Emil Tafra: ‘Vlada je donijela odluku kojom je zabranjeno svako novo zapošljavanje!’

Zagreb, 14. svibnja 2020. – SDP je u svojoj središnjici održao konferenciju za medije u kojoj se osvrnuo na kaos u visokom obrazovanju. Navode kako su EU i znanstveni projekti blokirani, a osniva se i novo sveučilište u čijem procesu osnivanja je Ministarstvo znanosti i obrazovanja tek puki promatrač.

„Vlada je donijela odluku kojom je zabranjeno svako novo zapošljavanje i javna nabava. To je gotovo u potpunosti blokiralo provedbu projekata, znanstveni rad i funkcioniranje sustava visokog obrazovanja. Ovo je izazvalo nepotrebne probleme,“ rekao je doc. dr. sc. Emil Tafra, predsjednik SDP-ovog Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije, koji dodaje i da nije jasna ekonomska logika da se blokira i trošenje vanproračunskih sredstava, pogotovo novce iz EU fondova.

Na to je upozorio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji je uputio apel dijelu dekana zagrebačkih fakulteta. Istaknuo je da ni ovaj rebalans proračuna ne ulijeva nadu.

„U predizbornom vremenu dobro zvuči da se zabranjuje zapošljavanje. No pitanje je kako se to reflektira na vitalne dijelove sustava. To znači da se neće zapošljavati mladi asistenti, mladi doktori znanosti koji bi mogli postati docenti. Ako to blokiramo, mi smo svim tim mladim ljudima poručili da ih ne trebamo,“ rekao je Tafra.

Dr. sc. Sanja Radolović sa Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli navodi kako su zaprimili dopis od Hrvatske zaklade za znanost kojim se obavještavaju da nisu osigurana sredstva za plaće mladih istraživača.

„Voditelji projekata su revoltirani, jer su se namučili da se prijave projekti i osiguraju sredstva. Pozivamo Vladu da se odmah makne odluka zabrane zapošljavanja mladih istraživača čije su plaće već osigurane iz EU sredstava,“ rekla je Radolović.
Navodi kako će se jednim potezom pera Vojno učilište dr. Franjo Tuđman preimenovati u sveučilište, dok je s druge strane studij medicine u Puli već godinu dana na čekanju.

„Dvostruki kriteriji su nešto što će nas ubiti. Pula ne može dobiti medicinski fakultet, iako je svima poznato da Hrvatskoj kronično zdravstvenih djelatnika. To nas dugoročno može koštati, i u normalnim uvjetima i u pandemiji,“ rekla je saborska zastupnica Sabina Glasovac, koja je zatražila skidanje s dnevnog reda Sabora točku o osnivanju novog sveučilišta.

Ističe da SDP podržava razvoj u području obrane i sigurnosti, međutim smatraju da to nikako ne smije biti na ovakav način.

„Prije izrade zakona nije se poštivala procedura procjene učinaka propisa. Ako pogledate u javno savjetovanje, vidjet ćete pregršt primjedbi, među njima su i one rektora Damira Borasa. To govori da se u ovaj zakon ide bez da se ozbiljno sjelo, raspravilo i organizirano došlo do nekih rješenja,“ rekla je Glasovac.

Ističe da postoji osnovana sumnja da njegovo osnivanje i formiranje u suprotnosti sa zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.
„Ovo je jedino sveučilište nad kojem nadzor ne bi imao obrazovni sustav, nego Ministarstvo obrane. Postoji osnovana sumnja da se na ovakav način zadire u autonomiju sveučilišta, koja je ustavna kategorija. Rade se opasni presedani po sustav znanosti i visokog obrazovanja. Pozivamo Vladu da to povuče, ovo nije pravi put kojim treba ići,“ navela je Glasovac.

Oglas

Komentiraj

komentari