U Belom na Cresu uređena i opremljena „bolnica“ za supove

Bjeloglavi su supovi područje gniježđenja s kvarnerskih otoka proširili i na Park prirode Učka

30. srpnja 2022. – Ozlijeđeni i bolesni supovi sada će u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli moći dobiti bržu i bolju prvu pomoć.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Morski.hr (@morski.hr)

U sklopu projekta „Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za bjeloglave supove u Centru Beli“ uređene su unutrašnje i vanjske nastambe za intenzivnu skrb o supovima te je nabavljena potrebna dijagnostička i laboratorijska oprema.

Novouređena „bolnica“ za supove od iznimne je važnosti za pomoć mladim supovima koji tijekom prvih letova iz gnijezda padnu u more. Njihovo spašavanje i oporavak pridonosi opstanku bjeloglavih supova na Kvarneru, posljednje populacije tih zakonom strogo zaštićenih životinja u Hrvatskoj.

„Primorsko-goranska županija posvećena je očuvanju svoje bogate biološke raznolikosti, a posebnu pozornost pridaje strogo zaštićenim vrstama. Javna ustanova „Priroda“, uz potporu Primorsko-goranske županije, Oporavilištem za bjeloglave supove upravlja od 2016. godine. Život na otoku predstavlja brojne izazove, kako za ljude, tako i za skrb o životinjama, stoga će realizacija ovog projekta doprinijeti bržem i uspješnijem oporavku spašenih unesrećenih bjeloglavih supova te zasigurno pozitivno utjecati na jačanje njihove populacije u prirodi“, kazao je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Kako bi se omogućilo skladištenje dovoljnih količina hrane za supove tijekom oporavka u Belom te za cresko hranilište, tzv. „restoran“ za supove, u sklopu ovog projekta nabavljena je i hladnjača.

„Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz ciljano usmjeravanje europskih sredstava omogućilo je da sva oporavilišta za divlje životinje u Republici Hrvatskoj, upravo kroz ovaj namjenski program, poboljšaju postojeće uvjete za skrb o divljim životinjama. Od 2017. godine oporavilišta su službeno prepoznata kao mjesta u kojima rade stručni i educirani ljudi, kojima je svakodnevni i profesionalni posao spašavanje ugroženih vrsta životinja. Osim toga, prije dvije godine stvoreni su zakonski preduvjeti da sva oporavilišta dobivaju financijsku naknadu za skrb o divljim životinjama što je zasigurno olakšalo njihov rad“, istaknuo je dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Okupljenima je prenio i ekskluzivnu vijest da su bjeloglavi supovi područje gniježđenja s kvarnerskih otoka proširili i na kopno. Gnijezda supova uočena su u Parku prirode Učka.

U Hrvatskoj djeluje jedanaest ovlaštenih oporavilišta za divlje životinje, a ovo na Cresu jedino je specijalizirano za bjeloglave supove.

„Oporavilište u Belom bavi se prihvatom bjeloglavih supova koji se pronađu ozlijeđeni, bolesni, iscrpljeni ili otrovani, s ciljem njihova oporavka i povratka u prirodu. Oporavilište je primjer koliko sustavna suradnja državne i lokalne vlasti s lokalnim stanovništvom može doprinijeti očuvanju jedne strogo zaštićene životinjske vrste“, rekla je Sanja Jelačić, voditeljica Posredničkog tijela razine 2 u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Marin Gregorović, gradonačelnik Grada Cresa, istaknuo je kako se stanovnici kvarnerskih otoka ne samo istinski dive najvećim pticama na Jadranu, nego su im uvijek spremni i pomoći. Upravo su priče o spašavanjima mladih ptica palih u more tijekom njihovih prvih letova, najjasniji smjerokaz o budućnosti suživota lokalnog stanovništva i bjeloglavih supova.

„Na Kvarneru se trenutačno gnijezdi oko 125 parova bjeloglavih supova, a većina njih svoja gnijezda svija upravo na otočnim liticama otoka Cresa. U godini prosječno desetak ptica, ponajviše mladih supova, bude spašeno od uginuća. Nakon ovdje primljene skrbi supovi dobivaju novu priliku za život u divljini. Ove veličanstvene ptice, raspona krila i do 2,80 metara, na nebu iznad Kvarnera možemo vidjeti kako mirno jedre na zračnim strujama tražeći strvine ovaca. Kako supovi u prirodi pronalaze sve manje hrane, pomažemo im dodatnom dohranom na hranilištu“, kazala je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove „Priroda“.

Svečanosti su nazočili i mještani Belog, a iz nadahnjujuće izvedbe Bejskog glazbenog zbora pod vodstvom maestra Ivana Nina Načinovića posebno su odjeknuli stihovi „Orlovo njezlo na Tramuntane, kede orli i galebi lete“ koji opjevavaju supove i kazuju o dubokoj povezanosti žitelja tog kraja s ovim karizmatičnim pticama.

Projekt „Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za bjeloglave supove u Centru Beli“ sufinancirali su Europska unija iz Kohezijskog fonda i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na završnoj konferenciji projekta istaknuto je da je ukupna vrijednost projekta 887.831,51 kuna od čega se bespovratnim sredstvima Europske unije sufinanciralo 754.656,78 kuna dok sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosi 108.939,98 kuna.

Primorsko-goranska županija osigurala je dodatnih 200.000 kuna za uređenje letnice.

Posjetitelji Centra u Belom uz stalni edukativni postav do kraja ljeta mogu razgledati i novopostavljenu fotografsku izložbu skupine autora „Skriveni svjetovi krškog podzemlja otoka Cresa – Tajnovita jama Čampari“.

Oglas

Komentiraj

komentari