Što kada se vaša beba boji drugih ljudi?

Većina beba postane razdražljiva u blizini stranaca ili čak članova obitelji koje ne viđaju često. I dok je roditeljima možda nelagodno dok se beba koprca, a ljubazni stranci smiješe, to je zapravo znak da je beba intelektualno napredna. ‘To znači da vaše dijete zna prepoznati razliku između bliskih osoba i onih koje ne poznaje’, objašnjava Lu Hanessian, autorica knjige Let the Baby Drive.

Samo po sebi to nije toliki problem, no što ako radite i dijete morate ostaviti na čuvanju ili želite izaći na spoj, a beba ostaje sa dadiljom. Takve situacije će se događati, a i ne želite da dijete u potpunosti ovisi o vama. Evo kako možete ublažiti taj strah i olakšati sebi i bebi.

Što uzrokuje bebin osjećaj nelagode sa strancima?

Kada se beba rodi, puno toga se još razvija i dalje, između ostalog i bebin mozak. U prvih nekoliko mjeseci djeca kao da nemaju kratkoročnu memoriju. ‘Ako im uzmete igračku, ona više ne postoji; ako se mama ili tata udalje, zaboravljeni su’ objašnjava dr. Brown i dodaje kako je to razlog zašto brojne bebe imaju problema sa ‘selidbom’ s ruke na ruku između odraslih.

S vremenom, kako se bebin mozak sve više razvija, ona postaje svijesna da, samo zato što ne vidi mamu ili tatu taj tren da to ne znači da su zauvijek otišli. Toga postanu svjesni sa 8 ili 9 mjeseci. Beba se počinje pitati što će se dogoditi ako mama nije u blizini i nedostaje im vaša toplina, utjeha i blizina. Sve to utječe na strah od nepoznatih i manje poznatih ljudi te strah o razdvajanja od roditelja, najčešće mame.

Kako pomoći djetetu?

Kada vam dolazi robina u posjet, normalno da svi žele u rukama držati slatku, malu bebu. No bebi to može biti uznemirujuće iskustvo. ‘No, ne morate se time zabrinjavati’, objašnjava profesorica pedijatrije Lisa M. Asta. ‘To može biti znak da je dijete zdravo povezano s primarnim skrbiteljem, odnosno roditeljem, a to je jako važno za emocionalni razvoj’.

Kako onda pomoći djetetu bez da ste vi ti koji uvijek moraju držati bebu i ne možete se odvojiti čak ni da odete na toalet? Važno je bebu nježno upoznati s novim ljudima. Neka nova osoba priča s bebom dok je vi držite umjesto da je odmah date toj osobi. Tako će beba čuti i vaš glas te pozitivan stav prema toj osobi i zaključiti kako je okruženje sigurno. Ukoliko i dalje primjetite bebino negodovanje, lagano objasnite osobi da bebi treba vremena da se privikne. Važno je da nikada ne inzistirate i gurate bebu osobi za koju je jasno da joj još ne želi prići.

Upoznavanje bebe s dadiljom

Ukoliko uzimate dadilju samo na kratko i povremeno kako bi mogli izaći na spoj, večeru i slično, neka prvi put dadilja dođe 30-ak minuta ranije. Platit ćete malo više, no postići i puno više jer će vaše dijete imati vremena priviknut se na novu osobu dok ste i vi još kraj nje.

Ukoliko uzimate dadilju na duže vrijeme i svakodnevno jer se, primjerice vraćate na posao, tada je pametno uložiti dodatnog vremena, truda i novaca te pozvati dadilju nekoliko tjedana prije na po par sati svaki dan. Tako će vaše dijete imati priliku upoznati novu osobu i osjećati se ugodno u njezinoj blizini.

Svakao se pobrinite da dadilja uvijek zna koja je bebina najdraža igračka, aktivnost te tehnika umirivanja. I nešto jako važno što stručnjaci ne preporučuju, a roditelji često rade – ne iskradajte se iz kuće. “Ako se vaša beba okrene i vi više niste tu, osjećat će da vam ne može vjerovati i to će u njoj samo potaknuti anksioznost”, objašnjava Dr. Nelson. Savjet je da, ako već želite izbjeći tužne poglede, izađete zajedno iz kuće, vi, beba i dadilja te se na uglu ulice oprostite.

V.V.

Oglas

Komentiraj

komentari