#VolimZdravlje – nacionalna javnozdravstvena kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a i važnosti primjene znanja u očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja

Za uspješnu prevenciju dostupnost znanju potrebna je svima, bez obzira na geografsku udaljenost ili socijalne barijere

Zagreb, 17. prosinca 2022. – Svake godine 1. prosinca u svijetu se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, kao međunarodni dan usmjeren globalnom zdravlju. Tada se države, zdravstveni radnici, mediji, civilno društvo i mnogi drugi udružuju u kampanji oko određenih tema povezanih s prevencijom  zaraze HIV-om i AIDS-a koje se prilagođavaju lokalnim situacijama i uvjetima.

Udruga HUHIV i ove godine provodi nacionalnu kampanju povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, sukladno Hrvatskom nacionalnom programu za prevenciju HIV/AIDS-a te Akcijskom planu za spolno i reproduktivno zdravlje Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije i Smjernicama Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Dugogodišnje iskustvo rada u zajednici uz prilagođavanje potrebama mladih u Hrvatskoj, upućuje da je o HIV/AIDS-u najbolje educirati i razgovarati u kontekstu zaštite spolnog zdravlja odnosno objedinjujući prevenciju svih učestalih spolno prenosivih infekcija.

Očuvanje zdravlja i prevencija bolesti započinje znanjem, ali neophodna je primjena znanja i zaštitnih ponašanja. Tek kada dosljedno koristimo vještine zaštite zdravlja, možemo reći da stečeno znanje poprima pravi smisao u području prevencije.  Unatoč poboljšanju znanja mladih o zaštiti spolnog zdravlja, primjena zaštitnih ponašanja uključujući prepoznavanje rizičnih spolnih ponašanja i potrebe za testiranjem, i dalje ostaju izazov. Razvoj svjesnosti i informiranje o rizicima preduvjet je uspješne prevencije.

Stoga ovogodišnjim kampanjom naziva Volim zdravlje želimo naglasiti važnost primjene znanja u zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja, a u skladu s globalnom temom Svjetskog dana AIDS-a, želimo naglasiti da je za uspješnu prevenciju dostupnost znanju važna svima, bez obzira na geografsku udaljenost ili socijalne barijere.

Zašto je u fokusu  primjena znanja? Zato jer nije dovoljno samo poznavati rizike za narušavanje spolnog zdravlja, već  treba aktivno pristupiti da ih uklonimo i time čuvamo sebe i naše bližnje, kako u području tjelesnog spolnog zdravlja tako i mentalnog zdravlja koje je povezano s njim. Također, smatramo da je za uspješnu prevenciju vrlo važnim otvoriti i kontinuirano voditi dijalog s mladima ali i strukom na temu spolnog i reproduktivnog zdravlja kako bismo pomogli u usvajanju trajnih vještina odgovornog spolnog ponašanja.

U usvajanju i prenošenju znanja mogu pomoći  brojni “alati” pažljivo razvijeni u svrhu zaštite zdravlja, u sinergiji institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice. Neki od tih alata koji nude sveobuhvatan pristup prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života i objedinjuju područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja (informiranje, podrška, učenje, cijepljenje, metode zaštite, testiranje, liječenje, podrška oboljelima…):

  • Web portal Volim Zdravlje – portal za edukaciju i informiranje zdravstvenih djelatnika, drugih stručnjaka kao i svih koji vole zdravlje o temama iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja  (e-učenje / online tečajevi, stručni zdravstveni članci, promocija zdravlja i prevencija bolesti, savjetovališta i centri za testiranje, podrška oboljelima).
  • Brošuru BRUTALKA – osmišljena je kao svojevrsna enciklopedija o spolnom zdravlju koja na sveobuhvatan način obrađuje teme o zaštiti spolnog zdravlja za mlade i sadrži brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju
  • Mobilnu aplikaciju SPOLNO ZDRAVLJE s interaktivnim alatima – kalkulator rizika, pitaj stručnjaka, tražilica zdravstvenih usluga i edukativnim i informativnim sadržajem
  • Centar za savjetovaje i testiranje CheckPoint Zagreb udruge HUHIV – centar za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja s uslugama savjetovanja, testiranja na spolno prenosive infekcije bez uputnice, pružanja psihosocijalne podrške i povezivanja sa sustavom skrbi i liječenja u slučaju pozitivnog nalaza testiranja

Kod kreiranja alata za pomoć stjecanju i primjeni znanja uzimamo u obzir potrebe zajednice, slušamo  što nam govore korisnici da im je potrebno i na koji način žele do toga doći.

Tijekom mjesec dana počevši od polovice studenoga, promotivni materijali kampanje Volim zdravlje istaknut će se na oglasnim mjestima na fakultetima, studentskim domovima i zdravstvenim ustanovama kao i internetu i društvenim mrežama uz interaktivne aktivnosti te suradnju s institucijama, civilnim društvom, školama i fakultetima diljem Hrvatske.

Očuvanje spolnog zdravlja predstavlja prioritet jer porast broja oboljelih od spolno prenosivih infekcija i drugi problemi povezani sa spolnim i reproduktivnim zdravljem mogu značajno utjecati na kvalitetu života osoba i društva. Neprepoznate i neliječene spolno prenosive infekcije često su bez simptoma i izazivaju dugoročne i ozbiljne zdravstvene posljedice kod oboljele osobe (od karcinoma, imunokompromitiranih stanja, do neplodnosti i drugih komplikacija), ali i povećavaju rizik za nesvjesno širenje na druge osobe. Činjenica je da se većina spolno prenosivih bolesti u današnje vrijeme uspješno liječi, a neke se mogu prevenirati cijepljenjem, pravovremenim testiranjem ili zaštitnim ponašanjem. Važno je spriječiti ili rano otkriti spolno prenosive infekcije kao što su klamidijska infekcija, infekcija HPV-om, koje su neke od najučestalijih spolno prenosivih infekcija, jer u kroničnom obliku mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije. No i infekciju HIV-om, iako ne spada među najučestalije infekcije, važno je testiranjem otkriti u ranoj fazi, jer to je u današnje vrijeme cjeloživotna kronična bolest s kojom osoba može doživjeti normalan očekivani životni vijek, a liječenjem se ostvaruje nemjerljiva razina virusa u krvi čime se praktički eliminira prijenos HIV-a na druge osobe, čak i spolnim putem.

Oglas

Komentiraj

komentari