Aquatika izdavanjem slikovnice i bojanke obilježila Dan planeta Zemlje i Svjetski dan knjige

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje i Svjetskog dana knjige, karlovačka Javna ustanova Aquatika okupila je ljubitelje prirode, riba i knjiga na predstavljanju svoje prve slikovnice i bojanke koju su predstavile autorica bojanke Maja Spoja, autorica slikovnice Ivana Francisković Olrom i ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.

 „Drago mi je da smo ovim zanimljivim druženjem u Aquatici na jednom mjestu spojili edukativni i zabavni dio i na taj način najmlađima pokušali na kreativan način približiti znanja o ribama koje obitavaju u našim područjima, ali koje mogu vidjeti i u samom akvariju. Vjerujem da ćemo ovim i sličnim projektima uspjeti potaknuti djecu i mlade da se i u budućnosti zanimaju za ono što naš kraj čini tako posebnim i jedinstvenim.“, istaknula je ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.

Autorica bojanke posebice je istaknula edukativni doprinos aktivnostima Aquatike. „Sretne smo što smo dio priče koju Aquatika vrijedno stvara posljednjih šest mjeseci. Nadamo se kako će izdanja doprinijeti edukativnim aktivnostima ustanove te mnogima postati draga uspomena na posjet akvariju. Bojanka jevišemjesečni rezultat nastojanja da svijet slatkovodnih riba približimo podjednako i djeci i odraslima. Ujedno, to je i bojanka koja se čita, a iz koje se povezuje čitatelja s karakteristikama pojedine vrste.“, rekla je Maja Spoja.

Priča koja stoji iza slikovnice „Tamo negdje, ispod vode“ nastala je suradnjom autorice Ivane Francisković Olrom s koreografkinjom Melitom Spahić. „Riječ je o zabavnoj priči koja govori o trudu jednog običnog klena Nikole da se približi opakoj štuki Fridi. To je zapravo priča o prijateljstvu, razumijevanju i hrabrosti da se bude i ostane svoj, a nastala jetijekom pripreme male prigodne priredbe u Aquatici. Upravo zato treba posebno pohvaliti nastojanja Aquatike da svoju suvenirnicu kontinuirano obogaćuje lokalnim proizvodima, čime daje podršku brojnim autorima i malim poduzetnicima.“, napominje autorica.

Podsjetimo, javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u okviru projekta „SLATKOVODNI AKVARIJ I MUZEJ RIJEKA – KAQUARIUM“, a kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. Projekt je sufinanciran u iznosu većem od 36,2 milijuna kuna, dok je njegova ukupna vrijednost 36,7 milijuna kuna.

Od svog otvorenja u listopadu 2016. Aquatika se, organizacijom dodatnih sadržaja i aktivnosti, ističe među javnim ustanovama koje djeluju diljem Hrvatske, te ujedno i nameće kao inovativna i proaktivna ustanova koja poseban naglasak stavlja upravo na edukaciju djece i mladih, kao i na brigu o okolišu te lokalnoj zajednici.

Uz više od 100 vrsta riba te 40 endemskih vrsta u čak 25 akvarija, Aquatika je posjetiteljima zanimljiva i zbog svog edukativnog te znanstveno-istraživačkog centra i kongresne dvorane u kojima se održavaju brojne radionice, stručne konferencije, koncerti i kazališne predstave. Osim toga, posjetitelji boravak u Aquatici mogu zaokružiti u njezinom ugostiteljskom dijelu, ali i kupnjom nekog od suvenira karlovačkih proizvođača.

Oglas

Komentiraj

komentari