RAZVOD- obitelj nije raspadnuta, nego drugačija!

Samo zato što je nešto propalo, ne znači da smo predodređeni da ponovno ne uspijemo, sve dok ne ponavljamo stare greške.

Pokušala je sve kako bih spasila brak. Stalno je mislila da on ne smije propasti, ponajviše zbog njihovo dvoje djece. Sa suprugom je išla na savjetovanja, no nije išlo. Na kraju je odlučila da mora izaći iz braka, jer nesretni roditelji dovode do nesretne djece.

Nakon što se rastala priznaje da se osjećala čudno, tužno i bilo ju je sram priznati da se razvodi. Čak i vlastitim roditeljima. Smetalo ju je što su njihovi zajednički prijatelji stalno ispitivali hoće li se pomiriti, zašto ne i jesu li sigurni da je razvod dobra ideja.

Danas, pola godine kasnije, smatra da samohrani roditelji moraju biti ponosni na sebe i ne smiju se nikad sramiti svog statusa, a evo i zašto:

  1. Vi ste šef svaki dan. Sami vodite svoj život i život svoje djeci, radite i snalazite se bez ičije pomoći. Sve velike odluke su na vama. Koliko god nekad bilo teško, divno je kad na kraju dana sebi možete reći ‘Sama sam zaslužna za ovaj uspjeh’. To je prilično nevjerojatna stvar na koju možete biti ponosni.
  2. Brakovi nisu uvijek sretni. Budite zadovoljni što ste sretni sami sa sobom. Posvećeni ste svom svakodnevnom životu i ciljevima. Posvećeni ste pronalasku nekoga tko će vas moći usrećiti ili ste odabrali biti sami. Budite zadovoljni što vaša djeca mogu vidjeti da ste odabrali sreću i pozitivnost. Vaša djeca vide da cijenite dobar život, a to je snažna pouka. Jednog dana će i oni odabrati ljude i situacije koje će ih usrećiti umjesto da su zarobljeni u negativnom okruženju ili u vezi koje ih čine nesretnima.
  3. Razvod nije zarazan, a ni samohrano roditeljstvo, ali ima nas puno ‘takvih’. Kad bi brak i veze bile tako lagane, ne bi postojali bračni terapeuti, tužne ljubavne priče, knjige za samopomoć… Kad bi ljubav bila jednostavna, ne bi bila tako posebna. Ljudi općenito žive dulje, veći je pritisak na nas kao ljude i majke. Ako veza propadne, to više nije smak svijeta nego dio života. Učimo iz toga i krećemo dalje. Samo zato što je nešto propalo, ne znači da smo predodređeni da ponovno ne uspijemo, sve dok ne ponavljamo stare greške.
  4. Jeste li sretni? Jesu li vaša djeca sretna? To je dokaz! Ne morate brinuti o tome što misli vaš susjed koji vas gleda sa sažaljenjem jer se vaša obitelj raspala. Nije raspadnuta nego je drugačija! Jedino što je važno je da ste vi i vaša djeca sretni.

 Ako ste na prva dva pitanja odgovorili s ‘da’, onda radite odličan posao, mama! 

Nitko vam ne može reći koliko vrijedite i kakav bi trebao biti vaš život, osim vas samih.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari