Zagrebački timaritelji u europskom vrhu

25. travnja 2018. – Timaritelji u zoološkim vrtovima imaju ključnu ulogu u pravilnom držanju životinja, njihovu dobrom zdravstvenom stanju, preventivi bolesti i uspješnoj reprodukciji.

Kako bi se u zoološkim vrtovima diljem Europe ujednačila stručnost timaritelja, Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA) u suradnji sa sedam partnera među kojima je Zoološki vrt grada Zagreba, radi na projektu definiranja profesije timaritelja u zoološkim vrtovima. Projektom se žele utvrditi potrebna znanja i vještine te izraditi obrazovni moduli koji bi omogućili profesionalni razvoj timaritelja.

U sklopu tog projekta u Zagrebu je održano diseminacijsko događanje „Ukorak sa znanjem, vještinama i stručnošću – upoznaj profesiju zoo timaritelja“ na kojem su sudjelovali domaći i strani timaritelji, uzgajivači te predstavnici zooloških vrtova, akvarija i obrazovnih institucija.

„Zagrebački su timaritelji u europskom vrhu. Drago nam je da će i njihova iskustva biti implementirana u projekt zahvaljujući kojem će se unaprijediti skrb za životinje diljem Europe“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Laura Myers, voditeljica Akademije Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija, kazala je kako je projekt započet prije tri godine, a završava u kolovozu ove godine. Ujednačavanje znanja i vještina timaritelja u Europskoj uniji velik je iskorak za cijelu struku.

Uloga timaritelja pratila je razvoj zooloških vrtova. Na početku su timaritelji samo čistili nastambe te hranili i pojili životinje. Danas je dijapazon njihovih zadataka daleko širi.

„Svakodnevna briga za životinje danas podrazumijeva njihov nadzor, obogaćivanje životnog prostora, medicinske treninge, vođenje evidencija i dokumentacije, sudjelovanje u edukativnim programima te komunikaciju s posjetiteljima zoološkog vrta, a sve s ciljem očuvanja životinjskih vrsta. Kako bi taj posao dobro obavljali, timaritelji se obvezuju na cjeloživotno učenje“, istaknula je Davorka Maljković, zamjenica ravnatelja Zoološkog vrta grada Zagreba.

Tijekom svojega radnoga vijeka timaritelji usvajaju nova znanja o životinjskom svijetu, svladavaju nove tehnologije te se suočavaju s mnogobrojnim izazovima vezanima uz zaštitu ugroženih vrsta i očuvanje okoliša.

Projekt definiranje profesije timaritelja u zoološkim vrtovima dio je programa Erasmus+ i financira se s gotovo 270.000 eura iz fondova Europske unije.

Uz Eazu i Zoološki vrt grada Zagreba u projektu sudjeluju Zoološki vrt Chester iz Ujedinjenog Kraljevstva, Zoološki vrt Wroclaw iz Poljske, Zoološki vrt Kaunas iz Litve, Rumunjsko udruženje zooloških vrtova te obrazovne institucije Aeres Groep iz Nizozemske i Sparsholt College iz Velike Britanije.

Oglas

Komentiraj

komentari