo, uostalom, prije dvije godine pokrenuli posebnu inicijativu ‘Šeraj pozitivu, blokiraj negativu’ koja obuhvaća brojne aktivnosti na temu povećanja razine svijesti i bolje zaštite djece na Internetu. Jedna od tih aktivnosti je prvo komparativno istraživanje EU Kids Online čiji su rezultati prošle godine objavljeni u prigodnoj brošuri koju je izdao HAKOM, a najnovija aktivnost je kampanja ‘Igrajmo na sigurno’ koja je započela krajem prosinca. Cilj te kampanje je povećati razinu informiranosti mladih i njihovih roditelja o svim prednostima i rizicima koji su sastavni dio svijeta videoigara. U sklopu kampanje kreiran je prvi digitalni vodič sigurnog igranja videoigara te je predstavljen  prvi domaći dokumentarni film o igranju videoigara ‘Djeca virtualne stvarnosti’, istaknula je Nina Išek Međugorac, direktorica Korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma.

‘Kao kompaniji usmjerenoj na digitalizaciju društva obaveza nam je podizanje svijesti o ugrozama koje dolaze uz napredak i korištenje digitalne tehnologije. Stvaranje boljeg i sigurnijeg okruženja djece na internetu zadatak je svih nas i on ne prestaje potpisivanjem Povelje o sigurnosti djece na internetu, nego je naša dužnost provoditi ga svakodnevno. Zato smo ponosni što idemo korak dalje, potpisujući Sporazum o izradi online platforme ‘SINI’ (Sigurni na internetu) na kojoj će biti dostupni sadržaji vezani uz sigurnost djece i mladih na internetu.U današnje vrijeme kada se svakodnevno susrećemo s novim oblicima ugroza u online svijetu i kada nema dovoljno sadržaja na temu sigurnosti, ova je platforma idealno mjesto za edukaciju djece i mladih, ali i svih ostalih po pitanju zaštite tih skupina. Najveća vrijednost ove platforme je ta što su edukativni materijali, napravljeni od strane stručnjaka, dostupni svima. Ponosni smo na sudjelovanje u jednom ovakvom projektu, ali i na to što zajedno s ostalim operatorima surađujemo na zaštiti djece i mladih na internetu’, izjavila je prilikom potpisivanja sporazuma direktorica komunikacija Tele2 Hrvatska Sonja Miočić.

Kome se obratiti za pomoć?

Izloženost neprimjerenom sadržaju i e-nasilje dovodi do neugodnih emocionalnih reakcija, poputstraha, ljutnje, frustracije, depresije, promjena ponašanja kao što su izoliranje, loši rezultati i izostajanje iz škole, delinkvencija i osveta te ekstremnih reakcijakao što su samoozljeđivanje i pokušaji ili izvršenja samoubojstva.

Sumnjamo li na to da je netko žrtva e-nasilja, prva stvar koju trebamo učiniti je razgovarati s tobom osobom te je savjetovati da ne odgovara na uznemirujući sadržaj. Poruke ne treba obrisati jer mogu poslužiti kao dokaz te o tome treba obavijestiti roditelje ili djelatnike škole. U slučaju da se nasilje nastavi, treba obavijestiti policiju.

CNZD još od svog osnutka 2006. godine sustavno radi na prevenciji nasilja te je za te potrebe osnovao Centar za sigurniji internet i pokrenuo besplatnu anonimnu telefonsku liniju 0800 606 606 putem koje primarno djeca, ali i roditelji mogu zatražiti pomoć.

Na internetskoj stranici Centra za sigurni internet csi.hr djeca i roditelji mogu pronaći korisne informacije kako spriječiti e-nasilje i kako se nositi s njegovim posljedicama, kao i ostale informacije o sigurnom korištenju interneta i novih tehnologija.

Oglas

Komentiraj

komentari