VAŽNOST TJELOVJEŽBE U PREVENCIJI RAKA

Znate li da samo 12 minuta tjelesne aktivnosti dnevno značajno smanjuje mogućnost pojave raka? Bilo kojom vrstom tjelovježbe stvaramo niz povoljnih učinaka na tijelo koji rezultiraju značajnim smanjivanjem rizika od raka. Onkologinja Ilona Sušac dr. med. stoga poziva građane da se u subotu, 5. rujna u 12 sati na zagrebačkom Europskom trgu pridruže javnozdravstvenoj akciji 12 minuta kretanja protiv raka.

“Kretanje smanjuje razina estrogena u cirkulaciji kod žena i na taj način smanjuje rizik od raka dojke. Slično je i sa drugim vrstama raka koji ovise o djelovanju spolnih hormona. Kretanje ubrzava metabolizam i doprinosi normalnom i redovitom pražnjenju crijeva što smanjuje vrijeme kontakta štetnih tvari iz sadržaja crijeva sa crijevnom stijenkom i tako smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Kretanje doprinosi regulaciji tjelesne težine kao rizičnom čimbeniku kod svih vrsta raka.” – ističe Ilona Sušac te dodaje: “Ne smijemo zaboraviti i na pozitivno psihološko djelovanje kretanja. Vjerujem da je većini ljudi ograničenja u vrijeme koronavirusa teško padaju psihički. Stoga trebamo iskoristiti svaku mogućnost tjelesnog napora i boravka na čistom zraku kako bi kvalitetnije spavali i regenerirali organizam.”  

U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 22 tisuće novooboljelih od raka, a umre njih 14 tisuća. Brojna sijela raka iz dana u dan odnose živote, a jedan od vodećih razloga poraznih statistika leži u nedovoljnoj svijeti o važnosti prevencije te samim time i kasnim otkrivanjem pojave bolesti ali i strahu za vrijeme pandemije koronavirusa.

“Strah je presudni čimbenik koji je proteklih mjeseci mnogima bio razlog neodlaska na pregled. Rad od kuće, on-line školska nastava, ugroza od učestalih potresa, zabrinutost za starije članove obitelji također su doprinijeli smanjenju broja odlazaka na preventivne preglede.“ – govori Ilona Sušac te dodaje: „Pozitivan trend pada smrtnosti od raka koji smo bilježili barem kod nekih sijela raka, npr. raka dojke, mogao bi biti ugrožen.“

Na subotnjoj akciji pod vodstvom stručnjaka, građani, profesionalni i rekreativni sportaši te liječnici 12 – minutnim će trčanjem i brzim hodanjem od Europskog trga preko Bakačeve ulice poslati poruku o važnosti prevencije svih vrsta raka. Ovom aktivnošću upozorit će i na važnost poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

„Ovih 12 jasnih naputaka temelji se na neoborivim dokazima da njihovo pridržavanje i provođenje može prevenirati barem 50%  slučajeva raka kod ljudi. Osobno bih u ovoj situaciji dodala i točku 13., a to je pridržavanje mjera prevencije COVID 19 infekcije.“ – zaključuje Ilona Sušac.

Na Europskom trgu u subotu posjetitelje očekuju edukativne aktivnosti koje će provoditi stručnjaci. Hrvatska je 2017. godine bila prva država u Europi koja je podržala inicijativu Europske lige protiv raka pod nazivom I CAN run against CANcer, a kroz 2020. godinu u svim državama Europe nastoji naglasiti važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji raka. Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka.

Oglas

Komentiraj

komentari