Valentinovo u Zoološkom vrtu grada Zagreba!

Zagreb, 12. veljače 2020. – Amorove strelice fijuču maksimirskom šumom. U to su uvjereni djelatnici Zoološkog vrta grada Zagreba koji svakodnevno svjedoče ljubavi u životinjskom svijetu.

 

View this post on Instagram

 

Tko od ljubavi poplavi, tko se pretvori u ženku, tko pleše svadbeni ples, a koga želja za stvaranjem potomstva potiče na agresivno ponašanje? 😳 ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ Dođite nam i doznajte odgovore! ❤ ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ Valentinovo @zagrebzoo 👉 zoo.hr ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ #ZagrebZoo #Divljesrcegrada #Valentinovo #Friday #Saturday #Sunday #education #visit #Animallovers #Naturelovers #love #animals #deva #patuljastimungos #papigaara #zebra #afričkilav #krunatiždral #legvan #dikdik #patuljastivodenkonj #ribaklaun #andmore #valentines #ZooZagreb #CroatiaFullOfLife #Zagreb #photooftheday

A post shared by Zoološki vrt grada Zagreba (@zagrebzoo) on

Kako bi dio tih ljubavnih priča otkrili građanima, u povodu Valentinova organiziraju vođene obilaske Vrta, tzv. ljubavne ture. Najromantičnija je na samo Valentinovo, dakle u petak, u 12 sati. Taj dan svi parovi u Vrt mogu ući po cijeni jedne ulaznice. Građani se u ljubavne ture mogu uključiti i za vikend. U subotu i nedjelju (15. i 16. veljače) u obilaske se pod vodstvom edukatora kreće u 12 i 14 sati.

Prvu godišnjicu veze uskoro će proslaviti par patuljastih mungosa. Te životinje, podrijetlom iz istočne i južne Afrike, imaju zanimljiv sustav razmnožavanja. Dominantni mužjak prvo će vrijeme provoditi kraj dominantne ženke i odbijati druge udvarače, no kad je zavede, parit će se i sa subdominantnim ženkama. Ni ona njemu neće ostati vjerna. Prepustit će se zagrljaju drugih mužjaka. Iako je drugih ženki više, čak 73 % mladunaca u skupini njezini su potomci. Razlog tome su hormonalne i bihevioralne promjene kod drugih ženki.

U Zagreb je nedavno stigao mužjak velikog dlakavog pasanca. Muževni vitez, podrijetlom iz Južne Amerike, nastambom se kreće kao veliki zavodnik. Smješten je u mračnom dijelu Tropske kuće. Naime, pasanci su noćne životinje. Na većem dijelu leđa imaju zaštitni oklop koji se sastoji od ploča okruženih elastičnom kožom.

U volijeru afričkih ptica močvarica prošle se godine doselila prava ljepotica – još jedna antilopa dik dik. Dik dikovi starosjedioci istodobno su prvi put postali roditelji, pa je u Zagrebu rođen prvi mali dik dik. Te su životinje monogamne. Mužjak se udvara ženki tako da trči iza nje izduljenog vrata i s njuškom u zraku. Prizor kao za ljubić iz svijeta životinja.

„Nedavno smo u Zoološkom vrtu grada Zagreba imali još jedan sretan spoj. Ženki modrožute are stigao je „dečko“. U prirodi se gnijezde u palmama, a u gnijezdu se nađu do tri jaja. U nastambi papiga bjelotrba svjedočili smo dvostrukom spoju. Dvama mužjacima stigle su partnerice. Nadamo se da su se ptice međusobno dobro odabrale jer parovi ostaju zajedno cijeli život“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Na doživotnu vjernost obvezuju se i krunati ždralovi, a prije parenja izvode veličanstven svadbeni ples. Mužjak i ženka skaču visoko u zrak raširenih krila proizvodeći glasan zvuk, približavaju se i udaljavaju jedno od drugoga, svijaju se, izvode piruete, klanjaju se i nabacuju svime što im dođe u kljun.

U Zoološkom vrtu ljubuju i vodenkonji. Njihova je veza, baš poput njih samih, stabilna. Pretpostavlja se da su i u prirodi monogamni iako ima slučajeva i da mužjak živi s nekoliko stalnih ženki. Brizi za mladunca predano se posvećuje majka. Kad ide u potragu za hranom, mladunče ostavlja na jednom mjestu. Vraća mu se tri puta dnevno. Krvav posao. Nekada se vjerovalo da vodenkonji znoje krv. Naime, oni nemaju znojne žlijezde, nego posebne potkožne žlijezde koje izlučuju uljastu ružičastu tekućinu koja kožu štiti od sunca, a vjerojatno i infekcija.

Edukatori će u obilascima vrta u povodu Valentinova zastati i pred nastambom zebri. Tamo je život organiziran kao u prirodi. Dominantan mužjak živi sa svojim ženkama i potomstvom.

Jasna hijerarhija postoji i kod lavova. Mužjaci postaju spolno zreli u dobi od 26 mjeseci, no u prirodi priliku za parenje dobivaju tek u petoj godini. Do tada jači kvači. Lavovi su poligamne životinje, a u odgoju mladunaca uz majku pomažu i druge žene iz čopora. Na Lavljoj stijeni Kidepo u Zagrebu žive Leo, Ayana, Nyota i Uzuri.

Mužjaci dvogrbe deve podivljaju u sezoni parenja. Agresiju pokazuju na razne načine; škrguću zubima, grizu, pljuju, napuhuju obraze, zabacuju glavu, a ponekad i pokušavaju sjesti na drugog mužjaka. Mužjak izazivač najprije trlja žlijezdu na zatiljku o grbu te štrca mokraću po stražnjim nogama, stražnjici i repu. Nakon toga protivnici odmjeravaju snage. Jači će osvojiti ženku i za 13 mjeseci postati sretni otac jednoga, a u rijetkim slučajevima dva mališana.

„Kubanski stjenjački legvani na početku sezone parenja poprimaju karakterističnu plavu boju. U boji Dinama kreću se nadmetati oko teritorija. Slično kao navijači. Češće prepucavanjem, a rjeđe borbom. Najčešće pobjeđuju najveći mužjaci. Dobitak je velik. Ženke mogu izleći do 22 jaja, ali postoji caka. Nakon oplodnje ženke postaju izrazito agresivne i netolerantne prema mužjacima“, kazao je Skok.

Riba klaun koju je proslavio animirani junak Nemo, a koja nastanjuje mora jugoistočne Azije i sjeverozapadne Australije, na zanimljiv način uređuje broj mužjaka i ženki. Te su ribe protoandrični hermafroditi. To znači da se sve prvotne jedinke razvijaju kao mužjaci, a kasnije samo neke u ženke. Kada ženka ugine, najveći mužjak postaje ženka, a veće mlade ribe se razvijaju u mužjake. Ženke kontroliraju mužjake agresivnom dominacijom, tj. sprečavaju nastanak drugih ženki, a najveći mužjak dominira nad ostalim mladim nezrelim mužjacima i sprječava ih u mriješćenju.

Dio je to priča koje će edukatori dijeliti s posjetiteljima Zoološkog vrta grada Zagreba od petka do nedjelje. Istodobno će trajati i Facebook natječaj u sklopu kojega će se nagraditi najkreativnija fotografija romantičnog para snimljenog u Vrtu. Budući da ljubav prolazi kroz želudac, restoran Kod morskog lava priprema posebnu ponudu u povodu Valentinova.

 

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar