Uspješnija djeca plod su strožeg odgoja

Djeca od pet godina sa strogim roditeljima, imaju dvostruko više šanse kao odrasli pokazivati dobre karakterne osobine i sposobnosti, kažu istraživanja. Povjerenje, toplina, ali i disciplina su najvažnije.

Prema istraživanju, karakteristike poput primjenjivanja naučenog, samokontrole i empatije mnogo su razvijenije kod djece čiji su roditelji bili strogi. Ti su kvaliteti od vitalnog značaja kad su u pitanju životne prilike, mobilnost i mogućnosti. Isto tako, ti se kvaliteti oblikuju u predškolskoj dobi.

U istraživanju su analizirani rezultati prikupljeni u 9.000 domaćinstava širom Velike Britanije. Djeca iz bogatih porodica imala su dvostruko veću šansu razviti kvalitete potrebne za uspjeh u životu, od djece koja su odrasla u siromašnijim.

Osim toga, djeca koja odrastaju uz oba roditelja, također su uspješnije usvajala karakterne osobine koje olakšavaju uspjeh, od djece koja su odrastala uz jednog roditelja ili u porodicama s pomajkom ili očuhom.

No, tamo gdje su roditelji primjenjivali stroge, pravedne i disciplinarne odgojne mjere, nestajale su te razlike među bogatima i siromašnima, te porodicama općenito.

Stoga su istraživači zaključili da je roditeljstvo najvažniji faktor s najvećim utjecajem na uspjeh djece, bez obzira na to iz kakvih porodica ona dolaze. Samopouzdani, vješti roditelji koji primjenjuju strože metode odgoja i disciplinu, ali ih balansiraju toplinom i ljubavlju, ključni su faktor u razvijanju karakternih osobina bitnih za uspjeh djece.

Dakle, ravnoteža u toplini, ljubavi i disciplini puno je bolja odgojna metoda od autoritativne, potkupljivačke ili popustljive metode.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari