Bajkovito putovanje uz NIVEU i Zijaha Sokolovića!

Zagreb, 19. rujna 2017. – NIVEA je danas predstavila ovogodišnji projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” koji provodi u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske, a ovogodišnja tema je PRIPOVIJEDANJE.

Jeste li se ikada uhvatili kako se s čežnjom i nostalgijom prisjećate svojih omiljenih bajki iz djetinjstva? Ili onih dugih zimskih večeri kada su nam roditelji pričali priče?  S vremenskim odmakom, ali i roditeljskom  ulogom, shvaćamo koliko su bajke koje smo slušali u djetinjstvu bile  važne za naše odrastanje, unutarnji život, razvijanje mašte. Drugim riječima koliko smo naučili kroz bajke i priče.

Kad je riječ o bajkama, one nisu izašle iz mode. Djeca ih i danas obožavaju. Zabavno je, jer roditelji ili pripovjedači  mijenjaju intonacije u glasu, rade grimase, krevelje se ili šire oči u nevjerici, smiju se. Time je uključeno pokazivanje osjećaja, što ne samo da je vrlo zabavno, nego nadasve poučno za naše malene.  Usudimo se reći da gotovo svi roditelji znaju koliko su bajke, slikovnice i priče važne za razvoj unutarnjeg života, onog dragocjenog svijeta mašte.  Jer,  tek kad dijete tako uroni u priču ili živo izgovorenu riječ vidimo kako u njihovim  očima priča raste i buja.

NIVEA, koja je u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske pokrenula projekt “Neka odrastanje bude dječja igra”  svjesna je važnosti pripovijedanja kao aktivnosti koja potiče djecu na razmišljanje, upoznaje ih sa svijetom oko njih, pomaže im u učenju slova i brojki te razvija socijalno-kognitivne vještine.

O tome je  pričao i poznati glumac i pripovjedač Zijah Sokolović, koji je podržao  projekt “Neka odrastanje bude dječja igra”.  Ovaj hvalevrijedan projekt koji Nivea već četvrtu godinu provodi u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske, nastavlja se na radost  naših najmlađih, ali i svih nas.

2014. godine Nivea je  pokrenula projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” kako bi naglasila važnost igre za dječji razvoj i dala svoj doprinos u stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske. Projekt je dio globalne inicijative “NIVEA – stalo nam je do obitelji” kojom NIVEA pruža podršku obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala. U prvoj godini projekta uređeno je i opremljeno 10 igraonica i prostora Društava Naša djeca te prikupljeno i publicirano više od 600 originalnih dječjih poruka odraslima. U drugoj godini provedbe projekta educirano je 50 volontera za kreativne radionice s djecom iz Društava Naša djeca, koji su proveli 36 radionica s djecom i roditeljima u više od 20 gradova i općina. Izrađen je i poseban priručnik s igrama za djecu, voditelje, mentore, odgojitelje, nastavnike, volontere i roditelje te održan Dan igara u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske. Prošle godine edukaciju je prošlo 50 kroz tri programa – dva likovno-kreativna i jedan dramsko-lutkarski seminar i održano nekoliko desetaka besplatnih radionica na temu izrade igračaka. Igračke izrađene na radionicama bile su dio posebne izložbe Igračaka u Etnografskom muzeju u kojem je predstavljena i nova društvena igra “Čiri-Biri-Bajka” nastala u sklopu projekta.

Ove godine NIVEA je donirala 150.000,00 kuna Savezu društava Naša djeca Hrvatske za raznovrsne programe, aktivnosti i edukacije koje uključuju rad s djecom na temu pripovijedanja te opremanje prostora „Bajkaonica“, koja  su nova carstva pripovijedanja.

U posebno osmišljenim kutićima Bajkaonicama, djeca će uz pomoć volontera Društava Naša djeca moći i sama sudjelovati u svijetu priča.  No kako  priča  nema bez pripovjedača, ovogodišnjim projektom omogućena je edukacija 26 volontera iz 15 Društava Naša djeca. Oni su kroz dva programa usvojili znanja i vještine pripovijedanja koje će provoditi u svom svakodnevnom radu s djecom. Uz edukacije, Društva su dobila potrebnu opremu za provođenje tih aktivnosti, a posebno osmišljeni kutak za pripovijedanje nazvan je Bajkaonica. Dizajn je osmislila dizajnerica i kostimografkinja Goranka Vlahović iz studija Pleat pls. Posebnost ovog kutka je u njegovoj mobilnosti, što omogućava Društvima naša Djeca Hrvatske da program pripovijedanja provode u svojim lokalnim zajednicama izvan matičnog Društva (u vrtićima, školama, knjižnicama, bolnicama).  Savez društava Naša djeca, koja od 1950. godine okuplja, potiče i pruža pomoć osnovnim Društvima Naša djeca (DND)  djeluje u gradovima i općinama diljem Hrvatske u akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu. U Hrvatskoj trenutno djeluje 96 Društava Naša djeca koja rade na promociji i zagovaranju za dječja prava, provode raznovrsne i besplatne aktivnosti s djecom i za djecu te pružaju pomoć i podršku djeci i roditeljima u razvoju i odgoju djece.

U sklopu projekta pokrenut je kreativni nagradni natječaj na https://www.nivea.hr/nivea-noviteti/bajkaonica. Na tom natječaju predstavljeno je 15 priča koje su nastale u sklopu prvih Bajkaonica, a održali su ih vrijedni volonteri koji su prošli edukacije. Glasači će svojim glasovima odlučiti koja priča je najbolja, a upravo nju će u obliku slikovnice ilustrirati poznata dječja ilustratorica Ivana Guljašević.

Osim natječaja u studenom će se održati NIVEA mjesec pripovijedanja s nizom besplatnim Bajkaonica diljem Hrvatske. Kao poseban doprinos društvu i obiteljima diljem Hrvatske, u sklopu projekta pokrenut će se proces verifikacije programa pripovijedanja pri Agenciji za odgoj i obrazovanje te izdati priručnik za voditelje Bajkaonice. Verifikacija podrazumijeva dugoročnu održivost programa koji se može razvijati i provoditi na području cijele Hrvatske, uključujući škole i vrtiće te daljnje ulaganje sredstava kroz projekte Ministarstva obrazovanja.

I mi smo danas imali čast biti djelom ove šarene i maštovito-bajkovite  priče. U Bajkaonici  se lako  uroni u svijet bajke, a mašta  radi sama od sebe.  A kako i ne bi, kad nas je  Zijah odveo  na čudesno bajkovito putovanje,  tu i tamo suptilno podsjećajući  da smo u međuvremenu ipak odrasli!

Rosie Kugli

Oglas

Komentiraj

komentari