Dani europske baštine u Krapju

U subotu 21. rujna u Krapju će se obilježiti Dani europske baštine.U tom se mjestu jasenovačke Posavine Dani obilježavaju od 1995. godine kad je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine. Riječ je o selu na rubu Parka prirode Lonjsko polje koje je od Zagreba udaljeno nešto više od sat vremena vožnje.

Subotnji program počinje u 8 sati natjecanjem u sportskom ribolovu, no središnji program za posjetitelje kreće u 10 sati.

Hrvatski fotokinosavez postavit će izložbe fotografija o Lonjskom polju, a neke će svoje motive otiskivati i na tekstil.

 

View this post on Instagram

 

#lonjskopolje #parkovihrvatske #lonjskopoljenaturepark #croatiafulloflife #croatiafullofnature #croatia #yescroatia 📷 @2dp_photography

A post shared by Lonjsko Polje Nature Park (@lonjskopolje_naturepark) on

DVD Krapje pokazat će starinsku vatrogasnu opremu, a svojim će se vozilima pohvaliti i članovi nekoliko hrvatskih oldtimer klubova. Dok će povijesni automobili biti uredno parkirani, mjestom će voziti Krapec, oldtimer traktor.

Posjetitelji će se moći ukrcati u njegovu prikolicu, a oni kojima je draža plovidba, preporučuje se šetnja do pristaništa u Krapju. Tamo se mogu odlučiti za vožnju brodom ili čamcem. Udruga Topot dovest će konje, pa će se posjetitelji moći okušati u jahanju.

Uz kulturno-umjetnička društva na pozornicu će se uspeti i sastavi Sitni sati te Gospodari tambura.

Kako su nekoć živjeli stanovnici Krapja, posjetitelji će moći doznati posjetom Etno zbirci Palaić. Na štandovima će moći upoznati tradicijske zanate, ali i kupiti suvenire te ekološke proizvode tamošnjih poljoprivrednika.

Ugostiteljska ponuda obuhvatit će i lokalne specijalitete poput šarana na rašljama. Takvi će se specijaliteti naplaćivati, ali domaćini će posjetitelje počastiti besplatnim lovačkim gulašom.

U 17 sati snage će odmjeriti nogometni klubovi Naprijed iz Krapja i Stari grad iz Kraljeve Velike.

U Krapju, selu graditeljske baštine, od propadanja su sačuvane mnoge drvene kuće, karakteristične građevine za život utom dijelu Posavine.

Dani europske baštine održavaju se u rujnu diljem Europe, a svrha im je predstaviti kulturnu raznolikost i bogato nasljeđe europskih naroda te upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja te baštine.

Organizatori Dana europske baštine u Krapju su Općina Jasenovac, Turistička zajednica Općine Jasenovac i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

Oglas

Komentiraj

komentari