Uz ove provjerene trikove stručnjaka najlakše ćete uspavati bebu!

Roditelji će vam reći da oni koji su izmislili sintagmu “spavati kao beba” sami sigurno nisu imali djece. Jedna od najvećih boljki novopečenih roditelja je spavanje njihovih mališana. Rijetki su sretnici čije bebe prospavaju cijelu noć, a i taman kada mislite da ste dobili takvu bebu, dolazi do tzv. regresije sna ili sličnih skokova u razvoju i opet se na početku. Stoga je najbolje zadržati strpljenje, pozitivu i slušati savjete stručnjaka o načinima uspavljivanja i provođenju rasporeda spavanja.

Kako postaviti raspored spavanja

Kada s bebom tek dođete doma trebat će vam minimalno tjedan dana da uočite obrazac spavanja i tek tad možete osmisliti neki raspored. Prvih tjedana probajte pratiti bebin ritam, zapisivati kada je zaspala, kada se probudila, i noću i danju kako biste lakše uočili na što obratiti pažnju. Ako i ne uočite neki obrazac nakon 10-ak dana vrijeme je da sami odlučite i postavite vrijeme spavanja pa ga lako izmjenite ako vidite da ne funkcionira. Bitno je da su noćne i popodnevne smjene spavanja dobro organizirane kako bi dijete lakše zaspalo. Važno je i da popodnevno spavanje ne traje duže od 3 sata kako ne bi utjecalo na noćno spavanje. Također počnite obraćati pažnju na znakove umora: trljanje očiju, igranje s uhom, zijevanje.. Kako bi odmah po početku takvog ponašanja mogli staviti bebu spavati. Ako je preumorna, neće moći zaspati. Još jedan od znakova umora je i ako počne biti nemirna i ništa je ne može smiriti.

Uvijek koristite dječji krevetić

Malim bebama jako je važna rutina i poznati prostor. Stoga nastojite da kada god spava, to bude u njihovom krevetiću. To će im pomoći da budu mirne i osjećaju se sigurno. Ako i spavaju izvan krevetića, neka uz njih bude igračka ili nešto što imaju uvijek kako bi zadržali poznati osjećaj.

Aktivnosti kroz cijeli dan

Djeca svih dobi bi kroz dan trebala biti što više aktivna, a posebice provoditi vrijeme na svježem zraku. Osim brojnih zdravstvenih benefita tu je svakako i to da će tako najbolje spavati jer će se izmoriti kombinacijom aktivnosti i zraka vani. Kad je beba još mala, dovoljna je i šetnja u kolicima. Ako je jako hladno, neka traje 10-ak minuta, ne mora više, ali neka bude svaki dan ili nekoliko puta kroz dan. Ako imate veću djecu, čak i ako je vani kiša, obucite im kabanice i čizmice i neka luduju. Parkovi i priroda općenito prepuna je zanimljivih aktivnosti za djecu – igre kuhanja od štapića i blata, razne sprave u parku ili šetnja uz sakupljanje lišća.

Povezano: Evo zašto biste svoju bebu trebali upoznati s glazbom već od prvih dana

Opušteni roditelj – opuštena beba

Djeca su jako intuitivna još od kada se nalaze u maminom trbuhu. Svaku vaš nervozu i nesigurnost bilo oko jela ili spavanja, lako će osjetiti i na nju reagirati. Ako vaša beba teško zaspi probajte smirujuće rituale poput tople kupke, lagane masaže ili maženje po trbuhu. Prije toga se udaljite malo nasamo, udahnite par puta, smirite se i onda se vratite bebi s novom energijom. Znamo koliko uspostavljanje rasporeda spavanja može biti izazovno, posebice ako vam je to prva beba, no nervozom samo radite još više “štete”. Bez obzira koje je godišnje doma, pazite da je u sobi optimalna temperatura, ako je zima – nemojte previše grijati – i beba i vi ćete lakše zaspati uz lagano svježi zrak i provjetrenu sobu. Iskusni roditelji preporučuju da si na mobitel ili tablet skinete zvukove koje bebe vole: kiša, usisavač, tzv bijeli šum i puštate ih bebi ako teže zaspe.

Povezano: Pitate se koliko često kupati svoje dijete? Evo što kažu stručnjaci

Dobar pedijatar puno znači

Na vrijeme se raspitajte za dobre pedijatre u vašoj okolici kako biste unaprijed znali kod koga se želite upisati. Svaka beba je drugačija što se tiče spavanja i svega ostaloga i ponekad ćete najbolji savjet dobiti od pedijatra koji je vidio vaše dijete i poznaje ga. U prvih nekoliko mjeseci bebinog života savjeti pedijatra i patronažne sestre puno će vam značiti, a uz to je svakako važno slušati sebe i svoje instinkte te vjerovati da duboko u sebi posjedujete sva znanja koja vam trebaju da biste bili najbolji roditelj svojoj bebi.

Sretna dobitnica u darivanju objavljenom 10. veljače za personaliziranu slikovnicu je Vesna Mrazovac. Molimo dobitnicu da se javi u inbox:) Hvala svima na sudjelovanju!

Foto: Pexels

Oglas

Komentiraj

komentari