Živiš li s roditeljima, poštuj ova pravila

Život s roditeljima ima brojne prednosti, ali ako već odavno nisi tinejdžer – neka pravila moraju postojati. Prošle godine jedno je istraživanje Hrvate stavilo na prvo mjesto ljestvice mladih koji i u odrasloj dobi žive s roditeljima. To se većim dijelom odnosi na muškarce, dok žene nešto prije napuštaju roditeljsko gnijezdo, ali opet ne rano kao u, primjerice, Americi i Velikoj Britaniji.

Velik postotak muškaraca i žena koji u kasnim dvadesetima i tridesetima žive s roditeljima pripisuje se lošoj financijskom stanju u državi, manjku slobodnih poslova, ali i tradicionalnom mediteranskom odgoju i roditeljima koji se petljaju u veze svoje odrasle djece te ih preko svake mjere tetoše. Tu su brojne prednosti (sve je ispeglano, ručak je uvijek na stolu, a prašinu kao da su obrisale dobre vile), ali ako si daleko od punoljetnosti, a živiš u roditeljskom domu, pridržavaj se ovih pravila.

Ne ponašaj se kao dijete

…jer to više nisi. Pospremi za sobom, uvijek ponudi pomoć i ponašaj se kao ravnopravan član obitelji.

Ne prigovaraj

Ako ti ne odgovara način na koji tvoji roditelji žive ili kuhaju, pronađi način da nađeš zajednički jezik ili sam kuhaj obroke po svom ukusu. Nemaš pravo prigovarati jer ti, realno, roditelji čine uslugu.

Odradi ono što ne možeš platiti

Ako nikako ne možeš pronaći posao i pomoći roditeljima da plate račune, potrudi se biti koristan član zajednice. Otiđi u trgovinu, operi podove, očisti odvod i obavi slične poslove koji su tvojim roditeljima tlaka.

Najavi goste

Naravno, to je i tvoja kuća, ali pristojno je najaviti ljudima s kojima živiš da će ti doći društvo.

Nemoj sve pojesti

Ne možeš pojesti svu šunku, popiti mlijeko i praviti se da se ništa nije dogodilo. Ako primijetiš da nešto nedostaje – kupi novo, ili barem stavi „post-it“ ceduljicu sa „shopping“ listom na hladnjak.

Postavi ciljeve

Jasno objasni roditeljima da ne namjeravaš živjeti kod kuće cijeli život i potrudi se da vide kako imaš ciljeve i planove za budućnost. 

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari